Kedilerde birçok kalp hastalıkları meydana gelebilir. Bazı hastalıklar genetik olduğu gibi bazıları da sonradan meydana gelen rahatsızlıklar olabilir.

Kediler ne kadar yaramaz ve afacan olsalar da dünyanın en tatlı hayvanlarından birisidir. Karakterleri birbirlerinden farklıdır ama hepsinin ortak özellikleri vardır. Mesela bunlardan birisi uzaylı olmaları ve kafalarına estiği gibi hareket etmeleridir 😸 Onları normal bir kedi gibi değil de evladımız olarak gördüğümüz için en ufak rahatsızlıklarında hemen endişelenip korkuyoruz. Günlük rutinlerinde yaptıkları eylemleri yerine getirmediklerinde ve davranışlarında bir farklılık gördüğümüzde mutlaka bir sorunları olduğunu biliriz.

Özellikle sahiplendiğiniz kedinizin genetik bir rahatsızlığı varsa sanki kendinizi diken üstünde gibi hissedersiniz. Genetik rahatsızlıklar sürekli kendini farklı belirtilerle gösterdiği için kediler fazlasıyla etkilenirler. Hele ki kedilerde kalp hastalıkları görüldüğü zaman hayatları zorlaşır ve vücut sistemleri normal kedilere oranla daha farklı çalışır.

Kalpte oluşan rahatsızlık belirli nedenlerden dolayı kedilerde kalp krizi riskine yol açabilir ve ölümcül sorunlarla karşılaşabilir. Bunlardan korunmak için mutlaka veteriner kontrollerinizi zamanında yaptırmalısınız. Peki, kedilerde kalp hastalıkları nelerdir? veya hangi tedavi yöntemleri kullanılır? açıklayıcı bir şekilde yazımızda belirttik.

İlgili Yazı: Kedilerin Kalbi Nerede?

Kedilerde Kalp Hastalığı Belirtileri
Kedilerde Kalp Hastalığı Belirtileri

Kedilerde Kardiyomiyopati

Kedilerin bazılarında görülen bu rahatsızlığın Türkçe anlamı ”kalp kasları rahatsızlıkları” anlamına gelir. Kalpte bulunan kasların çeşitli nedenlerden dolayı zarar görerek farklı sorunlara yol açabilir. Kalp kardiyomiyopati kendi içerisinde birkaç tipe ayrılır;

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Kedilerde sıklıkla görülebilen hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kası duvarının kalınlaşmasına ve kaslarda ani zayıflama görülmesine denilir. Kalp kasları kalınlaştığı zaman kalbe gelen kan oranı ciddi oranla azalır ve kalp kaslarının zayıflamasından dolayı kalp yeteri kadar kan pompalayamaz. Kalp kan üretmediğinden solunum iyice yavaşlar ve kalpte sıkışma meydana geleceği için kedilerde kalp krizi veya kalp ve damar sorunları meydana gelebilir.

Bahsettiğimi kalp rahatsızlığı her kedi cinsinde görülebilir ama nedenini bilinmemekle beraber özellikle British Shorthair, Main Coon, İran Kedisi ve Sfenks Kedisi cinslerinde hipertrofik kardiyomiyopati sorununun daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Bu kedilerden biri sahiplendiğinde mutlaka belirli aralıklarla kalp muayenesi gerekmektedir.

Dilate Kardiyomiyopati

”Kedilerde kalp büyümesi” sorununu mutlaka duymuşsunuzdur. Kedilerin kalp kaslarının incelmesi sonucunda kalbin hacmi olduğundan daha fazla genişler (büyür) ve kalp kaslarının yeterince kan pompalama görevini yerine getirmemesine dilate kardiyomiyopati adı verilir.

Bunu daha iyi anlamak için şöyle düşünebilirsiniz; normal kiloda olan bir insanın zayıflaması sonucunda vücuttaki faydalı yağların bile hızla azaldığını ve vücudunun güçsüzleştiğini düşünün. Sonucunda birçok hastalık meydana gelir ve kişinin sağlık durumu da etkilenmiş olur. Aynı şey kediler içinde geçerlidir, kalp kasları inceldiği zaman yeterince kan pompalamadığı için kalbin hacmi büyür ve vücut sistemini fazlasıyla etkiler.

Kedilerde Kalp Büyümesi
Kedilerde Kalp Büyümesi

Restriktif Kardiyomiyopati

Kalbin kan pompalaması için kalp boşluklarının normal şekilde gevşemesi gerekmektedir. Kalp duvarının sertleşmesine ve yeterince gevşeyememesi sonucunda restriktif kardiyomiyopati sorunu oluşur. Kalbin kan pompalarken kasılması ne kadar mühimse, kasılma işleminden sonra da gevşemesi çok önemlidir.

Kalp kan üretirken kalp duvarında veya kasılıp gevşemesinde herhangi bir sorun varsa, bahsettiğimiz hastalık sayesinde kalp yeterince kan pompalayamaz ve sıklıkla kalpte basınç meydana gelir. Bu sorunun genellikle doğuştan kaynaklandığı görülse de sonradan da oluşabilir.

Kedilerde Kalp Kurdu

Tıp dilinde ”dirofilaria immitis” adı verilir ama bizim anlayacağımız dilde ”parazitlerin kalbe yerleşmesi” demektir. Kedinin vücudunda var olan larvalar kısa süre içerisinde olgun parazit haline erişerek kalp ve yakın bölgelerinde bulunurlar. Kalbe büyük ölçüde zarar verdikleri için hem yetişkin hem de yavru kediler solunum yönünden oldukça zorluk çekerler.

Sivrisinekler, kalp kurdunu taşıyan hayvandan kan emdiğinde var olan larvaları almış olur ve diğer sağlıklı olan hayvana bulaştırarak vücuduna salmasına neden olur. Teşhis aşamasında kalpte bulunan parazitlerin boyutu çok büyükse bunlar cerrahi işlemle alınır. Eğer küçük veya normal boyuttalarsa kardiyovasküler ilaç vb. tedaviler sayesinde parazitlerden kurtulmak mümkündür.

Kedilerde Kalp Kurdu
Kedilerde Kalp Kurdu

Kedilerde Kalp Yetmezliği

Yetişkin veya yavru kedilerde oluşan kalp yetmezliği, kendi kendine var olan bir hastalık değildir; yukarıda bahsettiğimiz kalp sorunlarından meydana gelen bir semptomdur. Kalbin zorlanması, zarar görmesi, görevlerini yerine getirmemesi, kalp kaslarının incelmesi/kalınlaşması vb. gibi sorunlardan dolayı kalp yetmezliği görülebilir.

Bir kedide kardiyomiyopati çeşitleri fark edildiği zaman otomatik olarak kalp yetmezliğinin de meydana gelebileceğini bilmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz tüm kardiyomiyopati türleri ve sonucunda kalp yetmezliği oluşmasında şu belirtiler görülebilir;

  • Eskisinden daha fazla güçsüzlük
  • Hareketlerde gözle görülür derecede kısıtlanma,
  • Nefes darlığı,
  • Nefes alırken hırıltı veya nefesin kesilmesi,
  • Sanki çok yorulmuş gibi durup dururken hızlı nefes alması,
  • Şiddetli öksürük,
  • Kalp ritminde artış ve düzensizlik,
  • İştahsızlık.

bunlaela beraber bazı kedilerin kalbinde hızlı veya düzensiz atışlar fark edilebilir. Normalde kedilerde hızlı atış sorunu göründüğünde dakikalar içerisinde tekrar normale dönmesi beklenilir. Eğer kalp atış hızı çok yüksekse ve uzun süreden beri düzelmiyorsa mutlaka kalbinde bir sorun var demektir.

Bu belirtileri kedinizde fark ederseniz, kedinizi birkaç saat gözlemledikten sonra günler geçmeden hemen veterinere durumu anlatarak kliniğe gitmelisiniz. Kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi çok büyüktür, çünkü kediyi ölümcül durumlardan kurtarır ve hayata tekrar geri bağlanmasına vesile olur.

Kedilerde Kalp Hastalıkları Tedavisi

Kedinizde kalp hastalıkları varsa ilk olarak bunun doğuştan mı yoksa sonradan meydana gelen bir rahatsızlık mı olduğu araştırılmalıdır. Daha sonra kediye EKG (elektrokardiyografi) çekilir ve buna ek olarak kan tahlili yapılır. Sonuçlarına göre kalpte hangi kardiyomiyopati çeşidinin olduğu bulunur. Çıkan rahatsızlığa göre hangi cerrahi müdahalenin veya ilaç tedavisinin uygun olup olmadığı tartışılır.

Kedilerin kalp hastalıklarına tedavi uygulandıktan sonra tamamen iyileşme oranı hiçbir zaman %100 değildir. Sadece kalbin tekrar sorun çıkarmaması, var olan rahatsızlığın kontrol altında tutulması ve kedinin geri kalan hayatında daha rahat yaşam sürdürmesi için en uygun tedavi yolu uygulanır. Bunlara ek olarak kedinizin beslenmesine, stresten uzak durmasına, zorlayıcı hareketlerde bulunmamasına vb. dikkat etmelisiniz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?