Bizler kedilerin üşümediklerinin düşünürüz ama aslında üşüyebilirler. Özellikle soğuk havalarda vücut ısıları düştüğü için hayatları tehlikeye girer.

Kedilerin tüyleri olduğu için hiçbir zaman üşümeyecekleri düşünülür. Hatta kar ve yağmur yağsa bile tüylerinin onları korudukları söylenir. Bu söylentinin ve düşüncenin çok yanlış olduğu bilinmelidir. Ev kedilerinin yaşadıkları ortam bile yeterince sıcak değilse onca tüylerine rağmen yine de titredikleri görülebilir.

Kediler konuşamadıkları için “üşüdüm” diyemezler ama bedensel hareketleriyle bunu mutlaka belli ederler. Eğer bir kediyi çok iyi gözlemlerseniz üşüyüp üşümediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Herkes tarafından çok merak edilen kediler üşür mü? veya kediler kaç derecede üşür? sorularını yanıtladık.

Kediler Kaç Derecede Üşür?
Kediler Kaç Derecede Üşür?

Ev Kedileri Üşür mü?

Kediler her ne kadar yoğun tüylere sahip olsalar da yaşadıkları ortam çok soğuksa, kalorifer yanmıyorsa, ev hiç güneş almıyorsa veya kaldıkları oda soğuksa üşüyebilirler. “Ev kedileri nasıl olsa evde yaşıyor tepesine yağmur veya kar yağmıyor, üşümez” diye düşünülmemelidir. Eğer kedi sahipleri evde üşüyorsa yüksek ihtimalle kedilerinin de üşüdüklerini bilmeliler. Kedilerin evde üşüdüklerini şu belirtilerden anlaşılabilir:

  • Tüyleri kabarır,
  • Patileri, burunları, kulakları ve kuyruk uçları soğuk olur,
  • Sıcak olan bölgeleri ararlar,
  • Yorgan veya battaniyenin altına girerler,
  • Normal zamanlarda veya uyurken titreme,
  • Sahiplerinin kucaklarına çıkarlar veya yanına yatmaya çalışırlar.

Ev kedileri üşüyebildiklerine göre mutlaka ev ortamının veya kedilerin kaldıkları oda ideal sıcaklıkta olmalıdır. Ayrıca kedilere soğuk su verilmemesi gerektiği için daha fazla üşümemeleri için ılık su içmelidirler. Bunun yanı sıra evin bazı köşelerinde yumuşak kedi yatağı ve kalorifer yatağı bulunmalıdır. Kediler her üşüdüklerinde veya vücut sıcaklıklarının düştüğünü hissettiklerinde rahatlıkla kendilerini ısıtabilmeliler.

Evde yeni doğmuş yavru kediler varsa sıcaklık biraz daha arttırılmalıdır. Ekstra olarak yattıkları yerin altına battaniye veya yumuşak yatak koyulmalıdır. Ne kadar sıcak tutulurlarsa keyifleri o kadar yüksek olur ve annelerinin yokluğunu daha az hissetmiş olurlar. Yavru kediler tıpkı bebekler gibi oldukları için en ufak soğuktan kolaylıkla etkilenebilirler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Burnu Neden Islak veya Soğuk Olur?

Benzer Konu: Kediler Uyurken Üstü Örtülür mü?

Kediler Karda Üşür mü?
Kediler Karda Üşür mü?

Sokak Kedileri Üşür mü?

Kediler sandığımızdan daha hassas hayvanlardır. Halk arasında “kedilerin tüyleri var onlar üşümez” derler ama aslında tam tersidir. Kediler üşüdükleri zaman kendilerini ısıtmak için çok yoğun enerji ve kalori harcamak zorunda kalırlar. Kendilerini ısıtmayı başardıkları zaman halsiz düşmüş olurlar ama yemek yediklerinde kaybettiklerini tekrar geri alırlar.

Sokak kedileri soğuk havalarda kolaylıkla ısınamadıkları için arabalara, dükkanlara, apartmanlara ve garajlara girebilirler ya da kapı önlerindeki paspaslarda yatabilirler. Bunların hiçbirini yapamadıkları zaman patilerinin üstüne otururlar ve kuyruklarını da kendilerine doğru çekerek ısınmaya çalışırlar. Çoğu sokak kedisi kış mevsiminin soğuğuna dayanamadıkları için maalesef yaşamını yitiriyorlar.

Annesiz yavru kediler, yetişkin kediler gibi dayanıklı olmadıkları için soğuk havaya hiç dayanamazlar. Titrerler ve ağlayarak miyavlayarak seslerinin duyurmaya çalışırlar. Vücutları artık soğuğa dayanamadığı için kısa sürede ölebilirler. Annesi olan yavru kediler annelerinin yanında yattıkları için ısınırlar ve kolaylıkla beslenebilirler. Annelerinden ayrıldıklarında hala yavrularsa soğuk havada ısınamadıkları için hayatlarını kaybedebilirler.

Kediler Kaç Derece Soğuğa Dayanabilir?

Kedilerin de insanlar gibi vücut sıcaklıkları vardır. Vücut ısıları düşerse hipotermi, yükselirse hipetermi geçirebilirler. Kedilerin normal vücut sıcaklıkları ortalama 38.9 derecedir. Eğer 37.8 derecenin altına düşerse çok üşümeye başlarlar ve hipotermi geçirebilirler. Yetişkin kediler bu duruma biraz daha dayanıklıdır ama yavru kediler üşümeye başlarlarsa hipotermi meydana gelir ve kısa süre içerisinde hayata veda edebilirler.

Özellikle soğuk kış günlerinde dışarda üşüyen yetişkin ve yavru kedi görürseniz kucağınıza alıp montunuzun içine sokarak veya battaniyeye sararak ısıtmaya çalışmalısınız. En azından biraz ısınmış olur ve kendine gelir. Eğer kedi hiçbir şekilde ısınmıyorsa, daha çok titriyorsa ve daha da kötü oluyorsa şoka girdikleri için imkan varsa hemen veterinere götürülerek acil müdahale edilmelidir.

  1. Kediler karda üşür mü?

    Özellikle kar yağdığında vücutlarına soğukluk daha çok temas ettiği için üşürler.

  2. Kediler soğuktan ölür mü?

    Soğuktan hipotermi geçiren kediler daha fazla dayanamadıkları için ölebilirler.

  3. Kediler ne zaman üşür?

    Sokak kedileri soğuk, karlı, yağmurlu ve fırtınalı havalarda üşürler. Ev kedileri de evleri soğuk olursa üşürler.

  4. Hangi kedi cinsleri soğukta üşümez?

    Norveç Orman Kedisi ve Sibirya Kedisi cinslerinin tüyleri çift katmanlı olduğu için soğuğa biraz daha dayanıklı olurlar.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?