İzmir’de yaşanan deprem hepimizi derinden yaraladı. Peki kediler depremi hissedebilir mi? Kedi sahiplerinin deprem için alması gereken tedbirler nelerdir?
Kediler burunları ve kulakları çok hassas olan hayvanlardır. Çok tiz sesleri bile duyabilen bu hayvanlar, insanların duyamadığı frekansları rahatlıkla duyabilirler. Özellikle bıyıkları titreşim algılayabilme kabiliyetine sahiptir. Bu konu üzerine senelerdir devam eden çalışmalar henüz bir sonuca varamamıştır. Deprem anında belirli bir davranış sergilemeleri beklenen bu hayvanların depremi önceden hissedebildiklerine dair bir bulgu olmasa da teorik olarak mümkün olmaması için hiçbir sebep görünmüyor. İzmir’de yaşanan depremde birçok evcil hayvan enkaz altından yaralı olarak çıkartıldı. Peki bu yaralanmaları da önlemek adına kedi sahiplerinin deprem için almaları gereken tedbirler nelerdir? Gelin, bu tedbirleri birlikte inceleyelim.
1- İlk yardım çantası
Olası deprem öncesinde ilkyardım çantası hazırlamak insanlar için oldukça önemli ve gerekli bir konudur. Ancak evcil dostlarımızın ihtiyaçlarına da bu çantada yer vermemiz gerekmektedir. Hazırlayacağımız acil durum ilkyardım çantasına kedimiz için küçük bir su kabı, su, konserve yaş ve kuru mama ve varsa kediniz kullandığı sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçları koymak çok önemlidir. Bu çantaya bir de küçük battaniye eklerseniz kedi dostunuzun betonlar arasında ya da evi terk etmeniz gereken durumlarda üşümesini önleyebilirsiniz.
2- Taşıma çantası
Kedi taşıma çantaları yer kaplıyor diye sadece veterinere götürüleceğinde meydana çıkıyor. Olası durumlar için kedi taşıma çantanızın kullanıma hazır halde durması ve acil durumda kedinizi içine koyup güvende kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak dikkat: Deprem anında kedinizi o çantada tek başına bırakmamalı, çantayı koltuk gibi büyük ve sağlam bir ev eşyasının yanına yerleştirmelisiniz. Olası enkazlarda üzerine düşebilecek beton yığınları yüzünden taşıma çantası ezilebilir ve doğal olarak kediniz de ezilebilir. Can güvenliği için büyük bir ev eşyası yanına konumlandırılması oldukça önemli.
3- Sakinleştirici
Deprem anı kediler için oldukça korkutucu olabilir. İzmir depreminde birçok kedi deprem anında korkup pencereden atladı. Bu yüzden evinizde bir kedi sakinleştirici bulunması çok önemlidir. Deprem sesleri, insan çığlıkları ve fiziksel hareket kedileri fazlasıyla ürküteceğinden olası durumda kullanmanız ve kedinizi rahatlatmanız için bu sakinleştiricilerden destek alabilirsiniz.
4- Zilli kedi tasması
Kedi dostumuzun boynunda bir adet zil barındıran kedi tasması olması oldukça önemlidir. Deprem anında zilin çalmasıyla evin içindeki kedinize hızlı bir şekilde ulaşıp onu koruma altına almanız için çok ama çok gerekli olacaktır.
5- Mikroçip
Veterinerlerde mikroçip uygulaması yapılmaktadır. Mikroçipler GPS ile takip edilebilmeyi sağlarlar. Basit bir işlem ile kedinin boynuna yerleştirilen mikroçipler olası bir enkaz durumunda kedinizin yerinin kolay tespit edilmesini sağlar ve kurtarılma hızını artırır. Bu yüzden önlem olarak kedinize mikroçip taktırmanızı öneriyoruz.
6- Pencere sineklikleri
Kedi sahiplerinin çoğu bu durumun gerekliliğini bilirler. Kediler korktuklarında pencereden atlayarak kaçmak isteyeceklerdir. Deprem anında korkan kediniz bir çıkış yolu olarak gördüğü pencerelere yönelip aşağı atlayabilir. Özellikle 2. Kat ve üzeri ev sahipleri için bu konu fazlasıyla önemlidir çünkü kedinizin yaşı ve boyutuna göre yaralanmalar yaşanabilmektedir. Pencereler açıkken yakalanılan deprem için pencere sineklikleriniz takılı ve sağlam olmalıdır.
7- Güvenli alan
Kediler yukarıda da belirttiğimiz üzere fazlasıyla hassas ve ürkek hayvanlardır. Deprem anında sallanırken kediniz kendisine güvenli bir alanı çok rahat bulabilir. İçine girdiği kapalı dolap rafları gibi kuytulardayken kedinizi zorla çıkartmaya çalışmayın. Deprem dinene kadar onun orada kalmasına izin verin. Böylece evde yaşanacak eşya düşmeleri kedinize zarar vermeyecek ve onu korkutmayacak.
8- Aşıları ihmal etmeyin
Kedinizin aşılarını düzenli ve zamanında yaptırmaya özen gösterin. Depremlerde oluşacak olası yıkımlar bakteri ve virüslere çok açık ortamlar oluştururlar. Kedinizin aşıları onları sağ kurtulsalar bile içeride yakalanabilecekleri ve hayatlarını kaybetmelerine sebep olabilecek hastalıklardan koruyacak.
9- Kendinizi koruyun
Uçaklarda yapılan anonslarda önce kendinizi sonra çocuk ve yaşlıları güvene almanız söylenir. Deprem anında da önce kendini güvende tutabilmelisiniz. Kediler güvenli alan bulma konusunda oldukça iyidirler. Olası bir deprem anında siz kendinizi korumazsanız kimse kedinize ulaşmaya çalışamaz. Bu yüzden önce kendi varlığınızı güvende tutmanız önemlidir.
10- Çıkışa yakın durmak
Acil durum çantasını ve kedi taşıma çantanızı en kolay ulaşılabilecek ve kapıya en yakın alana koyun. Acil bir durumda evden çıkmanız için zaman kazandıracak. Ne kadar zaman kazandırır diye düşünmeyin. Depremlerde 1 saniye bile hayat kurtarmaya yeter.
Kediler hassas ancak bir o kadar da akıllı hayvanlardır. Kediler depremi hissedebilir mi bilmiyoruz ancak deprem anında kendilerini güvende tutmak için gerekli içgüdülere fazlasıyla sahiptirler. Eve bulamıyorsanız ya da saklandıklarını gördüyseniz onları o ortamdan uzaklaştırmaya çalışıp daha fazla korkutmayın ve kedi sahiplerinin deprem için almaları gereken tedbirler makalemizde bahsettiğimiz bu 10 maddeye çok ama çok önem verin. İzmir’de yaşanan depremde birçok evcil hayvan enkaz altından yaralı olarak çıkartıldı ve pek çok hayvan pencereden atlayıp kayboldu. Gerekli önlemler alındığında siz ve dostunuz depremi sağlıklı bir şekilde atlatacaktır. Sizin de uyguladığınız ya da bildiğiniz evcil hayvanları doğal afetlerden koruma yöntemleri varsa lütfen yorumlarda belirterek bilgilenmemizi sağlayın.
Ne yani anlamadım?
kedilerde bulunan mikroçiplerde gps bulunmuyor malesef
Deri altına takılmayan Mytag gibi tasmalarda dahi GPS özelliği bulunuyor.