Kertenkelelerin çiftleşmeleri diğer canlılar gibi olsa da yavrularını yumurtlama şeklinde dünyaya getirirler.
Kertenkelelerin egzotik hayvanlardan biri olduğunu biliyoruz. Görünüş, yapı, özellikleri, beslenme şekilleri ve çoğalmaları diğer hayvanlardan daha farklıdır. Özellikle kertenkeleler doğuştan çok hızlı canlılardır, yani en ufak bir yaprak kımıldadığını fark etseler bile saliseler içerisinde gözden kaybolabilirler. Bu özellikleri sayesinde av olmaktan geçici olarak kurtulabilirler ve avcılarını şaşırtabilirler.
Ayrıca kertenkelelere özgü bir özellik daha vardır; kendilerini tehlike altında hissettikleri zaman kuyruklarını bırakarak aniden oradan uzaklaşabilirler. Bunun sebebi; avcılarını belirli süre oyalamak ve dikkatlerini bir şekilde dağıtarak onların ulaşılması çok zor bölgelere kaçmalarıdır. Yani, doğadaki diğer canlıların kertenkeleleri avlamasının biraz zor olduğunu söyleyebiliriz.
Kertenkeleler son zamanlarda evde beslenmeye başlandığı için herkesin dikkatini çekiyor ve merak ediliyorlar. Kimse evcil kertenkele türlerinin evde beslenebileceğine ihtimal vermedikleri için duydukları zaman çok şaşırabiliyorlar. Kertenkeleler hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız, mutlaka kertenkelelerin nasıl üredikleri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.
Kertenkele Nasıl Çoğalır?
Sürüngen kategorisinde yer alan kertenkelelerin cinsel organları ”hemipenis” olarak adlandırılır. Kertenkelelerin cinsel organlarını incelediğimizde iki adet penisleri olduğunu görebiliriz. İki penis sağ ve sola doğru hafif yatık şekilde dururlar. Kertenkelelerin çift penislerinin boyutu oldukça küçüktür, fakat 2 tane penise sahip oldukları için üremeleri daha kolay olur.
Kertenkelelerin çiftleşme pozisyonları, tıpkı diğer canlılar gibidir. Yani bilindiği gibi dişi kertenkele altta durur ve erkek kertenkele de tüm ağırlığını dişiye vererek çiftleşme gerçekleşir. Dişi kertenkele çiftleşme esnasında sürekli hareket etmeye çalıştığı için erkek kertenkele sabit tutmaya çalışır. Kertenkeleler eşeyli olarak ürerler, yani iki canlı arasındaki genetikler ortak olacak şekilde birleşir ve yeni bir canlı (yavru) dünyaya gelmeye hazırlanır.
Kertenkelelerde döllenme aşaması vücut içerisinde gerçekleşir. Daha sonra dişi kertenkeleler yumurtalarını güvenli ve rahat ortamda saklamak için epey enerji harcarlar. Dişi kertenkeleler en güvenli bölgeyi genellikle toprak içlerinde olduklarını düşünürler, çünkü tek seferde 5-6 adet yumurta bırakabildikleri için dikkat etmeleri gerekir. Yumurtalarını saklamak için seçtikleri toprakta çukurlar açar ve yumurtalarını yerleştirmeye başlarlar.
Dişi kertenkelelerin toprağa bıraktıkları yumurtalar yaklaşık olarak 10 gün kadar kalırlar. Bu süreç toprağın sıcaklık deresine göre farklılık yaratabilir. Kertenkeleler sıcak iklim canlıları oldukları için sıcak toprak buldukları zaman yumurtalar daha hızlı ve kolay çatlayabilir. Hatta dişi kertenkelelerin yavruları dünyaya geldikleri zaman sıcak havalarda güneşlenmeyi çok severler.
Eğer toprak sıcaklığı düşükse, yumurtalar kuluçka dönemi yaşarlar (dişi kertenkele yumurtalarını bırakmak için toprakta çukurlar açtığında kendisi de girer ve kış uykusuna yatar) ve daha sonra çatlamalar görülür. Yumurtalarda çatlamalar görüldüğü zaman yavru kertenkelelerde hareketlilik görülür ve dişi kertenkele yavrularını dışarıya çıkarmaya başlarlar.
Her kertenkele türü aynı şekilde mi ürer?
Zehirli ve zehirsiz kertenkelelerin üreme şekilleri aynıdır. Hepsi eşeyli üreme gerçekleştirir.
Yavru kertenkeleler yumurtadan kendileri mi çıkar?
Dişi kertenkele yumurtalarını terk ettiyse yavrular kendi çıkabilir. Eğer dişi kertenkele yumurtaların başındaysa kendisi çıkartır.
Kertenkele yumurtası nasıl olur?
Küçük (badem boyutunda) ve hafif oval şeklinde olurlar.
Çok güzel bir aydınlatma yazısı olmuş. Emeğinize sağlık.Bizim evde 2 ad yavru kertenkele çıktı. Başka çıkmasından rndişeliyiz. Nereden geliyor acaba