Kedilerin tuvaletleri geldiğinde bunu hareketleriyle belli ederler. İyi gözlem yapılırsa ne zaman tuvaletlerini yapacakları tahmin edilir.
Egzotik hayvanlara bile taş çıkaran kediler, ilginçlikleri ve anlam verilemeyen davranışları ile ünlülerdir. Genellikle aniden atakta bulunmaları, bizim göremediğimiz şeylere dikkat kesilmeleri, şaşırtıcı sesler çıkarmaları, uykudan aniden kalkıp saldırıya geçmeleri, sanki karşılarında birisi varmış gibi kendilerini savunmaya almaları vb. gibi huyları vardır.
Her kedinin karakteri, tıpkı görünüşleri gibi farklıdır ama aynı zamanda ortak noktaları da çoktur. Yani bir cins kediyle, sokak kedisini karşılaştırırsak genel olarak davranışlarının birbirlerinden çok farklı olduğunu görürüz ama mutlaka ortak noktada buluştukları huyları vardır. Bu da akıllara hemen “kedidir ne yapsa yeridir” cümlesini getiriyor 😺
Bildiğiniz gibi son zamanlarda kedi sahiplenen insan sayısı çok fazla arttı, bunu sosyal medyada rahatlıkla görebiliriz. Bazı insanlar kedileriyle olan diyaloglarını videoya alarak insanlarla paylaşıyorlar ve kedisi olmayanlarda bu mutluluğu tatmak için kedi sahipleniyorlar. Bu çok güzel bir şey olduğu gibi sosyal medyalarımızın ana sayfalarını canlandırıyorlar 😻
Hal böyle olunca kedi sahiplerinin akıllarında birçok soru oluşuyor, bunları hem sosyal medyada hem de insanlar kendi aralarında cevap bulmaya çalışıyorlar. Mesela kedi sahiplerinin merak ettikleri sorulardan birisi de kedilerin tuvaleti geldiğini nasıl anlarız? sorusudur. Bu soruyu ve akla takılan düşünceleri ele alıp ayrıntılı ve doğru bir şekilde yazımızda paylaştık.
Kedilerin Tuvaleti Geldiği Anlaşılır mı?
Kedilerin ne yapacakları belli olmadığı için bir sonraki hareketlerini tahmin etmemiz pek kolay değildir. Bunu tahminlerle değil de mantık yürüterek bulmamız daha kolay olacaktır. Mesela her kedinin bağırsakların işleyişi farklıdır ama yemek yiyen bir kedi ortalama 2-3 saat sonra kakasını yapmak için kumuna gider. Böylelikle kedinin kakası geldiğini anlamak için saati takip etmek diğer seçenektir.
Kediler mama tükettikleri kadar su içmedikleri için çişlerini daha az ve uzun sürede bir yaparlar. Yani bir kedi günlük olarak ne kadar su tüketirse, kumuna gidip çişini yapma oranı o kadar yüksektir. Bu genellikle günde 2 kereyi bulabilir. Pek fazla su içmeyi sevmeyen kedi ise günde 1 defa veya gün aşırı şekilde çişlerini yapmak için kumlarını ziyaret ederler.
Her kedinin karakteri farklı olduğu için davranış şekilleri birbirleriyle aynı değildir. Bazı kediler bir sorunu olduğunda sürekli miyavlar ama diğerleri bunu belli etmek için kuyruk hareketlerini kullanırlar veya rutin davranışlarını değiştirirler. Yine de genel olarak tuvaleti gelen bir kedi genellikle şunları yapar;
- Kum kabının kokusunu alabilmek için burunları yerde gezer,
- Tuvalet alışkanlığını yeni kazanmış kediyse halıyı, yatağı ya da parkeyi eşelemeye çalışır,
- Sıklıkla oturuş şekillerini değiştirir,
- Hareketleri aniden yavaşlar,
- Panik halinde farklı davranışlar sergilemeye başlar,
- Eğer kedi kum kabından başka yere tuvaletini yaptıysa oraya gider ve koklamaya başlar,
- Sanki kendi kendine konuşuyormuş gibi kısık sesle miyavlar,
- Kum kabının olduğu bölgeye doğru gider,
- Bazı kediler özel bölgelerini ve anüs kısımlarını yalarlar.
Kedinin tuvaletini geldiğini anlamak için dikkatli bir şekilde gözlemlemek yeterli olacaktır. Bir zaman sonra alışacağınız için tuvaleti geldiğinde yine aynı davranışları sergileyeceğinden tuvaleti geldiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ayrıca mutlaka dostunuzun karakterini çok iyi bilmeniz gerekir. Onu ne kadar iyi tanırsanız, ne yapmaya ve ne demeye çalıştığını daha kolay anlayabilirsiniz.
İlgili Yazı: Yetişkin ve Yavru Kediye Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Yavru Kedilerin Tuvaleti Geldiğini Nasıl Anlarız?
Yavru kediler henüz çok küçük oldukları için tuvalet ihtiyaçlarını tek başlarına zor giderirler. Yavru kediler 3 haftaya kadar kendi başlarına kakalarını ve çişlerini yapamazlar. Anne kedi yavrularının karın ve anüs kısmını yalayarak masaj yaparak tuvaletlerini yapmalarına yardımcı olur. Eğer yavru kedilerin anneleri yoksa, bu iş sahiplerine düşecektir.
Yavru kedi 3 haftalıktan büyükse artık tuvalet eğitimi almaya başlamış demektir. Arada sırada eğitimin dışına çıkarak kumundan başka yere de tuvaletlerini yapabilirler. Bu durum zamanla ve doğru eğitimle çözülebileceği için endişe edilecek bir durum değildir. Yavru kedinin tuvaleti geldiği zaman şunları yapabilir;
- Özellikle karın ve anüs bölgelerini yalamaya başlar,
- Kum kabının yerini bulabilmek için evde dolaşırlar,
- Bazen kum kabına gitmek istemediğinde çiçeklerin dibi, koltuk arkaları, masa altı vb. gibi görünmeyecek yerlere yapar. Yani yavru kedi ortadan kaybolduğunda ve kum kabı temizse başka yere tuvaletini yapmaya gitmiş olabilir,
- Yüksek sesle miyavlamaya başlar,
- Sahibine kendini sevdirmez veya kucağından kaçar,
- Kum kabında oturuş şekillerini bulunduğu yerde taklit eder,
- Mama yemek ve su içmek istemezler,
- Oturduğu yeri minik patileriyle eşelemeye başlar.
yavru kedileri, aynı yeni doğmuş bebekler gibi düşünebiliriz. Özellikle yeni kum eğitimi verilmeye başlandıysa, daha iyi öğrenebilmeleri için her 20 dakika da bir kum kabına götürülmeli ve patileriyle eşelemesi gerektiği öğretilmelidir. Belirli bir zaman sonra öğrendiği için artık her tuvaleti geldiğinde kendi başına kum kabına gitmeye başlayacaktır.
💡İpucu: Yavru kedi kum kabından başka yere çişini veya kakasını yapmışsa, dışkıyı alıp direkt kumuna koyabilirsiniz. Bu sayede kum kabındaki çişinin ve kakasının kokusunu alır ve başka yere yapmaması gerektiğini anlar.
Yavru Kediler Ne Zaman Tuvalet Yapar?
Yavrular, yetişkinler gibi katı ve yüksek miktarda beslenmedikleri için sıklıkla çiş ve kaka yapma ihtiyaçları duymazlar. Genellikle her yemek yediklerinden 30-60 dakika kadar sonra kum kabının içine koyulmalıdır. O esnada tuvaletlerini yapmasalar bile yine de kum kabının içinde bir süre durmalılar ve patileriyle eşelenme hareketleri tekrarlanmalıdır. Bu sayede tuvaletlerini sadece kum kabına yapmaları gerektiğini algılayacaklardır.
Yavru kedilerin tuvaletlerini ne zaman yapacağını aşağı yukarı tahmin etmek için yemek yediklerinden veya su içtiklerinden sonra dakika tutulmalıdır. Yavru kediler beslendikten birkaç saat sonra öğretildiği gibi kakalarını yapmak için kum kabına giderler. Normal miktarda su içiyorlarsa günde 1 kez; fazla su içiyorlarsa günde 2 kez çişlerini yapabilirler.