Köpeklerin toprak yediğine mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Bu hareketlerinin altında beslenme veya birtakım psikolojik sorunlar olabilir.

Köpeklerin, insanların bazı hareketleriyle benzerlik gösterdiklerini biliyor muydunuz? Nasıl ki gün içerisinde insanlar kendilerine uğraş bulabilmek için farklı şeylerle uğraşırlar, köpeklerde aynı şekilde oyun olsun diye veya zaman geçirmek için kendilerine oyalanacak şeyler ararlar. İsteklerine göre bir şey bulamadıkları zaman ya etrafa zarar vermeden saldırmayı ya da sahiplerinin ilgisini çekmek için birtakım yaramazlıklar yapabilirler. Genellikle köpekler bu tarz davranışlarda bulundukları zaman enerjilerini yeterince atamadıklarından kaynaklanabilir.

Sokak ve ev köpeği fark etmeksizin, her köpek dışarı çıktığı zaman ağaçların önünü kazarlar veya toprağın altına hoşuna giden şeyleri saklayarak, daha sonra oradan çıkartmaya bayılırlar. Bazı köpekler ise böyle kazılar yapmak yerine, toprakla oynamayı ve hatta yemeyi çok severler. Toprak yeme hastalığı (allotriophagia) olarak da bilinir ve nedenleri araştırıldığında tıpkı insanların bazı hastalık sebepleri gibi genetik olduğunu anlaşılır. Diğer toprak yeme sebepleri ise;

  • Köpeklerin yediği mamaların içerisinde vitamin, kalsiyum ve probiyotik yoksa yeterince beslenemiyor demektir,
  • Düzensiz beslenme ve yediği yiyeceklerin miktarının iyi ayarlanmaması,
  • Daha önce yaşamış olduğu zihinsel problemler,
  • Stresli ortamda yaşaması veya hassas kişiliğe sahip olması,
  • Sahibinden olumsuz davranışlar görmesi ve bunlardan etkilenmesi,
  • Bağırsak enfeksiyonu veya sindirim sisteminde bazı hastalıklar olması,
  • Obsesif-kompülsif hastalığına bağlı kalarak bazı psikolojik rahatsızlıklar,
  • Toprağın yapısı, kokusu ve tadının çok hoşuna gitmesi.

Köpeklerin toprak yemesinin altında bu sebeplerden birisi veya birkaçı olabilir. Hatta bazı köpeklerde toprak yeme alışkanlığı o kadar ilerlemiştir ki, sırf toprak yemek için bile evden dışarı çıkmak isteyebilirler. Eğer köpeğinizi dışarı çıkardığınızda toprak yerken görürseniz, sert bir şekilde topraktan uzaklaştırmamalısınız. Bu davranış köpeği daha çok strese sokabilir ve kendini tehdit altında hissettiği için toprak yeme isteğini çoğaltabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Çikolata Yerse Ne Olur?

Yapmanız gereken çok basit; son derece sakin hareketlerle ve endişe etmeden, köpeğinizi toprak yerken birkaç dakika gözlemlemelisiniz. Sadece oyun mu oynuyor, yoksa gerçekten iştahlı mı yiyor? bu soruyu kendinize sormalısınız. Oyun oynuyorsa dikkatini dağıtmak kolay olabilir, fakat tam tersi karnını doyurmak için toprak yiyorsa sorun gerçekten büyük demektir.

Köpeklerin Toprak Yemesi Nasıl Engellenir?
Köpeklerin Toprak Yemesi Nasıl Engellenir?

Köpeklerin Toprak Yemesi Nasıl Engellenir?

Dostunuz son zamanlarda dışarı çıktığında iştahlı şekilde toprak yiyorsa, karnını yeterince doymadığının işareti olabilir. Mamanın içeriğinde yüksek vitaminler bulunan besinleri tercih ederek köpeğinizin yemesini sağlayabilirsiniz. Ekstra olarak yediğiniz besinlerden (ekmek, kefir, patates püresi, tavuk, balık, meyve ve sebze) köpeğinize ikram edebilirsiniz. Yeterince beslendiğinden toprak yemeyi azaltabilir ve karnı tamamen doyduğu için toprağı sadece oyun oynamak için kullanabilir.

Köpeğinizin beslenmesinde herhangi bir sorun görmüyorsanız, stressiz ve kavgasız ortamda yaşadığından emin olmalısınız. Köpekler çok zeki hayvanlar olduğu için psikolojileri de gelişmiştir ve yaşadığı evde her türlü konuşmaları anladıklarından kendilerini huzursuz hissedebilirler. Ufak çaplı depresyona girdikleri için bunu sahibine yansıtamazlar ve sürekli kendilerine belirledikleri yere giderek uyumayı tercih ederler.

Dışarı çıktıkları zaman içerisindeki enerjilerini toprak yemeyi kullandıkları için kısa sürede alışırlar. Tüm bunları yaşamamak adına, sanki evinizde yeni doğan bebek varmış gibi davranmalı ve köpeğinize hiçbir olumsuzluğu belli etmemelisiniz. Köpeğinizi toprak alanlarından uzak tutmalısınız ve toprak gördüğü zaman onun dikkatini dağıtmak için yanınızda farklı eşyalar bulundurmalısınız.

Bir anda nesneleri atarak geri getirmesini isteyebilirsiniz veya sanki bir şey görmüş gibi aniden koşmaya başlayarak peşinizden gelmesini sağlayabilirsiniz. Arada sırada yemesi gereken ödül mamasından verebilirsiniz, bu sayede toprak hiç dikkatini çekmez ve yemek istemez. Tüm bu önerileri yerine getirdiğinizde köpeğinizim toprak sevdasının ortadan kalkacağına eminiz, fakat hiçbir şekilde düzelmediyse köpeğinizin sağlığı için mutlaka veterinerden yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Köpekler Neden Kusar? Kusmaya Ne İyi Gelir?
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?