Her yemeğin yanında mutlaka yoğurt bulundururuz. Peki, köpek yoğurt yer mi? veya verilmesi doğru mu? yazımızda bahsettik.
Köpekler gördüğü her şeyi yemek isteyebilen ve meraklarına yenik düşerek onlara zararı dokunan besinleri de tadabilirler. Onlara hangi yasağı koyarsanız koyun, sizi dinlemiş gibi yaparlar ama yine de merak ettiği yiyeceği midesine indirmek ister. Köpekler her türlü mamayı severek tüketirler, fakat hayatları boyunca sadece mamayla beslenemezler. Arada sırada belirli miktarlarda bizim yediğimiz besin, meyve veya atıştırmalıklardan da yemelidirler. İçerisinde kalsiyum, vitamin ve mineral bulunan mamalar, köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarasa da yardımcı vitaminleri diğer yiyeceklerden almalıdırlar.
Yemeklerde veya ara öğünlerde yoğurt tüketirken, köpeğiniz yanınıza gelip meraklı gözlerle ne yediğinizi anlamaya çalışan bakışlarla sizi süzebilir. Siz de ona kıyamayıp, köpek yoğurt yer mi? diye düşünmeye başlarsınız. Yoğurt, insan sağlığına faydalı olduğu gibi köpeklere de çok yararlıdır. İçeriğinde bol sayıda potasyum ve kalsiyum bulunur, ayrıca sindirimi kolaylaştırması için probiyotikler köpeğin vücuduna yardımcı olur. Yoğurt, sütten meydana geldiği için içerisinde laktoz ve yağ bulunur. Bu iki madde köpeğin bağırsağına ulaştığı zaman hemen sindiremez ve gerektiğinden fazla tükettikleri zaman birtakım yan etkiler meydana gelebilir;
- Karın ağrısı,
- İshal,
- Kusma,
- Mide rahatsızlığı,
- Kas seğirmesi,
- İştahsızlık,
- Hazımsızlık.
Köpekler yoğurt tüketmeyi çok severler, fakat içerisinde laktoz ve yağ ikilisinin bulunduğunu bilmezler ve miktarını kontrol edemezler. Köpeğinizin yoğurtta bulunan faydalı mineralleri alması için ev yoğurdu, içerisinde laktoz ve yağ bulunmayan ve güvendiğiniz markadan yoğurt alarak köpeğinize yedirebilirsiniz.
Köpeklere Nasıl Yoğurt Verilir?
Köpekler süt ürünleri ve yoğurdu çok sevdiği için evinizde gördüğü an hemen yemek isteyebilir. Hep diyoruz; köpeğinize sağlıklı yiyecekler arasından ne verdiğiniz önemli değil, ne kadar miktarda verdiğiniz önemlidir. Köpeğinize laktozsuz ve yağsız yoğurt sağlıklı olsa bile sık sık verdiğiniz takdirde vücuduna zarar verebilir. Şöyle düşünebilirsiniz; insanların bazen fazla miktarda yediği besinler vardır ve ne kadar faydalı olsa da bir raddeden sonra mide ağrısı yaşarlar. Aynı şey köpekler içinde geçerlidir ve belirli miktarda verilmelidir.
Her köpeğin bağışıklık sistemi ve direnci farklı olduğu için kimi köpek yoğurt sevmez ve yemezken, bazı köpekler çok sever ve miktarına uyarak yediği taktirde faydasını görür. Mesela ailenizle birlikte yemek yerken, köpeğinizin sürekli yoğurt istememesi için onun yemek kabına mamayla karışık yoğurt koyabilirsiniz. Bu sayede hem beraber yemiş olursunuz hem de size özenerek miktarından fazla yoğurt yemesini engellemiş olursunuz.
Yoğurdun içeriğine dikkat ederek, haftada 2 gün ve bir çay tabağını aşmamak şartıyla köpeğinize yoğurt verebilirsiniz. Siz yoğurdunuzu şekerli, meyveli ve içeriğine kuruyemiş gibi atıştırmalık ekleyerek yiyebilirisiniz ama köpeğinize bu şekilde ikram etmemelisiniz. Yoğurdun içerisine koyduğunuz her ek gıda, köpeğe ekstra olarak zarar verebilir. Eğer köpeğiniz sizin görmeyeceğiniz şekilde fazlasıyla yoğurt yediyse birtakım belirtiler gösterebilir. Fark ettiğiniz anda köpeğinize müdahale etmeden veya kusturmaya çalışmadan hemen veterinere danışmalısınız.
Yavru Köpekler Yoğurt Yer mi?
Köpeklere belirli miktarda ve içeriğine dikkat edilerek yoğurt verilebileceğini anlattık. Yavruların organları ve bağışıklık sistemi, yetişkin köpeklere göre daha direncini kazanamadığı için yoğurda hızlı tepkiler verebilir. Yavru köpeğinize 15 gün arayla 1 yemek kaşığı kadar sade, laktozsuz ve yağsız yoğurt yemesini sağlayabilirsiniz. Miktarına mutlaka dikkat edin, aksi takdirde yavru köpeğinizin bağırsaklarında sindirim problemleri meydana gelebilir.
Çocuğunuzun yoğurtta bulunan faydaları alabilmesi için ister mamasına karıştırarak veya havucu pişirip, üzerine yoğurt dökerek de yedirebilirsiniz. Köpekler sevdikleri besinlere çabucak alıştığı için bu konuda dikkatli olmalısınız ve ona kıyamayıp ”biraz daha fazla vereyim zararı olmaz” diye düşünmeyin. Yoğurdu yeteri kadar ve doğru bir şekilde verirseniz, yavru köpeğinizin gelişimine katkı da bulunabilirsiniz.