Kedilerin ağzı köpürdüğünde hemen kuduz virüsü yanılgısına kapılırız. Oysa birçok nedeni olabilir. Peki, ağzının köpürmesinin olası tüm nedenleri nelerdir?

Kedilerinizin ağzında köpüklenme olması, çoğunlukla nefes nefese kalması sonucunda meydana gelen bir durumdur. Minik kedilerinizin ağzından salya akıtması, hafif ve aralıklarla olduğu zaman normal karşılanabilir. Ancak salya akıtmaları fazla olduğunda ve ağızda köpürme gözlemlendiğinde durumun normal olmadığından şüphe edebilirsiniz. Bir takım rahatsızlıklara işaret olabilir. Çünkü kediler, sürekli ağızlarından salya akıtan hayvanlar değillerdir. Sizlerde kedilerin ağzının köpürmesi durumunu merak ediyorsanız, sizler için hazırlanan tüm bilgileri inceleyebilirsiniz.

Kedinin Ağzı Neden Köpürür?

Kedilerin büyük oranda salya üretmesi ağzında köpürme oluşması ve salya akıtması gibi değişik durumlar, dikkate alınması gereklidir. Kedicikleriniz adına ciddi sağlık sorunları yaşanmaması için dikkate alma işini es geçmemek gerekir. Çünkü farklı problemlere işaret olabilir. Kedilerin ağzının köpürmesine neden olan etmenler;

  • Diş hastalığı,
  • Korku veya çok fazla heyecan yaşaması,
  • Zehirli bir şeyi yemesi veya yutması,
  • Epilepsi gibi kronik bir hastalığa sahip olması,
  • Viral Enfeksiyonlar.

Kedinin Ağzının Köpürmesinin Olası Tüm Nedenleri

Diş Hastalığı

Periodontal tedavinin gerekli olduğu hastalıklardan diş eti iltihabı ve çeşitli diş plak oluşumları gibi hastalıklar, kedilerde sık rastlanmaktadır. Minik dostunuzda bu türde bir diş hastalığı varsa hem aşırı iştahsızlık oluşur hem de ağızda köpük oluşmasına neden olabilir.

Korku, Heyecan ve Endişe

Kedilerinizin ağzında köpürme oluşmasına neden olacak bu etmenlerin yanında birde saklanmaya çalışıyor veya titriyorsa endişe duyduğundan şüphe edebilirsiniz.

Anksiyete

Dış faktörlerin etkisiyle veya bilinmeyen bir uyarıcı tarafından yaşanan travmatik olaylar neden olabilir. Bu konudaki püf nokta, kediyi rahatlatmak ve ona şefkat göstererek huzurlu olmasını sağlamaktır. Böylesi sevgi dolu bir ortamda kedileriniz, kendilerini güvende hissedecektir ve ağzında köpürme oluşmasını da engelleyecektir. Eğer bu sebepten kaynaklı köpürmeler oluşmuşsa da azalma yaşanabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerde Görülen FIP Hastalığı Nedir, Kurtulma Oranı Nedir?

Toksik bir şey yemesi

Kedinin ağzında meydana gelen köpüklenme, zehirli veya toksik bir şey yutması sonucu oluşabilir. Özellikle de kusma gibi belirtiler yaşanıyorsa toksik bir şey yutmuş olacağından şüphe etmenizde fayda var. Böylece veteriner hekime başvurarak kedinizin problemini çözebilirsiniz.

Birtakım böcek öldürücü ürünlerin yutulması da ağızda fazlasıyla köpük ve salya yaratılmasına sebep olur. Ayrıca ek bilgi olarak, evlerde kedilerin her zaman ulaşacağı yerlerde zehirli ve onlara zararlı olabilecek maddeleri bulundurmamak önem arz etmektedir. Kedilerin güvenliği sağlanmış olunur.

Viral Enfeksiyonlar

Virüslerin bütününü kapsayan viral enfeksiyonlar arasında en çok kuduz virüsü kedilerin ağız köpürmesine neden olmaktadır. Aşıları yapılmamış kedilerde görülebilen bir vaziyettir. Aşı yapılmış kedilerde ise nadiren görülen bir viral enfeksiyondur. Üst solunum yolu gibi enfeksiyonların bulaşması sonucunda da kedilerde aşırı köpüklenme ve ağzında salya akıntısı görülebilir.

Kedinin Ağzının Köpürmesi Neyin İşaretçisi?
Kedinin Ağzının Köpürmesi Neyin İşaretçisi?

Kedilerde Ağız Köpüklenmesi Nasıl Önlenir?

Kedimin ağzının köpüklenmesini nasıl önlerim diyorsanız, öncelikle yapmanız gereken şey güvenli bir ortam yaratmaktır. Kedilerin sıklıkla yaşadıkları korku ve endişe uyaranları sebebiyle ağızlarında köpük oluşur. Bu sebeple kedileri korkutacak herhangi bir dış faktöre karşı korumalısınız. Sevgi dolu ve misler gibi bir rahatlık, bu rahatsızlıkların azalmasında yardımcı etmenlerdir. Ağzında köpük oluşmaması için diş bakımlarına dikkat edebilir ve temizliğine önem verebilirsiniz. Böylelikle çeşitli diş iltihapları gibi hastalıkların ve en önemlisi de köpürme oluşmasının önüne geçilir. Bu önlemler dışında ayrıca uzman bir veteriner hekime danışmak ve sorunun asıl kaynağını tespit etmek kedilerinizin yararına olacaktır. Özellikle de ciddi olabilecek viral enfeksiyonlar ve zehirlenme belirtilerine şahit olursanız, acilen veteriner hekime götürerek olası tüm kötü sonuçların önüne geçmiş olursunuz.

Kedilerde Ağız Köpürmesi Nasıl Giderilir?

İlk önce fazla endişeye kapılarak kedilerinizin de korkmasına neden olmayacak şekilde hareket etmelisiniz. Stres ve endişenin kedilerin ağzının daha aşırı köpürmesine neden olacağından söz etmiştik. Ağızda köpürme, verdiğiniz bir besin veya ilaçtan hemen sonra yaşanıyorsa gıdalar tekrar verilmemelidir. Belli bir müddet sonra köpürmenin kesildiğine şahit olursunuz. Ancak bu durum tekrarlanırsa ve aniden ağzında köpürmeler oluşursa çeşitli huzursuzluklar yaşadığını yansıtır. Hele ki korktuğunu belli edecek sesler çıkarmaya başlarsa kusmaya işarettir. Kusma durumu birden fazla yaşanırsa sizleri aşan bir durumun habercisidir. Acilen veteriner hekime götürülmesi ve tedavi edilmesi gereklidir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Üşür mü? Kaç Derecede Üşürler?

Açıklandığı üzere kedilerin ağzında köpürme meydana gelmesinin birçok farklı nedenleri olabilmektedir. Sizlerde kedinizde böyle bir sorunla karşı karşıyaysanız, açıklanan olası tüm nedenleri ve sayılan gerekli önlemleri dikkate almanızı öneriyoruz. Ayrıca daha farklı sorulara cevap arıyorsanız, sorularınızı sitemizin yorum kısmına yazabilirsiniz. Görüş ve yorumlarınıza her daim açığız. Deneyimlerinizi paylaşmaktan çekinmeyiniz.

Article by

Sıkı bir Miyavliyo takipçisi iken Miyavliyo yazarı olmaktan çok mutluyum. Bu güne kadar 13 kediye annelik ettiğim için kediler ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim, bildiklerimi bu kedi bloğu ile sizlere aktarmak niyetindeyim. İçeriklerime yorum yaparak bana soru sorabilir veya içerik ile ilgili görüşünüzü bildirebilirsiniz.

How about writing a comment?

A comment was made on "Kedinin Ağzının Köpürmesi Neyin İşaretçisi?".
  • Anonim

    Hangi ilacı vermem lazım köpüğe karşı? Kedi iki aylık.