Tüysüz vücutları, diğer köpeklerden farklı oldukları için herkes tarafından merak ediliyor. Bu yazımızda tüysüz köpek cinslerinden bahsettik.
Köpeklerin her zaman uzun ve parlak tüylere sahip olduklarını biliyoruz; fakat bazı köpekler yaradılışları gereği tamamen tüysüz olarak dünyaya gelirler. Nesillerinin sürekli olarak devam etmesi için genetik olarak tüysüz köpeklerle çiftleştirilir ve sonucunda minik tüylere sahip olan köpekler meydana gelir. Bu tüylerde zamanla döküldükleri için tüysüz kalırlar ve diğer köpek cinslerine göre yaşam standartları daha düşük olur.
Tüysüz köpeklerin tek olumlu yanı vardır; o da diğer köpeklere göre bakımları her zaman daha kolaydır, çünkü tüy dökmezler veya düzenli olarak fırçalama gerekmez. Sadece derileri hızlı yağlandıkları için ayda bir kere yıkamak gerekebilir. Bazı köpeklerinde bölgesel olarak tüyleri oldukları için görünümleri hem komik hem de ilginçtir. Mesela kafa, pati, kuyruk ve sırt bölgelerinde tüyleri bulunur ama diğer bölgeleri tamamen tüysüz olur.
Genellikle tüylere alerjisi olan ama köpek beslemek isteyen insanların en çok tercih ettiği köpek cinsleridir. Dökülen minik tüyler onları rahatsız etmediği için kolaylıkla bir arada yaşayabilirler. Tüysüz köpek cinslerine ülkemizde rastlamak çok zordur, çünkü hepsinin meydana geldiği ülke farklıdır ve her ortama kolay kolay ayak uyduramazlar. Yine de tüysüz köpek cinslerini yakından tanımak için haklarında bilgi topladık.
1. Tüysüz Çin Köpeği (Chinese Crested)
Eski zamanlarda şifa gücüne sahip oldukları düşünülen Tüysüz Çin Köpekleri, ısıtıcı yastık olarak da kullanılmışlardır. Boyutları küçüktür, yaklaşık olarak 5-6 kilogram ağırlıkları vardır ve onlar kendilerini herkesten daha büyük gördükleri için çok cesurdurlar. Yaşadığı ortamı harika şekilde korurlar, yabancı insanları ve diğer hayvanları asla yaklaştırmazlar. Tehdit olarak algıladığı bir şey olursa yüksek sesle havlar ve farklı şekillerde de ulumaya başlar. Doğru eğitim verilmezse insanları ısırabilirler veya hiç yorulmadan saatlerce koşturabilirler.
Aile fertlerine aşıktırlar ve kendilerini sevdirmek için ellerinden gelen her türlü sevimliliği yaparlar. Daha fazla sosyalleşmesi için düzenli olarak yürüyüşe çıkarılmalı ve diğer köpeklerle tanıştırılarak vakit geçirmeleri sağlanmalıdır. Vücudunun kafa, pati ve kuyruk bölgelerinde tüy bulunur ama geri kalan bölgeleri tamamen tüysüzdür. Derileri gri, kahverengi, mavimsi, siyah ve benekli renklerde olsa da tenleri pembe renktir. Tüysüz köpek cinslerinden oldukları için kış aylarına karşı dayanıksızlardır ve mutlaka kazak tarzı koruyucu kıyafetler giydirilmelidir.
Tüysüz Çin Köpekleri, genel olarak sağlıklı olsalar da psikolojik olarak çok narinlerdir. Evde asla yalnız bırakılmamalı ve yaramazlık yaptıkları zaman agresif davranışlardan kaçınılmalıdır. Çin Köpekleri’nin özellikle kafalarında minik tüyler bulundukları için bazı insanlar bunu saç olarak algılıyorlar ve görünümünün daha güzel olması için farklı renklere boyuyorlar. Boya kimyasal olduğu için direkt olarak köpeğin derisine zarar verdiğini ve etkilendiklerini unutmamalıyız.
2. Tüysüz Meksika Köpeği (Xoloitzcuintli)
Diğer bir adıyla “Xoloitzcuintle” olan Tüysüz Meksika Köpeği, bir ara dünyanın en popüler köpek cinsiydi. Çok sakin olmasıyla tanınır ve onun sesini duymak neredeyse imkansızdır. “Etliye sütlüye karışmayan” diye bir tabir vardır ya, buna en çok uyan köpek cinslerinden birisidir. Ev halkına karşı çok saygılı ve hoşgörülü davransalar da yabancılara karşı çok soğuk ve ilgisiz tavırları vardır. Şüpheci bakışlarla bakarlar ama sahibinin komutları üzerine karşısındaki insana hemen alışabilirler.
Yaşadığı ortamda ondan başka evcil hayvan olursa bu durum hiç hoşlarına gitmez ve sürekli olarak havlayabilirler. Sahibine çok düşkün oldukları için onu asla yalnız bırakmazlar ve sürekli olarak peşlerinden gitmeyi tercih ederler. Yalnız kaldıkları zaman uymayı ve sıcak güneşin altında uzanarak dinlenmeyi çok severler. Tüyleri olmamasına rağmen çirkin görünümleri yoktur, aksine göze güzel gelecek deri yapıları vardır.
Kafasında, kuyruklarında, patilerinde ve sırtında minik tüyler bulunsa da bunlar mevsimler olarak dökülebilir ve yeniden çıkarlar. Tüyleri gözle görülemeyecek kadar seyrek oldukları için tamamen tüysüz köpek cinsleri listesine girebilirler. Derileri kalın oldukları için diğer tüysüz köpekler gibi kolay kolay üşümezler ama karlı havalarda mutlaka üzerine bir şey giydirilerek dışarı çıkarılmalıdır.
3. Peru Tüysüz Köpeği (Peruvian Inca Orchid)
Vücudu tamamen tüysüz olmasına rağmen kafasında bir tutam tüy olduğu için oldukça komik görünümleri vardır. Genellikle siyah, benekli, gri ve kahverengi başta olmak üzere birçok deri renklerine sahip olabilirler. Yaklaşık olarak 11-18 kilogram arası ağırlıkları vardır, kilo alsalar bile yine de zayıf ve atletik görünümleri vardır. Kulaklarının dik oluşundan ne kadar zeki ve meraklı köpekler olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
Kendilerini veya yaşadıkları ortamı tehdit altında hissettikleri zaman gözleriyle kısa bir süre takip ederler ve havlayarak herkesi başlarına toplayabilirler. Gözlerini sahibinden ayırmazlar, eğer sahibi “sorun yok” gibi cümleler söylerse sakinleşirler; tam tersi onu harekete geçirecek kelimeler söylerse, havlayarak karşısındaki insanı kovalayabilirler. Ev içerisinde agresif tavırları sevmezler ve kavga gibi olaylar olursa bundan rahatsız olarak ortamı terk ederler.
Bebek/çocuklarla araları çok iyi oldukları için her zaman eğlenceli ve kaliteli zaman geçirebilirler. Evde yaşanabilecek olası tehlikelere karşı onları korurlar ve anne veya babaları yokken çok iyi dadılık yapabilirler. Aynı zamanda çok duygulu ve kırılgan yapıları vardır, sahibinden ceza aldıkları zaman üzülürler ve tepki çekmek için bir köşeye giderek saatlerce kıvrılabilirler. Eve farklı bir hayvan geldiği zaman kıskançlık yapsalar da bir zaman sonra alışırlar ve hareketli dakikalar geçirebilirler.
4. Amerikan Tüysüz Terrier (American Hairless Terrier)
Yaklaşık 3 kilogram ağırlıkları olan Amerikan Tüysüz Terrier’ler, küçük olsalar da aslında kalpleri çok büyüktür. Sıcakkanlı köpek oldukları için köpek yetiştiricileri tarafından dikkat çekmiştir ve hemen çiftleştirmek için sahiplenen bilirkişiler bile olmuştur. Yabancı insanlara karşı hoşgörülü şekilde davransalar da onu veya yaşadığı ortamı tehdit edecek davranışlar fark ederlerse aniden hırçınlaşabilirler.
Diğer tüysüz köpeklerden iki farkı vardır; vücutlarında hiç minik tüyler yoktur ve çok kolay bir şekilde terleyebilirler. Bu özelliklerinden dolayı terlememek için kendilerine gölge bölgeler bulurlar ve oradan hiç kalkmazlar. Tüysüz oldukları için sıcak mevsimlerde ayda bir gün olacak şekilde yıkanmalıdır ve bakım kremi uygulanmalıdır. Yürüyüşe çıkartılacağı zaman güneşten zarar görmesinler diye derilerini koruyacak kıyafet giydirilmesinde fayda vardır.
Amerikan Tüysüz Terrier’lerin, genellikle kafa kısımları siyah renk olur ama vücutları sonradan eklenilmiş gibi benekli, gri, kahverengi, krem veya daha açık tonlarda olabilir. Tüysüz köpek cinsi oldukları için bu özellikleri bıyıklarına da yansımıştır, çünkü oldukça için ince ve seyrek bıyıklara sahiptirler. Hatta ilk bakışta bıyıksız köpekmiş gibi görünseler de yaklaştıkları zaman bıyık renginin çok soluk olduğu fark edilebilir.
Meydana geldiği ülkede bile tanınmayan Ekvator Tüysüz Köpeği diye bir köpek cinsi de bulunmaktadır. Kendisi hakkında hiç bilgi bulunmadığı için tüysüz köpek cinsleri listemize eklemedik.