Kediler için vitamin kullanımı çok önemlidir. Eğer kediler yeterince vitamin alamazlarsa birtakım sağlık sorunları meydana gelebilir.
İnsanların daha sağlıklı olabilmeleri için vitamin desteğine ihtiyaçları vardır. Aynı şey kediler için geçerlidir, dostlarımız düzenli olarak vitamin almazlarsa birçok hastalık meydana gelebilir. Bunu aynı yapboz gibi düşünebilirsiniz; yapbozun bir parçası eksik olduğunda tamamlanmaz ve bir bütün haline gelemez.
Kedilerin vücutlarında herhangi bir vitamin eksik olduğunda birkaç belirti oluşur. Çoğu zaman başka hastalıklardan şüphelenilir, tetkikler ve muayeneleri yapılır ama herhangi bir sonuca varılamaz. Aslında meydana gelen hastalığın sebebinin vitamin eksikliğinden kaynaklanabileceğini bilmeliyiz.
Kedilerde hangi vitaminin eksik olduğunu biz anlayamayız ancak veterinere giderek gerekli tetkikler yapılarak kolayca anlaşılabilir. Sonuç olarak kedilerde hangi vitamin ya da vitaminler eksikse verilir ve düzenli kullanılması istenilir. Peki, kedilerde vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? veya kedilerde vitamin kullanımı nasıl olmalı?
Kedilere Neden Vitamin Verilir?
Kediler hayatları boyunca sadece kuru ve yaş mama yiyerek hayatlarını sürdüremezler. Onları hastalıklardan koruyacak, bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirecek, kalp, göz, ağız-diş ve tüy sağlıklarını da destekleyecek vitaminlere ihtiyaçları vardır. Yeterince veya hiç vitamin kullanamayan kedilerde ”vitamin eksikliği” durumuna bağlı olarak birçok hastalık meydana gelebilir. Mesela kedilerin tüylerinde matlaşma, dökülme, renk değişimi, kalite düşmesi vb. gibi sorunlar görülebilir.
Her kedinin bağışıklık sistemi ve vücut yapısı farklı olduğu için ihtiyaçları olan vitaminlerde farklıdır. Bunu bilmek için veterinere gidildiğinde tetkikler sayesinde hangi vitamin değerinin düşük olduğu tespit edilebilir. Vitaminler damla, şurup veya hap şeklinde olduğu için kolaylıkla kedilerin tüketebilecekleri bir şeydir. Tüketmek istemeyen kedilerin mamalarına, sularına veya yemeleri gereken yemeklere vitaminler eklenerek hiç fark etmeden yiyebilirler.
Vitaminlerin kedilerin vücutlarında farklı görevleri vardır. Bazı vitaminler dış görünüşlerini iyileştirirken bazıları da iç organlarına ekstra takviye sağlıyor. Bunlar kedilerin vücutlarında eksik olduğu zaman birtakım belirtiler meydana gelebilir. Kedilerde vitamin eksikliği belirtilerini şu şekilde anlatabiliriz:
Kedilerde A Vitamini Eksikliği
Vitaminler arasından en değerli ve önemli olanı A vitaminidir. A vitamininin kedilerin bağışıklık sistemine çok büyük katkısı vardır. Hasta olmalarını engeller ve hasta olduklarında diğer kedilere göre daha çabuk atlatmalarına yardımcı olur. Ayrıca kedilerin göz sağlıklarına da etkili oldukları için düzenli olarak kullanılması gerekir.
- Gece körlüğü,
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Ani zayıflama,
- Tüylerde aşırı dökülme,
- Cilt hastalıkları.
Not: Dikkat edilmesi gereken bir nokta var, A vitamini yağlarda ve karaciğerde biriktiği için fazla kullanıldığı takdirde vücutlarına zararı dokunabilir.
Kedilerde B Vitamini Eksikliği
Kediler için önemli olan bir başka vitamin ise B vitaminidir. B vitamini kendi içerisinde 5 ayrı vitamin olarak ayrılırlar. Hepsinin kedilerin vücutlarına etkileri farklı olduğu için mutlaka dikkate alınmalı ve kullanılmalıdır:
Kedilerde B1 Vitamin (Tiamin) Eksikliği
Kedilerin karaciğer, kalp ve böbrek gibi iç organların gelişimlerini desteklemeye yardımcı olur. Tiamin, kedilerin vücutlarının temelidir. Eğer bu temel bozulursa beden sağlıkları tehlikeye girebilir.
- Denge problemleri,
- Yürüyüşte aksaklık,
- Göz bebeklerinin büyümesi,
- Mamayı sindiremedikleri için sıklıkla kusma,
- İştahsızlık,
- Enerji düşüklüğü,
- Başın öne ve yana doğru düşmesi,
- Nörolojik hastalıklar.
Kedilerde B2 Vitamin (Riboflavin) Eksikliği
Kedilerin sağlıklı şekilde büyümeleri için ihtiyaç duydukları vitamindir. Belirtileri az olmasına rağmen dostlarımız için önemli bir vitamindir. Maalesef birçok kedide B2 vitamin eksikliği görülmektedir.
- Karaciğer yağlanması,
- Saçkıran,
- Katarakt,
- Ani kilo kaybına bağlı olarak anoreksiya.
Kedilerde B3 (Niasin) Vitamin Eksikliği
B3 vitamini kedilerin vücutlarında depolanmaz. Mutlaka dostlarımızın düzenli olarak almaları gereken vitamin çeşididir. Önemli bir vitamin olduğu için kedilerin vücutlarına hiç girmezse eksikliğinden dolayı ölümcül sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.
- Ani kilo kaybı,
- Yüksek ateş görülmesi,
- Ülser,
- Ağız bölgesinde yaralar veya kızarıklıklar,
- Sebebi bulunamayan hastalıklar.
Kedilerde B6 (Piridoksin) Vitamin Eksikliği
B6 vitamini, kedilerin vücutlarına giren mineral ve proteinleri enerjiye dönüştürürler. Kediler piridoksin vitamininin eksikliğini pek yaşamazlar ama yine de kedilerde B6 vitamin azlığı görülebilir.
- Nörolojik rahatsızlıklar,
- Kansızlık,
- Yeterince gelişememe,
- Böbrek rahatsızlıkları veya taş,
- Davranış bozuklukları,
- Anoreksiya.
Kedilerde B12 (Kobalamin) Vitamin Eksikliği
Sindirim, sinir ve bağışıklık sisteminin işleyişi için B12 vitamini çok önemlidir. Mutlaka her kedinin alması gereken vitamin olduğu için düzenli olarak kullanılması gerekir. B12 vitamininin eksiklikleri çok belirgin olduğu için hemen fark edilebilir.
- Kusma,
- İshal,
- Uyuşukluk,
- Hareketsizlik,
- Kilo kaybı,
- Bağırsak sorunları,
- Sindirim sistemi sorunları.
Kedilerde C Vitamini Eksikliği
C vitamini, kedilerin bağışıklık sistemlerini güçlendirir ve mikroplara karşı savaşmalarına yardımcı olur. Eğer bir kedinin vücudunda C vitamini eksikse daha kolay hastalık kapar ve iyileşmesi de zaman alır. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu biliyoruz, C vitamini kedilere çok faydalı diye asla belirtilen miktardan daha fazla verilmemelidir.
Kedilerin daha sağlıklı ve güçlü olabilmeleri için çabalarken geri dönülmez hastalıklara davetiye çıkmasına neden olunabilir. Ayrıca asla kafaya göre petshoplardan veya eczanelerden C vitamini temin edilmemelidir. Mutlaka veterinere danışarak C vitamini alınmalı ve kullanıma uygun şekilde kedilere verilmelidir.
- Hızlı hastalanma,
- Bağışıklık sisteminin güçsüz olması,
- Halsizlik,
- Ürinerde sorunlar,
- Güçsüzlük,
- Enerji kaybı,
- Hassaslık.
Kedilerde D Vitamini Eksikliği
Sokak kedilerinin özellikle yaz aylarında düzenli olarak D vitamini aldıklarını biliyor muydunuz? Sokak kedileri sürekli güneşli olan bölgelerde yattıkları için güneş ışınlarından gelen D vitaminini almış oluyorlar. Bizler onların rahatlıklarına imrenirken aslında onlar hem güneşin hem de D vitamininin tadın çıkarıyorlar 😺 Ev kedileri ise sokak kedileri gibi yeterince güneşte duramadıkları için D vitamininden mahrum kalabiliyorlar.
Kemik gelişimleri için D vitamini çok önemli olduğu için mutlaka ev kedilerinin belirli günlerde dışarı çıkarılarak güneşte dolaşmaları veya dinlenmeleri sağlanmalıdır. ”Kediler D vitaminini sadece güneşten mi alacaklar?” diye sorabilirsiniz. En büyük D vitamini güneşte vardır ama hap, şurup veya damla şeklinde D vitamini çeşitleri de bulunmaktadır.
- Sinir ve kas sorunları,
- Kalp yetmezliği ve hastalıkları,
- Kemik hastalıkları,
- Kansere yakalanma riski,
- Güçsüzlük.
Kedilere insan vitamini verilir mi?
Hayır, asla verilmemeli. Kedilere özel üretilen vitaminleri temin edilerek kullanılmalıdır.
Kedilere vitamin ne sıklıkla verilir?
Her kedinin bünyesi farklı olduğu için vitamin eksikliğine göre veterinere danışarak verilmelidir.
Yavru kediye vitamin verilir mi?
Evet, gelişimlerine katkı sağlamak ve sağlıklı olabilmeleri için verilir.
Kedi vitamin hapı nasıl kullanılır?
Hap yutturucu aparat kullanılabilir veya elle kediye yutturulabilir.
Kediye fazla vitamin verilirse ne olur?
Her şeyin fazlası zarar olduğu için aniden rahatsızlanabilir, iştahsızlık, kusma veya zehirlenme meydana gelebilir.
Merhaba, kedim toprak ve çimento yalıyor. Vitamin eksikliği belirtisi mi? yorgun görünüyor mamasını da yemiyor yardımcı olur musunuz?
Merhabalar, kedinizin mamasını değiştirebilirsiniz. Bilinen ve kaliteli kedi maması alarak yiyip yemediğini kontrol etmelisiniz. Mamanın haricinde haşlanmış yumurta, haşlanmış tavuk, temizlenmiş ve pişmiş ciğer verebilirsiniz. Bunlar birer vitamin deposu olduğu için kedinize iyi gelebilir. Eğer bunlar işe yaramazsa veterinere giderek kan tahlili yaptırmanızda fayda vardır.