Kedilerde kalp krizi çok ciddi bir sorundur. Özellikle genetik olarak kalp rahatsızlığı bulunan kedilerde kalp krizi görülme oranı daha da yüksektir.

Hepimizin bildiği gibi kediler yeri gelince çok yaramaz olurlar ama bazen de aniden sessizliğe bürünerek sakinleşirler. Yaratılışları gereği ilginç hayvanlar oldukları için bu belirsiz hareketlerini genellikle kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, rahatlamak ya da oyalanmak için yaparlar.

Hatta bazen vücutlarında bir rahatsızlık hissettikleri zaman sürekli belirli bölgelerini yaladıklarını fark edersiniz. Dillerinin iç organlarını veya dış (tüy hastalıklarını) iyileştireceklerini düşündükleri için bu hareketi yaparlar ama sadece ufak yaraları (örnek; tırnaklarını keserken kanatma gibi sorunlarda) iyileştirebilirler.

Vücutlarındaki sağlık sorunlarını geçirmediklerini anladıkları zaman günlük davranışlarını, aktivitelerini veya yaşam kalitelerini değiştirirler. Kediniz varsa ani davranış değişimlerden, dışkılarının farklılıklarından ya da iştah kayıplarından bir sorun olup olmadığını rahatça anlayabilirsiniz.

Bazı kediler vücutlarında sorun olduğunu basit belirtilerle göstermek yerine fazlasıyla yan etkiler yaşarlar. Bu durum kedi sahiplerini fazlasıyla korkutur ve endişe halinde veterinere gidilmesine neden olur. Mesela kedilerde kalp hastalıkları görüldüğü zaman bunu açıkça belli ederler, çünkü görülen belirtiler çok şiddetlidir.

Kalp vücudun beyni ve temel mekanizması olduğu için her şey ona bağlıdır. Dolayısıyla kalpte bir sorun olduğu zaman vücuttaki tüm organlar saniyeler içerisinde etkilenir. Peki, kedilerde kalp krizi görülür mü? ve kedilerin kalp krizi belirtileri nasıldır? yazımızda detaylıca anlattık.

İlgili Yazı: Kedilerin Kalbi Nerede?

Kedilerde Kalp Krizi Belirtileri
Kedilerde Kalp Krizi Belirtileri

Kediler Neden Kalp Krizi Geçirir?

Her kedi kalp krizi geçirebilir diye bir şey yok, doğuştan kalbinde bir rahatsızlık olan kedilerde kalp krizi riski daha yüksektir. Kalp krizi geçirdiğinde detaylı olarak araştırılmadan genetik rahatsızlığı olduğu bilindiği için direkt tedaviye başlanır. Görünürde herhangi bir rahatsızlığı olmayan kedilerde ise şu nedenlerden dolayı kalp krizi görülebilir;

  • Genetik kalp sorunları,
  • Tiroid bezlerinin hızlı çalışması,
  • Yüksek tansiyon görülmesi,
  • Lenfoma,
  • Böbrek hastalıkları,
  • Taurin eksikliği,
  • Hormonal bozukluklar,
  • Obezite.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilere Kefir Verilir mi? Kediler Kefir İçer mi?

bazı kedilerde de ortada hiçbir sebep yokken kalp krizi geçirdiği görülmüştür. Bunun bazen stresten, aşırı yüksek heyecandan veya korkudan kaynaklandığı da söylenmiştir. Kedilerde bu hastalıklardan dolayı kalp krizi görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden en uygun tedaviye başlanır. Öncelikle kedinin kalbi detaylıca incelenir ve sorunun nereden kaynaklandığı belirlenir. Kalp krizine neden olan noktayı bularak tekrar krizin yaşanmamasına adına önlemler alınarak kedi gözlem altında tutulur.

Kedilerin Kalp Krizi Geçirdiğini Nasıl Anlarız?

Solunum yollarında ve kalbinde genetik olarak sorun olan kedilerin kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Kalp tüm vücudun sistemi olduğu için herhangi bir genetik hastalıkta solunum sistemini yavaşlatır ve ardından kalp sorunları meydana gelebilir. Bunlardan bir tanesi kalp krizi olduğu için vücuda çok ciddi zararlar verebilir. Kedilerde kalp krizi belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Ağızdan köpük gelmesi,
  • Kafasının geriye doğru düşmesi veya kendi isteğiyle itmesi,
  • Burundan akıntı gelmesi,
  • Krizle beraber ateşin yükselmesi,
  • Solunum güçlüğü,
  • Kedinin aniden elden ayaktan düşmesi,
  • Dili dışarda olması veya dilinin soluk borusunu kapatacak şekilde geriye kaçması,
  • Soluna veya sağına yatarak tüm vücudunun gerginleşmesi,
  • Gözlerini sabit yere dikmesi veya ağır hareket ettirmesi.

kalp krizi geçiren kedilerde bu belirtilerin görülmesi çok yüksektir. Eğer kedinizde genetik olarak kalp hastalığı varsa veterinerin verdiği tarihlerde mutlaka kalp kontrolü yaptırmalısınız. Kediniz son derece sağlıklı olsa bile kalp krizi gibi ölümcül sorunla karşılaşmamak için muayenelerini geciktirmemeye özen göstermelisiniz.

Kedi Kalp Krizi
Kedi Kalp Krizi

Kalp Krizi Geçiren Kediye İlk Yardım Yapılmalı mı?

Kedinizin kalbinde bir sorun olduğunu biliyorsanız veya hiçbir rahatsızlığı yokken bile yukarıda bahsettiğimiz belirtileri kedinizde fark ettiyseniz, yapacak ilk adımınız soğukkanlı olmaktır. Eğer fazlasıyla panik yaparsanız kedinize yardım edemezseniz ve daha üzücü durumlarla karşılaşabilirsiniz. Kediniz kalp krizi geçirirken asla yerinden kıpırdatmamalı veya kucağınıza almamalısınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Aşı Takvimi - Güncel 2022 Aşı Fiyatları

Kriz esnasında kedinin burnundan veya ağzından köpük geliyorsa ıslak bezle silmelisiniz. Eğer kedinizin dili geriye kaçmışsa soluk borusunu tıkayacağı için nefes alamaz. O esnada en azından daha rahat nefes alması için kedinin ağzını parmaklarınızla açarak dilini tutup çıkarmalısınız.

Bu işlemleri yaptıktan sonra hemen veterinerinize ulaşarak durumu anlatmalı ve ilk yardım olarak yapılacak başka bir işlem varsa veterinerin sözünden dışına çıkmadan yapılmalıdır. Bu müdahalelerden başka hiçbir harekette bulunamamalısınız! Kedinizi kurtarmak isterken, durumunu daha da zorlaştırabilirsiniz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kedilerde Kalp Krizi ve Belirtileri Nelerdir?" için yapılan yorum;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Bahar

    2 yasındaki kedimiz aniden vefat etti, onu 1 kac aydır bı tanıdığımız bakıyordu… Bir sabah kalktığında yerde yatarken bulmuş.. Sebebi ne olabilir.. Bizden ayrıldığı için olabilir mi? Arkadasımız çok iyi ilgileniyordu. Yemesi içmesi normalmiş.. Neden birden böyle oldu.. Cok üzgünüm… Sebep ne olabilir??