Ev kedileri hayatları boyunca evde yaşayabilirler ama dışarıdaki ortamı da görmeliler. Hem fiziksel hem psikolojik sağlıkları için önemlidir.

Kedi sahiplerinin hayattaki tek gayeleri dostlarının mutlu ve huzurlu olmalarıdır. Onlara mantıklı gelen her şeyin aslında yanlış olabilme ihtimallerini de düşündükleri için araştırmaya ihtiyaç duyarlar. Kedileri olan kişilerin özellikle en çok merak ettikleri ev kedisi dışarı çıkarılır mı? sorusudur.

Bazı kişilere göre bu çok yanlış bir hareket olsa da diğer insanlara göre oldukça normal bir eylemdir. Kulaktan dolma bilgileri bir kenara bırakarak hekimlerin cevaplarına göre ilerlemek en doğru yoldur. Peki, kedi gezdirilir mi? veya kedi dışarı çıkarılmalı mı?

Ev Kedisi Sokakta Gezdirilir mi?

Ev ortamına alışmış ve hiç dışarıya çıkmamış kediler çok hassas olurlar. Dışarıdan gelen araba, inşaat, insan, hayvan vb. seslerine karşı çok duyarlıdır. Aniden tüyleri kabarır, gözleri fal taşı gibi açılır, kalp atışları hızlanır, kulaklar geriye doğru gider ve kaçarak herhangi bir yere saklanırlar. Ayrıca yağmur, rüzgar veya fırtına gibi sesleri duyduklarında da aynı tepkileri verirler. Bu gibi durumlarda ömür boyu hassas davranmak yerine bilinçli olup gereksiz yere stres yapmamalılar.

Ev kedileri hayatları boyunca evde hapis kalarak yaşamamalı. Arada sırada dışarı çıkarak hava almalılar, etrafa göz atmalılar ve en önemlisi güneşten gelecek olan D vitamininden yararlanmalılar. İçgüdülerinde var olan özgürce yaşama isteklerini açığa çıkartmak çok önemlidir. Özellikle yeşillik alanlara giderek özgürce koşmalarına ve gözetim altında tutularak avlanmalarına izin verilmelidir.

Kedi Gezdirilir mi?
Kedi Gezdirilir mi?

Ev Kedilerini Dışarıya Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev kedileri dışarıya çıkarıldıkları zaman aşırı derecede gerilirler ve kaygı bozukluğu yaşayabilirler. Aniden dışarıya çıkarmak yerine öncelikle camdan veya balkondan baktırılarak sokak hayatını görmeleri sağlanmalıdır. Daha sonra sokak kapısından baktırılarak dışarıdaki ortamı koklayıp hissetmelerine izin verilmelidir. Bir zaman sonra kendilerini hazır hissetmiş olacakları için kedi göğüs tasması kullanarak (kaçmalarını engellemek için en iyisi göğüs tasmasıdır) evin önünde gezdirilebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Okşamak: Kediler Neden Okşanmak İsterler?

İlgili Konu: Kediler İçin Doğru Tasma Nasıl Olmalı?

Sokak kedilerinin gün içerisinde nerelerde dolaştıklarını, ne yediklerini veya enfekte olan hayvanlarla temas edip etmediklerini bilemeyiz. Ev kedileri bilerek veya bilmeyerek sokak kedileriyle temas ederlerse hastalık kapabilirler. Dolayısıyla ev kedilerinin sadece aşıları tam olan diğer ev kedileriyle temas etmeleri daha doğru olacaktır.

Bu durumu ayrımcılık olarak düşünmemek gerekir, çünkü sokak kedilerinin vücutları daha dirençli olduğu için ev kedileri hastalık kaparsa bağışıklık sistemleri büyük ölçüde zayıflayabilir. Aynı şekilde ev kedilerinin daha aşıları tamamlanmamışsa dışarıya çıkarılmamalıdırlar. Aşılar, kedileri parazit ve mikroplardan korudukları için sokağa çıkan ev kedileri de maalesef sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Kediler Neden Dışarı Çıkmak İster?
Kediler Neden Dışarı Çıkmak İster?

Kediler Neden Dışarı Çıkmak İster?

Ev kedilerinin açık kapı gördüklerinde hemen dışarıya çıkmak istediklerini görürüz. Aslında dışarıya çıktıklarında onları ne gibi tehlikelerin beklediğinin farkında değillerdir. O an sadece dışarıya çıkıp meraklarını gidermek isterler. Heveslerini aldıklarından sonra ya evlerine geri dönerler ya da sahipleri onları alarak eve getirirler.

Dışarıdaki ortamı beğenmişlerse sürekli çıkmak isterler tam tersi beğenmedilerse açık kapı görseler bile umursamadan başka yöne giderler. Kedilerin dışarı çıkmak istemelerinin diğer sebebi ise kızgınlıktır. Kediler kızgınlık zamanlarında çılgına döndükleri için dışarı çıkıp dişi/erkek kedileri aramak isterler. Eğer dışarı çıkamazlarsa agresif tavırlar sergilerler veya hiç alışılmadık şekilde davranırlar.

Farklı bir nedeni ise kediler evde mutsuzlarsa ve sahiplerine yeterince güvenmiyorlarsa dışarıya çıkıp gitmek isterler. İşte bu noktada kedilerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarına özen göstermek çok önemlidir. En ufak bir mutsuzluk, güvensizlik ve isteksizlik fark ederlerse dışarıdaki hayata özenip çıkmak için patilerinden geleni yapabilirler.

Kediler, sahipleriyle beraber istedikleri zaman dışarıya çıkmamalılardır. Aynı şekilde kedileri tek başına dışarı salıp tekrar gelmesini beklemek de yanlıştır. Bu onların sokak hayatına alışmalarını sağlamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Sadece haftanın belirli günü dışarıya çıkarılmalı ve bu durum kedilere sakin bir şekilde anlatılmalıdır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Traşı Nasıl Yapılır?
Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?