Yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde kemik gelişimlerini sağlamak için hareket, beslenme, ek gıdalar ve kilo ölçümlerine dikkat etmelisiniz.
Köpekler doğdukları anda anneleriyle beraberse besin alımı ve vücut gelişimi için çok şanslıdırlar, çünkü en önemli gıdalardan birisi anne sütü olduğu için anne köpeklerden aldıkları süt onlar için altın değerindedir. Bunu şöyle düşünebiliriz; yeni doğan köpek süt tozuyla beslendiğinde yeterince vitamin ve mineral alamadığı için bağışıklığı geç gelişir ama anne sütü alan köpek ise alması gereken tüm vitaminleri karşılayacağı için son derece sağlıklı vücut sistemine sahip olacaktır.
Yakın zamanda annesinden ayrılsa bile yeterince beslendiği için kolay kolay hastalanmaz ve dışarıdan gelen hastalıklara karşı da bağışıklık kazanmış kadar güçlü olur. Yavru köpekler için anne sütünden başka diğer önemli olan konu ise kemik gelişimidir. Bilindiği üzere köpekler çok atak ve hareketli oldukları için eğitilmeye her zaman daha açıklardır ve yeterince eğitilmeleri için kolay-zorlu olacak şekilde eğitimden geçmelidirler.
Egzersizlerde başarılı olabilmeleri için kemikleri her daim güçlü olmalıdır ve en zor parkurlarda bile vücutlarının yorulmayacak şekilde başarıyla tamamlamaları gerekir. Bunu sağlamaları için kemik gelişimini hazır gıdalarla değil, tamamen sağlıklı besinlerle ve yüksek mineralli mamalarla karşılamak gerekir.
Bazı insanlar köpeklerinin hızlı büyümeleri ve kemiklerinin daha güçlü olabilmeleri için hap, iğne vb. gibi zararlı maddeler kullanıyorlar. Bu son derece zararlıdır ve köpeğin sağlığını bozarak ölüme kadar gidebilmelerine neden olur. Yavru köpekler, yetişkin oldukları zaman kemiklerinin daha güçlü olması için ne yapılmalı? en sağlıklı yolları öğrenelim.
Kaliteli Mama Kullanımı
Yavru köpeklerin kemik gelişimine başlamak için ilk yapılması gereken vitaminli mama seçmektir. Köpeğinizin yaşına, cinsine, kilosuna, tüy yapısına ve varsa alerjik reaksiyonlarına dikkat ederek en uygun mamayı almalısınız. Köpek mamalarının içeriğinde demir, kalsiyum, fosfor, iyot, vitaminler ve proteinler bulunmalıdır. Ayrıca gluten köpeklere çok zararlı olduğu için glutensiz, GDO’suz, tatlandırıcı ve renklendirici olmamasına dikkat etmelisiniz.
Her zaman bildiğiniz ve hakkında olumlu sonuçlar almış mama markalarını kullanmalısınız. Göz önünde bulundurmanız gereken diğer konu ise mamanın içeriğinde ne kullanılmış olduğudur. Bazı mama markaları et oranını düşük tutarak, daha çok tahıl ve vitaminleri arttırıyorlar.
Bunun yerine et oranının en yüksek olduğu (kümes hayvanları, kuzu, biftek, ciğer vb.) diğer besinlerin daha düşük olduğu mamaları seçmelisiniz. Yavru köpeğiniz için asla açık mama almamalısınız, çünkü yanlış saklama koşullarından dolayı bakteri üretmiş ve açık kaldığı içinde vitaminlerini kaybederek bayatlamış olabilirler.
Barf Diyeti
Barf (çiğ et ve sebze) diyeti, köpeklerin kemik gelişimini sağlamak için en önemli ikinci adımdır. Barf diyetinin asıl amacı; köpeklerin doğasına uygun olacak şekilde beslemektir, çünkü köpeklerin doğasında mama yerine çiğ et ürünleri oldukları için arada sırada doğalarını hatırlatmak çok doğru olacaktır.
Barfın içerisinde dana eti ve yağı, dana ciğeri, hamsi, işkembe, inek memesi, dana dalak; yumurta-yumurta kabuğu, ıspanak, balkabağı, kabak, pancar, brokoli, havuç vb. gibi besinler bulunur. Barf diyetinin avantajı olduğu kadar dezavantajı da olduğu için mutlaka oranla hazırlanmalıdır.
Mesela %50 kemikli etleri, %20 kas etleri, %10 organ etleri, %20 ise sebzelerden ve diğerlerinden oluşmalıdır. (Köpeğiniz daha yavru olduğu için aylığına göre oranlar değişebilir) Köpekler belirli zamanlarda bu diyeti kullanarak kemiklerinin güçlenmesine, diş ve diş etlerine sağlamlaştırmada, çene kaslarının daha güçlü olmasına katkı sağlar.
Kilo Kontrolü
Yavru köpeğiniz olması gereken kilonun üzerinde olursa, kemik gelişimi yavaşlar ve yağ oranı daha fazla olur. Yavru köpeğinizin aylığına göre mama öğünlerine dikkat etmelisiniz. Bazı köpek cinsleri çok kolay kilo aldıkları için (Örneğin, Maltese Terrier) öğün sayısı 1 olmalı daha fazla yemesi engellenmelidir. Eğer köpeğinizin cinsinde obezite yoksa öğün sayısını 2 veya 3’e çıkarabilirsiniz.
Tam tersi öğün sayısını düşürerek köpekler için tasarlanan bisküviler veya ek gıdaları ikram edebilirsiniz. Köpeğinizin mutfağa girerek besin çalmalarını veya siz görmeden yemek yemelerini de bir şekilde engellemelisiniz, çünkü köpekler bunu alışkanlık haline getirirlerse bilinçsiz şekilde kilo alımı başlayabilir. Bu hareketleri de kemik gelişimlerini büyük ölçüde engeller. Her zaman mutfağın kapısı kapalı olmalı ve ortalıkta yiyecek bulundurmamalısınız.
Dereceli Egzersizler
Yavru köpeklerin kemik gelişimlerini desteklemek için mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Nasıl ki biz insanlar sürekli hareket halinde olursak diz ve eklem ağrıları için birebirse, aynı şey köpekler içinde geçerlidir. Bahçeniz veya geniş bir alanınız varsa öncelikle yavru köpeğinizi heyecanlandırmak için koşmayı öğretmelisiniz.
Köpeğinize yardımcı olmak için elinizde ödül maması tutabilirsiniz ve belirlenen bölgelerde koşarak yanınıza gelmesini şart koşmalısınız. Köpeğinizin basit ve zorlu egzersiz seviyelerini öğrenmesi için haftada birkaç gün zor; diğer günler ise basit egzersiz çeşitlerini yaptırmalısınız.
Mesela köpeğiniz henüz yavru olduğu için fazla yormamak adına haftada 2 gün zorlu eğitimleri yaptırabilirsiniz. Zor egzersize örnek olarak; parkurlardan atlatmayı, atılan eşyayı belirlenen dakikada getirmeyi, suyun içine nesne atarak almasını, parkurların üzerinden yürümesini, zıplamayı ve tırmanma gibi oyunları kullanabilirsiniz.
Düzenli olarak egzersiz yapacağı için kemikleri gelişecektir, ayrıca hiç egzersiz yapmayan yavru köpeğe göre fazlasıyla güçlü ve sağlıklı olacaktır. Hatta dişleri ve çene kasları da hızla gelişeceği için ısırma-çiğneme gibi hareketleri daha kolay yapacaktır. Onu daha çok teşvik etmek adına her eğitimin ardından onu mutlu edecek besinleri vermeyi de unutmamalısınız.