Dış görünüşleri, karakter özellikleri ve içgüdüleri sayesinde vahşi köpek cinsleri listesine girmeyi başaran birkaç tür bulunmaktadır.
Her köpeğin isimleri farklı oldukları gibi nereden geldikleri ve nasıl yetiştirildikleri de çok farklıdır. Netice de hepsinin ortak karakter özellikleri olsa da hayatlarını nasıl şekilde sürdürebilecekleri sahiplerine bağlıdır. Yani bir köpeğin vahşi mi, yoksa sakin mi olacağı tamamen sahiplerinin yetiştirme tarzına bağlıdır. Merak edenler için en vahşi köpek cinslerini araştırdık.
1. Pitbull
Dünyanın en vahşi köpek cinslerinden biri oldukları bilinirler. Yoğun kaslı ve güçlü vücutlarıyla beraber herkese korku salabilirler. Amerika’da meydana geldiklerinden sonra ne kadar güçlü oldukları fark edilmiştir. Daha sonra bu güçlerinden yararlanmak ve insanlara da tanıtmaları için diğer köpeklerle dövüş için kullanılmışlardır. Ayrıca Pitbull cinslerinin çene kasları çok güçlü olduklarından kemik kadar sert nesneleri rahatlıkla kırabilirler.
Pitbull cinslerinin içgüdülerinde yoğun bir şekilde korumacılık ve bekçilik vardır. Diğer köpeklere göre daha agresif tavırları olsa da aslında özlerinde sevgi doludurlar. Pitbull cinslerinin fazlasıyla saldırgan ve haşin olması için bazı kötü niyetli insanlar onları karanlığa kapatarak agresifleşmesini sağlıyorlar. Dolayısıyla Pitbull toplulukları saldırgan oluyor ve insanları parçalayarak hayatlarını kaybetmelerine sebep oluyorlar. Ayrıca Pitbull türleri bazı ülkelerde yasaklı köpek cinsleri arasındadır.
2. Dogo Argentino
Minik gözleri, büyük kafaları ve dik kulaklarıyla çok farklı dış görünüşe sahip olan Dogo Argentiono cinsleri isimlerinde de anlaşıldıkları gibi Arjantin’de meydana gelmişlerdir. Köpek yetiştiricisi tarafından bekçi, avcı ve koruma köpekleri olarak yetiştirilmişlerdir. Daha sonra zekaları ve diğer özellikleri fark edildikten sonra polis, bekçi, arama kurtarma ve rehber köpekler olarak kullanılmışlardır. Ayrıca meydana geldikleri günden bu yana hala günümüzde de popülerliklerini korumayı başarmışlardır.
Kafaları büyük oldukları için çene kısımları da orantılı olarak büyük ve hafif çıkıntılıdır. Çene kısımları kaslı oldukları için en sert nesneleri bile çiğneyebilirler. Dolayısıyla bir insanla karşıya karşıya geldiklerinde kolaylıkla alt etmeyi başarırlar ve dişlerini kullanarak zarar verebilirler. Çok iyi bekçi oldukları için yaşadıkları ortamı dört dörtlük korurlar ve yabancı gördükleri zaman gözlerini onlara dikerek asla ayırmazlar. Zapt edilmesi kolay olmayan cins oldukları için köpeklerden pek anlamayan insanlar için uygun değillerdir.
3. Cane Corso
Eski bir tür olarak bilinen Cane Corso cinslerinin kökenleri Roma İmparatorluğu’dur. Bazı kaynaklara göre savaşlarda kullanıldıklarını ve bundan dolayı güçlü köpek oldukları söylenmektedir. Diğer kaynaklara göre de sadece savaşlarda değil, yaşadıkları ortamlardaki hayvanları domuzlardan ve yırtıcı hayvanlardan korumak için kullanıldıkları yönündedir. Çok iyi bekçi köpekleri olduklarından asla yaşadıkları ortama yabancıları asla yaklaştırmazlar ve görür görmez saldırganlık eyleminde bulunabilirler.
Büyük köpek cinslerinden biri oldukları için sadece boyutlarıyla bile vahşi diyebiliriz. Kaslı vücuda sahip olduklarından çeviktirler ve çok hızlı koşabilirler. Yabancı bir insan gördüklerinde istediği kadar hızlı koşsa bile Cane Corso cinslerinden kurtulamazlar, çünkü hızlarına meydan okunmayacak kadar büyük adımları vardır. Çok zeki oldukları için mükemmel bir şekilde komut alırlar ve her zaman sahiplerinin ağızlarından çıkacak komutları beklerler.
4. Kangal Köpeği
Orta Asya’dan göç ettiklerini ve Türkler tarafından yetiştirildikleri bilinirler, dolayısıyla Türkiye’nin gururu olan köpek cinslerinden biridirler. Diğer bir adlarıyla Anadolu Çoban Köpekleri olarak da bilinebilirler. Ayrıca boyutları çok büyük oldukları için ”Dev Köpek” şeklinde hitap edilebilirler. Boyutlarından faydalanmak için eski zamanlarda savaşlarda ve asker köpeği olarak kullanılmışlardır.
Kangal Köpekleri, kurtlara ve diğer yırtıcı hayvanlara kafa tutabilen tek cinstir. Vücutlarının yanı sıra özellikle çene bölgeleri çok güçlüdür. Vahşi köpek cinslerinden biri oldukları için tehdit gördüğü bir insana saldırdıklarını düşünürsek, kemiklerini rahatlıkla kırabilirler. Oyuncu köpekler değillerdir, çok ağırbaşlılardır ve kendilerini tehlikede hissetmedikleri sürece pek havlamazlar.
5. Doberman
19. yüzyılda Almanya’da meydana gelmişlerdir. Bekçilik, koruma ve avcı köpekleri olarak yetiştirilmişlerdir. Zeki oldukları için asker, polis, bekçi, rehber ve avcıların köpekleri olarak kullanılmışlardır. Yavruluk dönemlerinde aileyle ve çocuklarla beraber yaşarlarsa, çok iyi arkadaştırlar. Tam tersi sosyalleştirmeden ve düzgün dersler verilmede eğitilirlerse, son derece vahşi olabilirler.
Doberman cinsleri kendi kafalarında göre yaşamayı sevdikleri için çoğu zaman kendilerini sahiplerinden daha üstün görebilirler. Koruyucu köpek cinsleri olduklarından yaşadıkları ortamı korumak için ellerinden gerekeni yaparlar. Ayrıca yalnız kalmaktan nefret ederler, mutlaka sahiplerini takip ederek peşlerinden gitmek isterler.
6. Boxer Köpek
Büyük köpek cinslerinden biri olan Boxer Köpek cinsleri, hem fiziksel hem de yüz görünümleriyle çok karakteristik yapıları vardır. Bacakları çok uzundur, vücutları kaslıdır ve kafaları bir tık daha küçük yapıdadır. Tıpkı Pug cinsleri gibi hafif olarak yüzü basıktır ama çene kısımları daha öne çıkıktır ve kaslıdır. Kulakları kısadır ve öne doğru kırık şeklindedir.
Boyutlarından ve yüksek cesaretlerinden dolayı vahşi köpek cinsleri listesine girmeyi başarmışlardır. İyi bir eğitimden geçseler bile insanların veya hayvanların üzerlerine atlayarak oyun oynamaya çalışırlar. Herhangi bir eğitim verilmezse veya saldırganlık ön planda tutulursa, yabancı gördükleri zaman aniden hırçınlaşarak üzerlerine koşabilirler.
7. Tosa Inu
Ne kadar çok karşı olsak da maalesef dövüş köpeği olarak kullanılmışlardır. Büyük vücutları sayesinde her türlü köpeği alt edebileceklerine inandıkları için iddialar hep Tosa Inu cinsleri üzerine kullanılmıştır. İnanılmaz güçlü çenesi oldukları için kendilerini tehlike altında hissettiklerinde çenelerini kullanarak ne kadar güçlü olduklarını gösterirler.
Diğer köpeklerle ve özellikle erkeklerle hiç anlaşamazlar. Yabancılara karşı çok mesafeli davranırlar, sanki düşmanlarmış gibi vahşice bakarak aniden saldıracakmış gibi hissettirler. Karakterleri çok baskın oldukları için köpeklerle ilgili hiçbir bilgisi olmayan insanların sahiplenmesi önerilmez. Aksi halde anlaşmazlıklar çıkabilir ve sahipleri zarar görebilir.
8. Napoliten Mastiff
Tarihleri çok eskiye dayandıkları için tüm köpeklerin atası olarak bilinirler. Sarkık derileri, kırmızı gözleri-göz altları, her zaman uykuları varmış gibi kapalı gözleri ve düşük kulakları sizi şaşırtmasın. Aslında çok güçlü, çevik ve kuvvetli yapıya sahiptirler. Vücutlarından daha büyük kafaları vardır, çene kısımları da hafif öne doğru çıkık olduğu için çok dikkat çeker.
Vücutlarına göre bacakları biraz daha kısadır, dolayısıyla diğer köpekler gibi hareket kabiliyetleri pek yüksek değildir. Genel olarak insanlar karşı hep mesafeli ve soğuk yapıları vardır. Koruyucu tarafları oldukları için aile fertlerindeki çocuklar, yabancı çocuklarla oynadıklarını görseler bile yanlarına giderek agresifliklerini belli ederler.
9. Boerboel
Kökenleri Güney Afrika’ya dayanmaktadır. Yaşadıkları bölgenin adı Boerboel olduğu için isimlerini de oradan almışlardır. Boerboel ”Çiftçinin Köpeği” anlamında geldiği için isimlerinin buradan geldikleri de güzel tesadüf olmuştur. Büyük köpek cinslerinden biridirler, özellikle çene kısımları büyük ve geniş oldukları için güçlüdür.
İçgüdülerinde saldırganlık, agresiflik ve hırçınlık bulundukları için yavruluk dönemlerinde iyi eğitim verilmezse büyüdüklerinde yabancılara zarar verebilirler. Boerboel cinsleri apartman dairelerinde yaşamaya hiç uygun değillerdir, geniş alana ihtiyaçları oldukları için bahçe veya çiftlik alanlarında yaşamalılardır.
10. Presa Canario
Kanarya Adaları’nda meydana gelen Presa Canario cinsleri, dayanıklı vücut yapılarıyla bilinirler. Aslında içgüdülerinde son derece uysal, sakin ve sıcakkanlı tarafları olsa da kötü sahiplere denk geldikleri zaman saldırgan hale gelebilirler. İyi şeyleri çok kolay öğrenebildikleri için sahiplerinden veya çevreden gördükleri kötü şeyleri de hemen algılayabilirler.
Boyutları orta büyüklüktedir ama kafa ve boyun kısımları bir tık daha geniştir. Çeneleri, diğer vahşi köpekler gibi güçlü sayılmaz. Yine de kendilerini tehlike altında hissettikleri zaman sessiz kalmak yerine üzerlerine doğru koşarak kendi çaplarında vahşi olduklarını belli edebilirler.