Kedilerde düşme ya da kaza sonucunda bacak veya kuyruk bölgelerinde kırılmalar meydana gelebilir. Kedilerde kırık ciddidir ve müdahale gerektirir.
Hepimiz “kediler dokuz canlıdır” cümlesini biliyoruz. Bu sözden yola çıkarak kediler yüksekten düşseler bile hiçbir şey olmamış gibi yürürler diye düşünürüz. Aslında bu cümlenin mecazi ve espri anlamında söylenmiş olduğunu çok iyi bilmemiz gerekir. Kedi sahipleri dostlarının kendilerini bilinçli şekilde aşağı atmayacaklarını tahmin ettikleri için evlerindeki camları ve kapıları açık bırakıyorlar. Ancak bu çok yanlış bir tahmindir!
Kediler bilerek kendilerini tabii ki aşağı atmazlar ama dışarıda kuşlar, böcekler ya da havada uçuşan herhangi bir nesne gördükleri anda aniden zıplayabilirler ve yüksekten aşağı düşebilirler. Dostlarımızı kaybetmemek için evinizdeki camların ve kapıların mutlaka tamamen kapalı olduğundan emin olmalıyız. Ayrıca camlara yapılan yeni nesil koruyucu filelere de pek güvenmemek gerekir. Kalitesizse veya kedi fileye baskı yaptığında aniden kopabilir ve aşağıya düşebilir.
Kedi sahiplerinin ve severlerin dikkat etmesi gereken en önemli şey kedilerde bacak ve kuyruk kırılmasıdır. Çok ciddi bir durum olduğu için kırıklar hakkında ne kadar bilgi sahibi olunursa dostlarımızı tekrar hayata bağlamak konusunda şansımız artacaktır. Peki, kedilerde kuyruk ve bacak kırıkları hakkında neler bilmeliyiz? yazımızda detaylı bir şekilde anlattık.
Kedilerde Bacak Kırığı Çeşitleri
Kediler yüksekten düştüklerinde ya da araba kazası geçirdiklerinde bacak veya kuyruk kırılması meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya geldiğimizde kedinin kırığı olup olmadığını sadece tahmin edebiliriz, tamamen anlamak pek mümkün değildir.
Veteriner kırığın olup olmadığını, hangi bölgede meydana geldiğini, çatlak ya da çıkık olduğunu veya kırık çeşidini anlamak için röntgen yardımıyla teşhis edebilir. Kedilerde her zaman tek tip bacak kırığı meydana gelmeyebilir. Birkaç kırık çeşidi bulunmaktadır:
- Çatlak: Düşmelerde veya kazalarda her zaman kırık olmaz. Bazen kemiğin herhangi bir bölümünde çatlak meydana gelebilir.
- Diz kapağı (patella) çıkığı: Kedilerin diz kapaklarında şiddete göre çıkma meydana gelebilir. Kedi tıpkı kemik kırığındaki gibi hareket edemez.
- Tamamlanmamış (yarı) kırık: Darbe sonucunda kemik tamamen kırılmayabilir. Sadece bir parçası kırılır ve kemik sağlam kalır.
- Basit (endişe edilmeyecek) kırık: Basit kırık meydana geldiyse kemik birbirine yakın olarak (hafif) ikiye ayrılır.
- Parçalı kırık: Şiddetli düşmelerde veya kazalarda sık meydana gelen kırık şeklidir. Her kırığa göre değişkenlik gösterebilir ama genellikle kemiğin üst ve altı sağlam kalsa bile orta kısımları tamamen parçalanarak kırılır.
- Tamamen kırık: Kemiğin iki parçası birbirinden büyük açıyla ayrılır.
- Açık kırık: Meydana gelen bu kırık çeşidinde ise bir kemik tamamen ikiye kırılır ve birbirinden uzak düşer.
Kedi Bacak Kırığı Nasıl Anlaşılır?
Kediler yüksekten düştüklerinde veya kaza geçirdiklerinde bacaklarından birisi veya diğerleri kırıldıysa çok büyük ağrı duyacağı için acı acı miyavlar. En azından kırık tahmininde bulunulursa durumun bilincinde olup daha dikkatli davranılabilir. Kırığı olan kedilerde şiş, morluk, ödem toplaması ve duruş bozuklukları görülebilir.
Belirtiler yoksa kedinin 4 bacağına hafif şekilde dokunduğumuzda hangisine veya hangilerine tepki veriyorsa büyük ihtimalle çatlak ya da kırık çeşitlerinden birisi meydana gelmiş olabilir. Kafaya göre kırık olan bacağı bandaja almak veya herhangi bir nesneyle sıkıca bağlamak ters bir müdahale olabilir.
Eğer kırıkla beraber kedinin kanaması varsa temiz bir peçete veya sargı beziyle tampon yapılarak kanama durdurulmalıdır. Kediyi genel olarak fazla sarsmadan düzeltilmeli ve imkan varsa kalın bir örtüyle tepki verilen bacak sarılarak kıpırdatmadan en yakın veterinere götürülmesi gerekir.
Kedilerde Bacak Kırığı Tedavisi
Kedilerde bacak kırığından emin olmak için röntgen çekilir. Bu sayede kırık çeşidi tespit edilir ve en uygun tedavi yöntemi düşünülür. Eğer basit kırık meydana gelmişse kırık olan bacak eskisi gibi pozisyona getirilir ve sert atel kullanarak destek verilir. Diğer ileri derecede kırık çeşitleri için eksternal fiksasyon (dışarıdan sabitleme) ve internal fiksasyon (içeriden sabitleme) tedavileri kullanılabilir.
Parçalı kırık ve ekleme yakın kırık meydana gelmişse diğer kırıklara nazaran daha zor iyileşme görülür. Haliyle tedavi süreci de diğerlerine göre daha uzun sürecek demektir. Bu kırıklar için veterinerin kararına göre ameliyat veya küçük operasyonlar yapılma gereği duyulabilir. Tedaviden sonra veterinerin dediklerini uygulamakla beraber kedilere karşı hassas davranılmalıdır. Psikolojik tedavi en az fiziksel tedavi kadar önemlidir.
Kedilerde Kuyruk Kırılması
Kediler kuyruklarını rahatlıkla hareket ettirdiği için çoğu insan kuyruklarında kemik olmadıklarını zannedebilirler. Kedilerin kuyruklarında 19-28 arasında omur vardır ve vücutlarındaki kemikleri kadar %10 kemik bulunur. Kedilerin kuyruklarına dokunduğumuzda sanki kuyruklarının başladıkları yerden uçlarına kadar ince tel varmış gibi hissederiz. Aslında o tel diye düşündüğümüz şey omurlardır.
Kedilerin kuyruklarının üzerinden araba geçmesi, ağır eşya düşmesi, yüksekten düşme, kuyrukların şiddetli çekilmesi, herhangi bir şekilde kuyruk omurlarının zarar görmesi vb. gibi durumlardan dolayı kuyruklarda kırılmalar meydana gelebilir. Kedilerin kuyrukları çok önemli bir uzuv olduğu için kuyruklarında kırık oluştuğunda tıpkı bacaklarında meydana gelen kırık kadar can acıtabilir.
Kedilerde Kuyruk Kırılması Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin kuyrukları kırıldığında bunu hareketlerden belli ederler. Kuyruklarını havaya kaldıramazlar, yanlarına kıvıramazlar veya sağa sola doğru oynatamazlar. Kuyruklarını sürekli yerde sürürler, idrar kaçırabilirler, dengeli yürüyemezler, tuvalete gittiklerinde kuyruklarını kaldıramazlar ve sürekli acı acı miyavlarlar.
Kedinizde bu belirtileri görüyorsanız mutlaka kuyruğunda kırılma veya çıkma oluşmuş demektir. Özellikle kediniz tuvalete gittiğinde çok miyavlıyorsa, kuyruğunu istediği gibi hareket ettiremiyorsa ve idrar kaçırıyorsa hiç vakit kaybetmeden en yakın veterinere başvurmalısınız. Veteriner muayene ve röntgenden sonra en uygun tedaviyi uygulayacaktır.
Kedilerde Kuyruk Kırılması Tedavisi
Veteriner kedinin kuyruğunda ne derece kırık ve sinir hasarı olduğunu tespit edecektir. Veteriner duruma göre kuyrukta idrar toplanabildiği için enfeksiyon, kuyruğa ilişen kanın kesilmesi, kedinin kuyruğunu artık benimseyememesi ve sinir hasarının çoğalmasına göre ameliyatı önerebilir. Tedaviden sonra kedinin kuyruğunun iyileşmesi duruma göre biraz zaman alabilir. Veterinerin verdiği ilaçları ve önerileri dinleyerek tedavi sürecine yardımcı olunmalıdır.
Kedilerde kırığı nasıl anlaşılır?
Belirli zaman sonra kırık olan bölgede şişlik, morluk, hareket kısıtlılığı ve dokunulduğunda tepki verilmesinden anlaşılır.
Kedilerde kırık evde tedavi edilir mi?
Hayır, asla edilemez. Kırık olan bölge hafif şekilde sarılarak veterinere gidilmelidir.
Kırığı olan kediye ağrı kesici verilir mi?
Hayır, kafaya göre insan ve hayvan ilaçlarını kedilere içirilmemelidir. Veteriner gerek görürse ağrı kesici verecektir.
Kedim kisirlasma ameliyatından geldi önce anlayamadık ama iyilestikten snr baktikki kuyruğu kırılmış belliki hiç hareket yok ameliyatta Bi sorun yaşanmış galiba sizce sebebi nedir ameliyatta böyle sorunlar olurmu
Kedim kisirlasma ameliyatından geldi önce anlayamadık ama iyilestikten snr baktikki kuyruğu kırılmış belliki hiç hareket yok ameliyatta Bi sorun yaşanmış galiba sizce sebebi nedir ameliyatta böyle sorunlar olurmu