Köpeklerde kabızlık sorunu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Kabızlık rahatsızlığı uzun sürebilir ama belirtileri arttıysa daha ciddi sorunlar olabilir.
Köpekler zeka seviyelerinin yüksekliğinden dolayı diğer evcil hayvanlar arasından en çok tercih edilen canlılardır. Sadece akıllı olmaları değil, tıpkı bizler gibi duygu durumları da hassas oldukları için inanlara çok benzerler. Bakımları tuvalet gereksinimlerinden ötürü biraz zor ve uğraştırıcı olsalar da onlarla yaşamak her zaman mutluluk sebebidir.
Köpek sahiplendiğiniz zaman ruhunuza ve size iyi geldiğini kısa süre içerisinde fark edeceksiniz ama bilmeniz gereken en önemli şey beslenme ve genel bakımdır. Köpeklerin ömürleri ortalama olarak 10-14 yıldır, fakat bunu uzatmak veya belirlenen süreyi daha sağlıklı geçirmelerini sağlamak tamamen sizin elinizdedir.
Popüler olan köpek hastalıklarından korunmaları için beslenmelerine ve bağışıklık sistemlerinin diğer köpeklere oranla daha güçlü olmasına da dikkat edilmelidir. Dostlarımızda en çok görülen rahatsızlıklardan bir tanesi de köpeklerde kabızlık olduğu için bu durumla çok sık karşılaşmanız muhtemeldir.
Köpeklerde kabızlık problemi görüldüğü anda bunu hemen davranışlarıyla veya fiziksel hareketlerle belli ederler. Mesela cinsel bölgelerini daha çok yalamaya başlarlar, bağırsak sorunları yaşadıkları için oturuş pozisyonları değişebilir, davranışlarında daha sakinlik, agresiflik, halsizlik vb. gibi farklılıklar gözlemleyebilirsiniz.
Her ihtimale karşı köpeğinizi dışarıya tuvaletini yaptırmak için çıkardığınızda mutlaka dışkısını inceleyin. Günlük rutin davranışlarında herhangi bir değişim sezerseniz, erken teşhis için veterinere danışmalısınız. Peki, köpeklerde kabızlık ciddi bir sorun mudur? veya tedavi yöntemleri nelerdir? açıklayalım.
Köpeklerde Kabızlık Neden Olur?
Kabızlık başlı başına zor bir hastalık olduğu için insanlar bile bu konuda zorlanıyorlar. Köpeklerde kabızlık sorunu oldukça can sıkıcı bir durumdur, çünkü dertlerini bize anlamadıkları için hangi bölgelerinin ağrıdığını veya ne gibi rahatsız duyduklarını bilemiyoruz. Köpeklerde kabızlık görülmesinin nedenleri şunlardır;
- Beslenme problemleri: Köpekler lifli gıdaları az tükettikleri zaman kabız olabilirler. Ayrıca köpek mamalarının içerisinde etten ve vitaminlerden daha çok tahıl olursa bu da kabızlığa yol açabilir. Köpeğinizin yaşını, cinsini ve varsa sağlık durumunu göz önüne alarak mama seçimi yapmalısınız.
- Yabancı cisim yutması: Dostlarımız fazlasıyla meraklı oldukları için yabancı cisimleri ağızlarında çiğnedikten sonra yanlışlıkla yutabilirler. Bu durum da köpeklerin kabız olmasına neden olabilir.
- Hareketsizlik: Köpekler genellikle hareketli canlılardır ama bazıları tembellikten çok hoşlanırlar. Köpekler hareket etmedikleri zaman bağırsakları çalışmayacağı için kabız olabilirler. Köpeğinize gün içerisinde mutlaka aktivite yaptırmalı ve hareket etmesini (koşma, atlama, yürüme vb.) sağlamalısınız.
- Yeterince su içmeme: Köpekler tıpkı insanlar gibi su içmedikleri zaman bağırsaklarına yeterince su içmedikleri zaman kabız olabilirler. Köpeğiniz günlük olarak ne kadar su tüketiyor? bunları göz önüne alarak su oranını arttırmalısınız.
- Yaş faktörü: Bilimsel araştırmalara göre köpeklerin yaşı ilerledikçe sindirim sistemleri yavaş çalıştığı için sıklıkla kabız oldukları görülmektedir.
- İlaçlar: Köpeğinizin düzenli olarak kullandığı ilaç varsa yan etki olarak kabızlık sorunu yaşayabilirler. Eğer büyük sorunlar yaşıyorsanız, veterinere danışarak ilaç değişikliği yaptırabilirsiniz.
- Stres: Köpekler her ne kadar dayanıklı gibi görünseler de aslında çok hassaslardır. Sahiplerine çok düşkün oldukları için onlardan yüksek ses, bağırma, azarlama, psikolojik veya fiziksel şiddet gibi eylemler gördüklerinde strese girerek kabız olabilirler.
Tüm bu nedenlerin haricinde köpeklerde kabızlık görülmesinin diğer sebepleri ise çeşitli hastalıklardır. Hormonal sorunlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, nörolojik sorunlar, megakolon (bağırsak tıkanıklığı) tümörler ve kolon hastalıkları şeklinde sıralayabiliriz. Köpeğiniz kabız olduğunda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı kaynaklanmadığına eminseniz, büyük ihtimalle saydığımız hastalıklardan bir tanesi yüzünden kabız olma olasılığı yüksektir.
Köpeklerde Kabızlık Belirtileri
Köpekler kabız oldukları zaman bunu çok kolay şekilde anlayabilirsiniz, çünkü hareket ve davranış rutinleri değişeceği için bir terslik olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle köpeğinizi dışarı tuvalete çıkarınca yapmadığını görürseniz, köpeğinizin kabız olma ihtimalini düşünebilirsiniz. Kabızlığın diğer belirtilerini de şöyle sıralayabiliriz;
- Dışkı yaparken sesler çıkarması,
- Dışkının çok sert ve kuru olması,
- Köpekler rahatlıkla kaka yapamadıkları zaman sadece sıvı çıkarırlar veya dışkıyla beraber sıvı gelir. Kokusu ağır olduğu için hemen fark edilebilir,
- Köpeğin oturamaması veya sürekli yan pozisyonda durması,
- İştahsızlık,
- Karın veya bağırsak bölgelerinde ağrı,
- Karın bölgesinde gözle görülür derecede şişlik,
- Dışkıda kan,
- Huysuzluk,
- Halsizlik.
Ayrıca köpeğinizde bu belirtilerden birkaçını gördüyseniz, kabızlık sorunu çekiyor demektir. Özellikle kabız belirtileri gördüğünüz yavru köpeğiniz varsa ve henüz süt ile beslenme aşamasındaysa, su ile seyrelterek sütü içirmelisiniz. Yavru köpeğinizi besledikten 15-20 dakika sonra anüs bölgesinin alt ve üst kısımlarında ellerinizi ısıtıp, yumuşak el hareketleriyle masaj yapmalısınız. Bu hareket bağırsaklarını harekete geçirdiği için dışkılama ihtiyacı gelecektir ve rahatlıkla yapmasına yardımcı olacaktır. Her yavru köpeğin vücudu farklıdır ama genel olarak kabız süresi 2-3 gün arası sürebilir, eğer daha fazla sürerse her ihtimale karşı veterinere danışmalısınız.
Köpeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabız olan köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde ilk olarak elle muayene yapılır. Kabızlıkta karın şişliği ve sertliği görüldüğü için veteriner bunu fark edecektir ve ardından rektal muayenesi (kalın bağırsağın son bölümü, dışkının tutulduğu yer) yapılır. İç kısımda bir sorun olabileceğinden dolayı ultrason çekilebilir veya daha ayrıntılı incelemek için biyopsi alınarak kabızlığın nedeni araştırılır.
Kabızlığın sorunu göz önüne alınarak uygun tedavi uygulanır ve beslenme konusunda düzenlenme yapmanız gerektiği söylenebilir. Genellikle laksatif ilaçlar (dışkıyı uyaran ve yumuşatan) kullanılır ve sonucunda kabızlık sona erer. Tam tersi ileri derecede kabızlık varsa dışkı müdahale ile alınır veya kabızlığa neden olan sorun ameliyat edilerek çözülebilir. Köpeğinizde kabızlık sorunu görülmemesi için bol su tüketimi, aktivite, hareketlilik ve dengeli beslenme konularına çok dikkat etmelisiniz.
Kabız köpeğe zeytinyağı verilir mi?
Zeytinyağı bağırsakları harekete geçirmek için etkilidir. Kabız olan yetişkin köpeğinize 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içirebilirsiniz.
Köpeklerde kabızlık kaç gün sürer?
Yetişkin köpeklerde kabızlık 4-5 gün kadar sürebilir.
Kabız olan köpeğe bitkisel çay verilir mi?
Bitkisel çaylar köpeklerin vücuduna ağır gelebilir ve durumu daha da kötüleşebilir. Zeytinyağı hariç hiçbir ek gıda verilmemelidir.
Köpeğim neredeyse 3 haftadır kabız cok kilo kaybetti
Çok teşekkür ederiz Ayşenur Hanım verdiğiniz bilgiler çok doğru ve faydalı. Özellikle zeytin yağı aklımdaydı ama emin olamadım bizim için iyi olan şeyler bazen köpeklerimizde iyi olmayabiliyor diye ama işe yaradı.
Ben teşekkür ederim 🙂