Köpeklerin havlamasının altında birtakım nedenler olsa da çoğu zaman sebepsiz yere de havlayabilirler. Bunu anlayabilmek için köpeğinizi iyice tanımalısınız.

Hayvanlarla iletişim kurmanın ne kadar zor olduğu söylense de aslında birçok insanla iletişim kurmaktan daha kolaydır. Mesela köpekler çok zeki ve duygulu köpekler oldukları için insanların ne demek istediklerini hemen algılayabilirler. Hatta köpekler yeterince eğitim almasalar bile çok basit komutları anlayabilirler ve sahiplerinin dediklerini de yapmak için çabalarlar.

Bizler köpekleri anlamadığımızda çoğu zaman bakışlarıyla iletişim kurmaya çalışırlar, eğer bu konuda başarısız olurlarsa havlayarak anlaşılmaya çalışırlar. Köpeklerin havlamalarını tıpkı insanların birbiriyle muhabbet etmeleri gibi adlandırabiliriz, çünkü onlar konuşamadıkları için havlayarak dertlerini belli ederler.

Bazı köpeklerde havlamayı alışkanlık haline getirdikleri için sırf canları öyle istedi diye havlayabilirler. Bu durumu ortada hiçbir sebep yokken havlayan köpeklerden ayırt etmeniz daha kolaydır, çünkü köpeğinizin huyunu suyunu bildiğiniz için öylesine havladığını bilirsiniz. Peki, köpekler neden havlar? havlama sebepleri nelerdir? ayrıntılı şekilde öğrenelim.

Yalnız Kalmaları

Köpekler yalnız kalmaktan nefret ettikleri için her zaman ailesiyle birlikte olmak isterler. Özellikle sahiplerinin dışarıya çıkacaklarını anladıkları zaman hemen hareketlenirler ve onlarla beraber gitmek isterler. Çoğu zaman dışarıya çıkamayacaklarını belli eden kelimeler duyduklarında yalnız kalacaklarını anladıkları için havlamaya ya da farklı seslerde konuşmaya başlarlar.

Sahipleri düzenli olarak işe veya okula gidiyorlarsa, onların çıkma saatlerine yakın havlamaya ve ulumaya başlayarak yalnız kalacaklarını anlarlar. Evde yalnız kaldıklarında canları sıkıldığı için normal olarak havlarlar, hatta bu durum artık hoşlarına gitmemeye başladıklarında depresyona bile girebilirler. Çoğu zaman davranış bozuklukları, iştahsızlık veya karakter değişimi yaşanabilir.

Köpekler Gece Neden Havlar?
Köpekler Gece Neden Havlar?

Oyun Oynamak

Köpekler yaratılışları gereği çok hareketli ve oyuncu hayvanlar oldukları için sürekli olarak bir şeylerle ilgilenmek isterler. Dolayısıyla asla hareketsizliğe tahammülleri yoktur ve yalnız oynamak yerine sahipleriyle vakit geçirmek isterler. Köpeğinizi düzenli olarak yürüyüşe çıkarmak, parklara götürmek, eğitim amaçlı egzersiz yaptırmak veya oyunlar oynamayı ihmal etmezseniz havlama sorunu olmayacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Tam tersi evde olmadığınızda köpeğiniz tek başına oyun oynamaktan sıkılacağı için sürekli havlayacaktır ve sizi oyuna davet etmek için çeşitli hareketlerde bulunacaktır. Köpeğinizi azarlamadan veya kötü davranmadan havlamanın kaynağını anlamak için en sevdiği oyuncağı önüne bırakın.

Eğer sorun gerçekten oyun oynamadığından kaynaklanıyorsa, dışarı çıkmadan önce canı sıkılmaması için çeşitli hareketli oyuncaklar temin edebilirsiniz. Eve geldiğinizde ”hadi oyun oynayalım, dışarı çıkalım” gibi şeyler derseniz, bunu alışkanlık haline getirir ve siz eve gelene kadar havlamadan bekleyebilir.

Kendilerini Tehlikede Hissetmeleri

Köpekler bazı durumlar oluşmadan saniyeler öncesinden anlayabilir ve bunu haber vermek için havlayabilirler. Mesela deprem olmadan önce köpekler bunu algılayabilirler ve insanlara tehlike hissettiklerini belli etmek için canı acıyormuş gibi yüksek sesle havlayabilirler. Bazen köpekler gece havlarlar, bunun sebebini görünmez varlıkları fark ettiklerinde dolayı havladıkları söylense de aslında bunun arkasında başka nedenler olabilir.

Özellikle köpeğiniz aniden havlamaya başladıysa, büyük ihtimalle ortamını güvende hissetmiyordur ve kendine tehlikesiz alan oluşturmak adına sahiplerine haber vermek için havlıyor olabilirler. Köpeğiniz kendini tehlike altında hissettiğinde onu sakinleştirmeli ve dikkatini dağıtmak için en sevdiği aktiviteleri yapabilirsiniz. Bu sayede kendini güvende hissedecektir ve havlamayı birden kesecektir.

Gece Köpekler Neden Havlar?
Gece Köpekler Neden Havlar?

Haber Vermek İçin Havlama

Köpeğiniz camdan bakarken yabancı birinin eve yaklaştığını görünce bunu haber vermek için sahibinin yanına giderek yüksek sesle havlamaya başlar. Hatta eğitimli köpekler havlarken, aynı zamanda sahibini camın yanına götürerek birisinin eve yaklaştığını gösterir. Sadece yabancı birisinin değil aile fertlerinden birisini dışarıda görürse daha çok heyecanlanır ve etrafında dönerek havlamaya başlarlar.

Hatta bazı köpekler dışarıdaki hayvanlara çok havlayabilirler, mesela herhangi bir sokak kedisi veya köpeği bahçenize girdiyse buna uyuz olur ve camı patileyerek oradan uzaklaşmasını ister. Bunu tam olarak beceremediği için de havlayarak dışarı çıkmak ister veya size haber vererek kovmanızı isteyebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

Köpeğiniz camdan bakarken aniden yüksek sesle havlamaya başlarsa, bilin ki birisi eve doğru yaklaşıyordur veya dışarıda dikkat çekici birtakım olaylar görmüş olabilir. Mesela bazı köpekler ezan okunurken havlayabilirler, bu konuda birbirinden farklı teoriler olsa da anlamlarından bir tanesi de ezan okunduğunu haber vermeleridir.

Havlayan Köpeği Nasıl Susturabiliriz?

Bazı köpekler son zamanlarda sık sık havlamaya başladıysa büyük ihtimalle canı acıyordur veya herhangi bir sağlık sorunu olabilir. Böyle bir sorun olmadığından eminseniz ve ortada hiç sebep yokken havlıyorsa, çözüm olarak farklı yöntemler kullanabilirsiniz;

  • Köpeğinizi asla azarlamayın, vurmayın veya bağırmayın,
  • Sessiz ol, havlamak yok, hayır” komutunu öğretin veya parmağınızı ağzınıza götürerek sus işareti yapın. Bunu zamanla öğrenecektir ve hareketi görünce susması gerektiğini de bilecektir,
  • Havladığında ödül maması vermeyin; sessiz olduğunda mama vereceğinizi söyleyin,
  • Köpekler boş kalırsa can sıkıntısından havlayacağını için dostunuzun meşgul olmasını ve bir şeylerle uğraşmasını sağlayın,
  • Köpeğinize güvenli ve rahat bir ortam sunun,
  • Özellikle yavru köpeğinize tüm sesleri tanıtın. Böylelikle herhangi bir ses duyunca havlamayacaktır,
  • Köpekler sahiplerinden bir şey istediği zaman havladıkları için bunu alışkanlık haline getirirler. Mesela mamayı görünce havlıyorsa; sakinleşmesini sağlamalı, ona komut vererek oturması gerektiğini ve ancak heyecanlanmayı bırakırsa mamayı vereceğinizi söylemelisiniz.
Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?