Kedilerin rutin dışı farklı davranışları veya hareketleri mutsuz olduklarını gösterebilir. Mutsuz olan kediler özellikle birkaç belirti gösterirler.

Kediler duygularını çok hızlı belli edebilen varlıkları oldukları için aslında onları anlayabilmek çok kolaydır. Bunun için kedinin karakterini çözebilmek, neleri sevip sevmediğini öğrenmek, tepkilerini tahmin edebilmek, hareketlerinin ne anlama geldiğini bilmek ve günlük rutininde neler yaptığını takip etmek gereklidir.

Diğer en önemli husus ise kedinin ve sahibinin arasındaki bağdır. Kedi sahibiyle ne kadar çok zaman geçirip, harika anılar biriktirirse onu anlamak daha da kolaylaşacaktır. Aranızda ne kadar güçlü bir sevgi kurar ve her türlü bakımını eksiksiz şekilde tamamlarsanız, gerçekten mutlu mu yoksa mutsuz mu olduğunu kolaylıkla anlamış olursunuz.

Kediler, aile fertlerinden ve onlarla en çok ilgilenen sahiplerinden yeterince ilgi, sevgi ve değer görmediklerinde zamanla depresyona girebilirler. Bu süreçte mutsuz olduklarını belli etmek için günlük rutin hareketlerinde ve davranışlarında gözle görülür değişimler fark edilebilir.

Her kedi sahibi dostuna çok düşkün olduğu için alışılmadık bir hareketini gördükleri zaman endişelenirler ve panikten bildikleri her şeyi unutabilirler. Kedi sahiplerine yardımcı olmak için bir kedinin mutsuz olduğunu nasıl anlarız? konusunda çok değerli bilgiler verdik.

Kedinin Mutsuz Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Kedinin Mutsuz Olduğunu Nasıl Anlarsın?

Miyavlama Sesleri

Kedilerin mutsuz olduğunu anlamak için miyavlama seslerine ve çıkardığı seslere dikkat etmek gerekir. Normal kedi sadece bir şey istediğinde veya herhangi bir durumu sevmediğinde bunu belli etmek için miyavlar. Zaten sahibi de bu miyavlamanın anlamanın ne olduğunu bileceği için ters bir durum olmadığını bilir.

Mutsuz olan kedi sürekli ağlama ya da canı acırmış gibi sesler çıkarır. Normalinden daha fazla ya da daha az miyavlarlar. Mesela eskiden sürekli miyavlayan kedinizin birden hiç sesinin çıkmadığını fark edebilirsiniz. Tam tersi hiç miyavlamayan dostunuzun şiddetli miyavladığını görebilirsiniz. Böyle bir durumda kedinizde mutlaka bir sorun olduğunu bilmelisiniz.

Vücut Hareketleri

Kedinizin bir sorunu olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından birisi de beden dilidir. Herhangi bir sebepten dolayı mutsuz veya depresyonda olan kedinin kulakları geriye doğru, kabarık tüyleri, kuyruğunun kaskatı kesilmesi ve tüylerinin diken gibi olduğu fark edilir. Hatta kucağa alındığı zaman sanki taş gibi ve hareketsiz olduğunu görebilirsiniz.

Kedinizin beden dilinden pek bir şey anlayamıyorsanız, mutlaka kuyruk hareketlerini takip etmelisiniz. Kuyruğu sayesinde olumlu ve olumsuz hangi durum içerisinde olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca aranızdaki iletişimin daha güçlü olması adına bu en önemli ipuçlarından birisidir. Detaylar için “Kedilerin Kuyruk Hareketleri ve Anlamları Nelerdir?” yazımıza bakmanızda fayda var.

Kedilerin Mutsuz Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin Mutsuz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Davranış Farklılıkları

Mutsuz olan kedilerin davranışlarında gözle görülür derecede değişimler görülebilir. Normalde daha sakin ve ılımlı davranışları olan kedinizin aniden çok sinirli olduğunu fark edebilirsiniz. Mesela kendini sevdirmez, ellerinize saldırır, ısırır, agresifleşir veya size çok kızgınmış gibi tepkiler verebilir.

Eğer kediniz yapı olarak agresif ise mutsuz olduğunda tam tersi davranışlar sergileyebilir. O agresif hallerinden eser kalmaz ve daha sakin davranışlarda bulunabilir. Gözleri kısık şekilde bakar, ılımlı davranır, tepki vermez, enerjisi düşer, oyun oynamak istemez veya en sevmediği hareketi yapsanız bile hiç sesini çıkarmaz.

İlgili Yazı: Kedilerin Mutlu Olduğunu Nasıl Anlarız?

İştahsızlık

Kedilerin en sevdiği şeylerden bir tanesi de hiç şüphesiz yemek yemektir. Karınları tok olsa bile aslında açlardır, ayrıca ”tok evin aç kedisi” lafı da aslında buradan gelmektedir 🙂 İştahı aniden kaçan kedinin gidişatı pek iyi değildir, çünkü ya fiziksel bakımdan ya da psikolojik açıdan mutlaka bir sorunu var demektir.

Kedinizin mutlu veya mutsuz mu olduğunu sadece iştahtan %100 şekilde anlamak mümkün değildir. Bunun yanında mutlaka mutsuz olduğunu destekleyecek birkaç belirti daha olmalıdır. Yani kedinizin iştahı olmadığında kesin mutsuz demek doğru olmaz. Mama değiştirerek birkaç gün gözetim altında olmalıdır, eğer devam ederse mutlaka veterinere danışılmalıdır.

Kedim Mutsuz mu?
Kedim Mutsuz mu?

Kaşınma

Kedilerin vücutlarındaki bazı bölgeleri kaşındıkları için bunu sonra erdirmek için şiddetli veya normal olarak kendilerini kaşırlar. Her kendini kaşıyan kedinin vücudunda iç-dış parazit var diyemeyiz, bu çok yanlış olur. Bazen tüylerini ayırmak veya herhangi bir nesneden huylandıkları için kendilerini kaşırlar.

Mutsuz olan kediler, kendilerini rahatlatmaları için kaşınmayı tercih ederler. Kendilerinde var olan stresi, kaygıyı ve endişeyi azaltmak için sıklıkla kendilerini kaşırlar veya sürekli oynadıkları nesneleri de kaşımaya başlarlar. Kedinizde böyle bir farklılık görüyorsanız, mutsuz olma ihtimalini düşünerek veterinere danışmanızda fayda olacaktır.

Saklanma

Mutsuz veya depresyonda olan kediler kendilerini korumak için eşyaların arkasına, içine, farklı odalara, kıyafetlerin altına vb. gibi yerlere saklanmayı tercih ederler. Aslında bu hareketleri yaşadıkları ortamı sevmediklerini, mutsuz olduklarını ve o ortamda rahatsız hissettiği bir şeylerin olduğunu belli etme şekilleridir.

Kediler saklandıkları alandan zorla çıkarılmamalı veya yüksek sesle iletişim kurulmamalıdır. Bu onları saklandıkları ortama daha çok iter ve mutsuzlukları ikiye katlanmasına neden olacaktır. Kendilerini dinlemeleri için arada sırada saklanmalarına izin verilmelidir ama aynı şey sürekli tekrarlanıyorsa mutsuzluk seviyeleri yüksek demektir.

Beden Temizliğinin Aksaması

Bildiğiniz gibi kediler çok temiz ve hijyenik canlılardır. Bazı insanlar onlara dokundukları zaman bile rahatsız oldukları için hemen kendilerini temizlemeye başlarlar. Yemek yediklerinden, gezmekten geldikten, oyun oynadıktan ve uyandıktan sonra mutlaka kendilerini temizlemeden rahat edemezler.

Bu kadar titiz olan kediler, artık kendilerini temizlemiyorlarsa mutlaka bir sıkıntı var demektir. Bunu aynı depresyona girmiş bir insan gibi düşünebilirsiniz. Mutsuz olan bir insan öz bakımını aksatır ve kendisiyle hiç ilgilenmez. Aynı şey kediler içinde geçerlidir, eğer kendilerini temizlemeyi bıraktılarsa gerçekten mutsuzdur demektir.

Uykunun Artması

Kediler uykuyu çok severler genellikle günlerinin 14-16 saatini uyuyarak geçirebilirler. Uyanık oldukları zamanlarda uykuda topladığı enerjiyi atmayı hedeflerler. Mutsuz olan kediler, enerjilerini atacağı süre zarfını da uyku için kullanmaya başlarlar. Derin bir uykuya dalmasalar bile sürekli gözleri kapalı durur ve uyanmak istemezler.

Bazı kediler mutsuz olduklarını belli etmek için sadece uyku zamanlarını arttırmazlar, ayrıca uyudukları alanları da değiştirirler. Sürekli uyudukları alanı terk ederek hiç akla gelmeyecek bölgelere girerek uyumak isterler. Genel olarak kendilerini mutsuz ve güvensiz olduklarını hissettikleri için kendilerini rahatlatma çabalarıdır.

Tuvalet Rutini Değişimi

Kediler çok titiz oldukları için dışkılarını tuvalet kapları haricinde hiçbir yere yapmazlar. Bunu sahipleri istemedikleri için değil, kendileri de temizliği sevdikleri için yaparlar. Kediler aniden dışkılarını evin belirli bölgelerine yapmaya başladıysa gerçekten büyük bir sorun var demektir. Bu fiziksel acı, psikolojik veya önemli iç organlarında sağlık sıkıntısı olduğunu gösterir.

Genellikle mutsuz veya depresyonda olan kediler kokularını her yere yaymak için idrarlarını püskürtürler. İdrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulsa bile aslında kedinin mutsuz olma ihtimali tamamen gözden kaçabilir. Tuvalet rutininin değişimi çok önemli olduğu için kedinizi gözlem altına almalısınız ve en ufak detayı kaçırmamalısınız.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?