Kediler soğukluk hissettiklerinde hemen üşüyebilirler ve patileri buz gibi olur. Özellikle patilerinin soğumasının birkaç sebebi vardır.
Kedilerin yoğun tüyleri olsa da yine de çok üşüyebilirler. Toplum olarak ”kedilerin tüyleri var asla üşümezler” diye algı var. Bunu şöyle düşünebiliriz: uzun saçlı insanın saçları olduğu için kafası üşümez diyemeyiz. Burada saçın hiçbir numarası yok sadece görsel amaçlı güzeldir 🙂 Kedilerin de tıpkı öyle, ne kadar çok tüyleri olursa olsun sadece görünüş bakımından hoş durur.
Kediler çok üşüyebilirler ve bazı nedenlerden dolayı patileri de buz gibi olur. Üşümüş bir kedi görürseniz hipotermi geçirmemesi için hemen ısıtılmalı ve imkan varsa veterinere götürülmelidir. Özellikle yavru kediler hipotermi geçirdiklerinde kısa süre içerisinde hayatlarını kaybederler. Bu durumları hiç yaşamamak için dikkat edilmeli ve sebeplerin yaşanma olasılığı aza düşürülmelidir.
Üşümeleri
Kediler hassas canlılar oldukları için en ufak soğukta üşüyebilirler. Üşüdüklerinden dolayı 4 patileri de aniden soğuyabilirler. Dokunulduğunda buz gibi olduğunu fark edilebilir ve hemen telaş yapılabilir. Üşüdüklerinde ve patileri soğuk olunca endişe edilmesine gerek yoktur. Sıcak ortama alındığında patileri hemen kendi sıcaklıklarına gelecektir. Özellikle sokak kedilerinin sığınacakları bir yer olmadığı için en çok onlar üşürler. Mutlaka sokak kedilerine yuva yapılmalı ve sıcak bir kış geçirmeleri sağlanmalıdır.
Sürekli Yerde Yatmaları
Kedileri bilirsiniz, kendi yataklarında veya koltukta yatmaları yerine en saçma yerleri tercih ederler. Hava soğukken bile parkelerin üstünde veya cam kenarlarında yatarlar. Haliyle soğuk yerde yattıkları için patileri de soğuk olur. Büyük ihtimalle sıcakladıkları için soğuk yerlere giderler ama anlamadan üşütebilirler. Soğuk yerde yattıklarında alınmalı ve sıcak ortamda durmaları sağlanmalıdır.
Evin Soğuk Olması
Bazı insanların kanı fazla olduğu için üşümezler ve doğalgazı açmayı tercih etmezler 😺 Aslında evlerinde tüylü bir dostları olduklarını unutmalılar. Kediler soğuk evde zaman geçirdiklerinde patileri hemen soğur ve ısıtmak için yalamaya başlarlar. Yeterince ısıtamadıklarında sıcak yerler arayarak girmeye çalışırlar. Kedilerin üşütmemeleri ve hasta olmamaları için evin mutlaka belirli sıcaklıkta olması lazım.
Tüylerinin Islanması
Kediler yıkandıkları zaman iyi kurutulsa bile tüylerinin aralarında mutlaka ıslaklıklar kalır. Bu ıslaklıklar deriye temas eder ve soğukluk hissederler. Üstelik banyodan çıktıklarında bulundukları ev soğuksa daha şiddetli üşürler. Normal olarak patileri soğur ve bu durumdan çok rahatsız olabilirler. Kedilerin üşümemeleri için tüyleri güzelce kurutulmalı ve emin olmak için taranmalıdır.
Anestezi Almaları
İnsanlar bile anestezi aldıklarında uzun süre üşüdüklerini hissederler hatta titrerler. Kedilerde vücutlarına anestezi aldıkları için yoğun şekilde üşürler ve patileri soğuk olur. Operasyondan çıktıkları zaman üstlerine battaniye veya kalın bir örtü örtülebilir. Bunun dışında ortamın sıcaklığı arttırılarak vücut ısıları kontrol altına alınabilir. Veterinerler hangi sıcaklığı uygun görürlerse ona göre müdahale edeceklerdir, içiniz rahat olsun.
Hastalanmaları
Kediler özellikle enfeksiyon durumuyla karşılaştıklarında vücutlarında birçok tepkime oluşur. Titreme, üşüme, patilerin soğukluğu, halsizlik, solunumlarının düşüklüğü, kalp atışlarının hızlanması, kilo kaybı, iştahsızlık veya anoreksiya gibi durumlar meydana gelebilir. Kediler hastalandıkları bu belirtilerin ortaya çıkması gayet normaldir. Eğer şiddetlendiyse ve uzun sürdüyse mutlaka veterineri arayarak durum anlatılmalıdır.
Hipotermi
Kedilerin vücut sıcaklıkları, insanlardan birkaç derece yüksektir. Hal böyleyken soğukluk hissettiklerinde aniden vücut ısıları düşer ve hipotermi geçirebilirler. Kedilerin bu gibi olumsuz durumları yaşamamaları için soğuk havada dışarı çıkmamaları, tüylerinin her daim kuru kalmaları, üşütmemeleri, kan kaybı yaşamamaları ve hastalık geçirmemelidirler. Hipotermi geçiren kedileri hemen sıcak battaniye sarmalı ve ısıtılmalıdır. Hipotermi daha çok şiddetlenirse ölüm meydana gelmemesi için hemen veteriner gidilmelidir.