Yavru köpeklerin bakımı daha fazla sabır isteyen ve daha hassas bir süreçtir. Yavru bebeklere tuvalet eğitimini kolay bir şekilde verebilirsiniz.
Evcil hayvanlarımızın hamilelik süreci oldukça hassastır ve yavru verene kadar onlarla daha fazla ilgilenmemiz gerekir. Minik yavruları doğduktan sonra ise onların tıpkı insanlar gibi içgüdüleri vardır ancak davranışlarının büyük kısmını eğitim alarak öğreneceklerdir.
Bu noktada yavru köpek sahiplerine büyük bir sorumluluk düşer ve köpeklerin temel bilgilerini sıfırdan başlayarak öğretmeleri gerekir. Yaşamlarını devam ettirmeleri için gerekli olan beslenme düzenleri ve uyku düzenleri gibi hassas konularla birlikte en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri de tuvalet eğitimleridir.
Yavru köpeklerde Hakkında Neleri Bilmeliyiz?
Köpekler, sahip oldukları ırklara göre oldukça farklı özellikler gösterebilir. Öncelikle yavru köpek tanımını bilmeli, köpeğin ne zaman yavru olarak adlandırılacağını öğrenmelisiniz. Eğer çok küçük bir köpek ırkına sahip bir ırksa 8 aylıkken yavru köpek tanımı yapılır ve bakımına başlanır.
Küçük köpek cinsleri 10 ay, orta büyüklükte köpekler 12 ay, büyük köpekler 15 ay, çok büyük köpekler ise 18 ayda yavru köpek tanımına uyar. Bu süreçten sonra köpeğin temel eğitimlerine başlanması gerekir. Bundan önceki süreçte ise köpek yine eğitim almaya başlayacaktır. Birçok canlıda olduğu gibi köpeklerinde temel eğitimleri annesinin yanında başlayacaktır.
Doğduğu günden itibaren gözleri yavaş yavaş açılacak olan minik köpekler, kardeşleri ile birlikte sosyalleşmeye başlar. Bu süreçte dişlerini ve ısırma kabiliyetini öğrenir. Kardeşleri ve annesi ile oyun oynayarak içgüdülerini ortaya çıkarır. Tüm bu eğitimlerde yavruları annesiyle bırakabilirsiniz. Yavru tanımına uymaya başladığı andan itibaren ise ona temel bilgileri öğreteceğiniz zaman gelmiş demektir.
Yavru Köpek Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gerekenleri
Yetişkin bir köpeği sahiplendiğinizde onun beklentileri genellikle fazla yorucu değildir. Temel düzenlerini oluşturmanız ve yaşam kalitesini artıracak gereksinimlerini karşılamanız onlar için yeterlidir. Ancak yavru köpeklerde ise durum biraz daha farklıdır. Yavru köpek sahiplendiyseniz ona karşı her konuda daha hassas ve şefkatli olmalısınız.
Henüz bilgileri olmadığı için sabırla yaklaşmalı ve tıpkı bir öğrenci yetiştirir gibi doğru adımlarla ilerlemelisiniz. Yavru köpek sahiplendiğinizde minik dostlarınız sizi annesi gibi görür. Bu noktada üzerinize düşen sorumluluğun ne kadar fazla olduğunu anlayabilirsiniz.
Ona katacağınız her bir bilgi yaşamı boyunca beraberinde gidecek ve siz ona öncü olacaksınız. Bu nedenle yavru köpeklerin bakımı konusunda en detaylı bilgilere sahip olmalısınız. Yavru köpeğiniz ihtiyaçlarını kendi başına gideremez. Köpek tuvalet eğitimi, beslenme düzeni, sosyalleşmesi ve sağlık kontrolleri gibi tüm ihtiyaçlarına yetişmeniz gerekir.
Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklere eğitim vermek için en uygun dönem yavru oldukları süreçtir. Tıpkı bebeklerin onları yetiştiren insanları örnek alması gibi yavru köpek de sahibini taklit edebilir. Evcil hayvanınız bu yaşlarda daha hızlı öğrenir, taklit yeteneği gelişmiştir ve sizin davranışlarınıza bağlı kalma oranı daha yüksektir.
Yavru köpek tuvalet eğitimi almak için en verimli dönemindedir. Bu nedenle eğitim vermeniz daha kolay olacak ve alışma süresi kısa olacağı için çok yorulmayacaksınız. Ev arkadaşınızın daha kolay bir yaşam sürmesi için öncelik vermeniz gereken temel eğitimlerden biri tuvalet eğitimidir. Ancak öncesinde sözünüzü dinlemesi için temel itaat eğitimlerine ağırlık vererek daha kolay bir süreç geçirebilirsiniz.
Yetişkin bir köpek sahiplendiğinizde onu günde birkaç kez tuvalete çıkarmanız yeterlidir, ancak yavru köpekleriniz için sıfırdan bir eğitim planı hazırlamanız gerekir. Köpeğinizin ne zaman tuvaleti gelebileceğini hangi zaman dilimlerinde onu dışarı çıkarmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. İlk olarak yavru köpeklere gün içerisinde düzenli aralıklarla mama vermelisiniz.
Bu öğünler yetişkinlerde bire kadar düşse de yavrularda daha fazladır. Mama ve su ihtiyaçlarını giderdiğiniz evcil hayvanınız yaklaşık 10-15 dakika sonra tuvalete çıkmak isteyecektir. Mamasını yiyen köpeği tuvalete çıkarmadan önce bir düzen oluşturduğunuzdan emin olun. Saate bakın ve her gün aynı zamanda çıkmaya özen gösterin.
Yavru köpek tuvalet eğitimi için dışarda bir alan belirleyin ve köpeğinizi yine aynı düzen içerisinde bu noktaya götürün. Bu noktaya geldiğinizde tuvaletini yapacak olan köpeğiniz kısa sürede alışkanlık kazanmayabilir. Onu en az 4-5 gün art arda düzen içerisinde aynı alana götürün ve tuvalet ihtiyacını karşılamasını sağlayın. Böylece köpeğinizin eğitimini tamamlayabilirsiniz.