Birçok kedi sahibi, kedilerin olması gereken aşıları merak ediyor. Bu yazımızda olası kedi karma aşı yan etkileri bahsedeceğiz.

Kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız; aşı takviminde hangi aşıların olduğunu ve ne anlama geldiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Aşılar yapıldıktan sonra şiddetli veya normal olarak yan etkiler görülebilir. Bu konuda oldukça soğukkanlı ve bilinçli olmalısınız. Özellikle kedi karma aşının yan etkileri, diğer aşılara göre daha fazla görülebilir. Aşılarını düzenli yaptırmak için veterinere gittiğinizde size gerekli bilgiyi verecektir. Sokak ve ev kedisi ayırmaksızın, her kedinin aynı aşısı vardır ve bunların belirli dönemlerde mutlaka yapılması gerekir.

Aşılar kedileri hastalıklardan ve dışarıdan gelen mikroplardan koruduğu için hem ömrünü uzatır hem de bulaşıcı olmasını engeller. Aşıları düzenli yapılmayan kedinin ömrü, aşıları düzenli olarak yapılan kediye göre daha kısa olur ve hastalıklara kolaylıkla yakalanabilir. Aynı zamanda kedilere yapılan her aşı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı olacağı için tüy kalitesinin bile arttığını fark edebilirsiniz. Kedilerin en önemli aşılarından birisi karma aşıdır ve mutlaka yapılması gerekir. Kedilerde karma aşı sonrası bazı yan etkiler görülebilir. Gelin, hep beraber karma aşıyı ve yan etkilerini öğrenelim.

Kedi Karma Aşısı
Kedi Karma Aşısı

Kedi Karma Aşının Yan Etkileri

Kedinize karma aşılarını yaptırdıktan sonra bazı yan etkiler görebilirsiniz. Bu konuda veterineriniz sizi bilgilendirecektir, fakat yine oluşabilecek durumlara karşı bilgi sahibi olmalısınız. Kedi karma aşı yan etkilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Aşının olduğu bölge şişebilir veya kedinizin canı yanabilir,
  • Aşı sonrası 1-4 saat içerisinde etki yükselir ve şiddetli halsizlik,
  • Yüksek ateş,
  • İshal ve kusma,
  • İştahsızlık,
  • Hapşırık,
  • Durgunluk ve hep yatma isteği,
  • Topallayarak yürümesi,
  • Agresif veya oldukça sakin olması.

gibi yan etkiler görülebilir. Özellikle kedilerde karma aşı sonrası iştahsızlık sıkça görülür. Kediniz yemek yemezse, üstüne gitmeyin ve zorlamayın. Stresten uzak tutmalı ve kendini çok halsiz hissedeceği için onu kızdıracak hareketlerde bulunmamalısınız. Kedi karma aşının yan etkileri 24 saat şiddetli veya normal derecede sürebilir. 24 saatten daha fazla sürdüyse ve kedinizde bahsettiğimiz etkiler haricinde değişiklik fark ederseniz, mutlaka veterinere danışmalısınız.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Anne Kedi Yavrusuna Neden Saldırır?
Kedi Karma Aşısının Yan Etkisi
Kedi Karma Aşısının Yan Etkisi

Kedi Karma Aşısı İle İlgisi Sıkça Sorulan Sorular

Kedi karma aşının yan etkileri yazımızı okuyanlar, merak ettiklerini veya kafasına takılan soruları sormak istiyorlar. Sizler için sıkça sorulan soruları derledik ve cevapladık.

  1. Kedim karma aşısını oldu ve kanama oluştu, ne yapmalıyım?

    Aşı olurken, iğne diğer damarlara denk gelebilir ve birkaç damla kanama olabilir, bu normaldir. Birkaç saat içerisinde geçecektir.

  2. Karma aşı sonrası kedilerde neden yan etkiler oluşur?

    Karma aşının içerisinde birden fazla inaktif maddeler (hastalık üreten virüsleri yok eden) bulunduğu için direkt bağışıklık sistemine etki eder ve normal olarak yan etkiler oluşur.

  3. Kedim karma aşı olduktan sonra sanki ölü gibi yatıyor, normal mi?

    Aşıdan sonra kedinizin sürekli yatması, uyuması ve hareketsiz durması normaldir. Telaş yapmanız gerekecek durum yoktur.

  4. Karma aşısı sonrası yan etkiler ne zaman geçer?

    Kediniz karma aşısını olduktan 1-1,5 gün kadar yan etkiler sürebilir. 2 günden fazla sürerse her ihtimale karşı veterinerinizle görüşmelisiniz.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?

Comments were made on "Kedilerde Karma Aşının Yan Etkileri Nelerdir?".
  • Nisa

    Merhabalar, kedim dün ikinci doz karma aşısını oldu ilk dozda hiçbir belirtisi yoktu. Eve geldik sürekli uyuyor ve dokununca bağırıyor acı çeker gibi beni ısırıyor, başını sevsem dahi kızıyor normal mi

  • Ayca

    Merhaba, kedim karma aşı sonrası aşının yapılan yeri çok ağrıdı. Hiç kendine tutturmuyor ateşi var ve uyuyup yemekte yemiyor. Aradan 4 gün geçti yüksek ateş nedeniyle veterinere götürdük ateş düşürücü yaptı. Yemek yemeye başladı derken ayağında ödem oluştu üzerine basamıyor. Ağrıdan titriyor.

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar Ayça Hanım,
      Normal şartlarda karma aşısı sonrası yan etkiler 2-3 gün sürebilir. Karma aşının üzerine ateş düşürücü iğne yapılınca çok etkilenmiş olabilir. İçinizin rahat olması açısından eğer durumlar elverişliyse başka bir veterinere götürmenizi öneririm.

  • Selim Erbek

    Merhabalar, kedim ikinci doz karma aşısını oldu ilk dozda hiçbir belirtisi yoktu. Eve geldik sürekli uyuyor ve dokununca bağırıyor beni ısırıyor, başını sevsem dahi kızıyor normal mi?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar, aşıyı ne zaman oldu?

  • Carpedim

    Merhaba, biz sokaktan kedi sahiplendik, Yaklaşık 7-8 aylık bir kedi. Karma aşıdan sonra bizden çok kaçıyor ve çok tedirgin evde en çok bana gelirken şimdi benden bile kaçıyor. Bu normal midir? ne zaman düzelir?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Gayet normal ve geçici bir durum. Kediler veterinerleri pek sevmezler, hatta veteriner kliniğinin yollarını unutmazlar gördükleri zaman kaçmaya çalışırlar 🙂 Kediniz size çok güveniyordu ama veterinere götürüp aşı yaptırdığınız için bunu tehlike olarak gördü ve tekrar götüreceksiniz diye korktu. Korktuğu için sizden veya herkesten kaçması çok normal. Üstüne gitmeyin, sevdiği mamaları verin ve oyun oynamaya teşvik edin. Ne kadar çok güven verirseniz, o kadar çok size tekrar yaklaşmaya başlayacaktır.

  • Nesrin

    Merhaba. Kedim karma aşıdan 3 gun sonra ateşlendi. Veterinere götürdüm calicı-herpes tanısı kondu. Evden dışarı çıkmayan yavrum nasul oluyor da bu virüsü kapıyor? Veteriner karmanın içindeki bir maddenin de herpes virüsünde olduğunu soyledi. İnşallah toparlar ve evdeki diğer çocuklarıma bulaşmaz. Hiç anlamadım ne olduysa karmadan sonra oldu…

  • Anonim

    İyi günler. Bizim kedimiz karma aşıdan sonra bağışıklık sistemi çöktü Pamuk’umuzu kaybettik. Bir hafta serum takıldı sonrada kusma ve isal başladı dokuz gün sonra öldü çok üzgünüz.

  • Anonim

    Bizim kedimiz karma aşıdan sonra çok kötü oldu şimdi yoğun bakımda.

  • Anonim

    İyi günler bizim kedimiz karma aşıdan sonra ikinci gün dört defa kustu. İştahsız ne yiyor ne içiyor bizde veterinere götürdük serum takviyesi yapıldı şimdi yine hastanede serum takılıyor. Yarında kan tahlili yapacaklarmış bir hafta oldu neden hala geçmedi rahatsızlığı?

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhabalar çok geçmiş olsun.
      Karma aşı, diğer aşılara göre biraz daha ağırdır. Kedinizin bağışıklık sistemi düşükse, yeni doğum yapmışsa, yavruysa, hamileyse, herhangi hastalığı varsa veya vücudu dirençsizse aşılar fazlasıyla yan etki yapabilir. Veteriner aşı yapmadan önce kedinin bunu kaldırıp kaldıramayacağını anlamak için genel muayeneden geçirmeliydi. Büyük ihtimalle saydığım durumlardan bir tanesi göz önünden kaçtığı için kedi bu halde olabilir. İsterseniz veterinerinizi değiştirebilirsiniz, alanında daha iyi bir veterinere gitmek kedinin sağlığı için daha iyi olacaktır.

      • Anonim

        Maalesef biz Pamuğu karma aşıdan ongun sonra kaybettik aşıdan bir gün önce çok iyi idi her şey normaldi. Ne oldu ise aşıdan oldu ve kaybettik çok üzgünüm.

        • Ayşenur Bekgöz Post author

          Çok üzüldüm, başınız sağ olsun 🙁

  • Anonim

    Bizim kedimiz aşıdan sonra hiç iyi değil. Kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor, bunun için veterinere tazminat açılabilir mi? Şu anda bez bağlıyorum zor yürüyor.

    • Ayşenur Bekgöz Post author

      Merhaba, duruma çok üzüldüm geçmiş olsun.
      Kediniz yavru mu veya kaç aylık?
      Karma aşı, diğer aşılara göre daha ağır ve yan etkilerinin seviyesi çok yüksektir. Kedinizde ekstra olarak yan etki yapmış olmalı, çünkü yürümesini kadar etkilemiş. Başka bir veteriner hekime durumu anlatın, eğer durumda bir yanlış aşı vurulması veya aşının şartlarına uyumsuzluk gibi sorunlar varsa kendi veterinere de durumu anlatarak dava açabilirsiniz.