Kertenkelelerin uzun dilleriyle canlıları avladıklarını biliyoruz. Evcil kertenkele türü sahiplendiyseniz, otçul veya etçil durumuna göre beslemelisiniz.

Canlılar dünyasına göz attığımız zaman en egzotik olan hayvan hiç şüphesiz kertenkelelerdir. Diğer hayvanlardan çok farklı gibi dursalar da aslında görünüş ve yaşayış bakımından yılanlarla benzerlik gösterirler ama aralarında birçok fark bulunur.

Bildiğimiz gibi yılanların ayakları yoktur, sürünerek giderler ama kertenkelelerin 4 tane ayakları bulunur ve parmaklarını arası geniştir. Bazı insanların yılanlarında ayakları olduğunu savunsa da bu doğru değildir. Yani, kertenkeleler için yılanların bacaklı hali dersek daha doğru olacaktır.

Bazı tür kertenkeleler zehirli oldukları için doğalarında yaşarken, diğerlerinde evcil özellikleri bulunduğundan ev ortamında kolaylıkla hayatlarını devam ettirebilirler. Kertenkeleler avcı oldukları için doğalarında bulunan kendinden küçük canlıları kolaylıkla avlayabilirler ve karınlarını doyurabilirler. Kertenkeleler tıpkı yılanlar gibi açlığa dayanıklı olduklarından haftada 2-3 kez avlanmaları yeterli oluyor.

Evcil olan kertenkelelerin de aynı şekilde beslenmesi gerekiyor, çünkü tıpkı doğalarındaki gibi yaşamlarını sürdürebilmeleri için bu çok önemlidir. Peki, kertenkele ne yer? hangi besinlerin veya canlıların verilmesi daha doğru olur? kertenkele meraklıları için yazımızı oluşturduk.

Kertenkele Ne ile Beslenir?
Kertenkele Ne ile Beslenir?

Kertenkele Ne ile Beslenir?

Evcil kertenkelenizi dört dörtlük bir şekilde beslemek ve tıpkı doğasında yaşadığı gibi hayatını devam ettirmek için onun mutlu olacağı besinleri öncelikli tutmalısınız. Kertenkeleler tıpkı insanlar gibi etçiller ve otçullar olarak olarak ikiye ayrılır;

  • Etçil olan kertenkeleler çekirge, karınca, un kurdu, sinek, salyangoz, böcek, örümcek, sümüklü böcek ve solucanları çok severler. Özellikle kertenkeleler un kurdu yemeyi çok severler, fakat un kurdunu bulmak zor olabilir. Un fabrikalarında kolaylıkla çoğalabildikleri için oralardan temin edebilirsiniz.
  • Otçul kertenkeleler ise; marul, ıspanak, dereotu, roka, havuç, yaprak, karpuz, üzüm ve üzüm suyu tüketirler.
  • Ayrıca doğada yaşayan kertenkeleler ağaçların tepesine çıkarak kuşların yumurtalarını afiyetle yiyebilirler. Kertenkelenize biraz yumurta tattırabilirsiniz, eğer yemeye devam ederse arada sırada ikram etmenizde sakınca olmayacaktır.
  • Yetişkin kertenkeleler fare gibi orta büyüklükteki canlıları çok severek tüketebilirler.
  • Daha büyük kertenkele türü (komodo ejderi) zebra, memeliler veya antrikot gibi canlıları avlayarak kolaylıkla yiyebilirler.
Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Evcil Yılan İsimleri

Kertenkele ne kadar büyükse, açlığa ve susuzluğa dayanma süresi de o kadar uzun demektir. Mesela orta boy kertenkeleler, 7-10 gün kadar aç kalabilirler. Daha büyük kertenkeleler, 1-2 ay süreç kadar açlığa dayanabilirler. Yavru kertenkeleler ise 3 gün hiç beslenmezse veya yeteri kadar besin alamazsa, yaşama güçleri düşer ve hayatlarını kaybedebilirler. Dolayısıyla yavru kertenkelelerin beslenmeleri çok daha önemlidir.

Ayrıca kertenkelenizin avcılık yeteneğini daha çok arttırmak için fanusundan çıkardığınız zaman görebildiği yere böcek türlerini bırakarak avlamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede kendisini doğada hissedeceği için avlama içgüdüsünü unutmayacaktır ve arada sırada yapılan değişikliklerden mutlu olacaktır.

İlgili Yazı: Evde Beslenebilecek Kertenkele Türleri

Yavru Kertenkeleler Ne Yer?
Yavru Kertenkeleler Ne Yer?

Yavru Kertenkele Ne Yer?

Yavru kertenkeleyi beslemek, yetişkinlere göre daha zordur. Yavru kertenkelenin daha hızlı ve sağlıklı büyümesi için mutlaka doğru besinler tüketmelidir. Yavru kertenkeleyi beslemek için kurutulmuş böcek yemleri temin edebilirsiniz.

Eğer hiçbir yerde bulamazsanız, geçici bir süre olarak sürüngen yemleri satan yerlerden hazır kertenkele yemleri de alabilirsiniz. Yavru kertenkeleler çok hızlı büyüyebilirler bundan dolayı en azından yetişkin zaman yaklaşana kadar kurutulmuş böcek veya hazır yemle beslemeye devam edin.

Arada sırada sürüngen dostunuzun etçil veya otçul türüne göre belirli aralıklarla besleme yapabilirsiniz. Mesela yavru kertenkeleye direkt olarak örümcek vermek doğru değildir, bazı durumlarda örümcek ani olarak kertenkeleyi avlayabilir.

Buradaki en önemli olan şey, avcının ne kadar güçlü ve büyük olduğudur. Kertenkeleniz henüz yavru olduğu için küçük böceklerden (karınca, sinek, un kurdu) başlamalısınız. Yavru kertenkeleniz daha çok otçul ise (marul, dereotu, üzüm veya üzüm suyu) miktarlarını küçük tutarak ikram edebilirsiniz.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kertenkele Ne Yer? Yavru Kertenkele Ne ile Beslenir?" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Anonim

    Benim evde çok fazla hamam böceği ve ufak türde böcekler vardı sonra bir kertenkele gördüm evin içinde o kertenkele bütün böcekleri havladı özellikle ahşap yemek masamın etrafında çok böcek vardı hepsini avlamis, kertenkele çok fazla etrafta görünmüyor televizyon arkasında duruyor genelde, arasira çıkıp yemek masasına dolaşıyor sonra TV nin arkasına saklanıyor

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    batualp

    sütle mi besleniyorlar

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Ali

    Benim kertenkelem hiç bir şey yemiyor ortalama 1-yarım saat önce yakaladım şu anda kafesinde güneş vuruyo gözlerini kapatıp uyumaya çalışıyo çok defa sinek yakalayıp verdim yemedi sanırım aç değil

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    selin

    çok güzel olmuş ellerinize sağalık