Kedilerde topallama veya incinme gibi durumlar görülebilir. Nedenleri teşhis edilerek en uygun tedaviye başlanılması çok önemlidir.

Bizler kedileri enerjik ve hareketli canlılar olarak tanımlarız. Uykularından kalkar kalkmaz aniden oyun oynamaya veya evin içerisinde deli gibi koşmaya başlarlar. Hiçbir sebep yokken sanki bir şey görmüş gibi tepki vermelerine şaşırırız. Çoğu zaman bu enerjilerine şaşırsak da onların böyle olması bizi çok mutlu eder, çünkü sağlıklı olduklarını biliriz.

Maalesef bazı kedilerde genetik olarak veya sonradan sağlık sorunları oluştuğunda çok üzülürüz. Özellikle kedilerin hareketlerini kısıtlayacak bir rahatsızlık meydana gelince hem onlar adına hem de eskisi gibi canlı olmadıklarına içleniriz. Kedilerde en çok görülen topallama, incinme ve ayağını basamama gibi durumlar yaşandığı için bu konuda bilgili olmalısınız.

Patella

Patella diz kapağı anlamına gelir. Diz eklemlerinin normal işleyişi sırasında koruma görevi vardır. Tamamen diz eklemini kapladığı için oluk şeklinde yukarı ve aşağı doğru kayar. Bazı durumlarda patella tam görevini yapamaz ve oluğun dışına çıkmış olur. Çıkma sonucunda eklemler düzgün çalışmadığı için topallama ve ağrı görülebilir. Kedilerde patella luksasyonu çok sık görüldüğü için topallama şikayetiyle gelen kedilerde ilk olan patelladan şüphelenilir.

Patellanın tedavisi derecelere göre şekillenebilir. Yeni oluşmuş patella luskasyonunda fiziksel muayene yapılarak tedavi tamamlanabilir. Patella 2. derecedeyse kedi topallıyorsa ve çok rahatsız oluyorsa cerrahi müdahale yapılabilir. 3. ve 4. derecede artık fiziksel muayene ile tedavi olmayacağı için mutlaka cerrahi müdahale gerekmektedir.

Kedi Ayağını Basamıyor
Kedi Ayağını Basamıyor

Artrit

Çok ağrılı bir eklem hastalığıdır. Özellikle kedilerin dirseklerinde ve kalçalarında daha fazla görülebilir, sonucunda vücutlarındaki herhangi bir eklemi rahatsız edebilir. Artrit, eklemin sertleşmesine ve iltihaplanmasına neden olduğu için çok ağrı hissedilir. Yaşı artan kedilerin eklemleri aşındığı ve gücünü kaybettiği için yaşlı kedilerde artrit daha fazla görülür.

Artrit görülen kedilerde topallama belirtisi meydana gelir. Rahatlıkla yürüyemez ve topallarken bile ağrıdan dolayı kaskatı kesilebilirler. Muayeneden sonra eklem sıvılarına bakılır ve eklem stabilite kaybı incelenir. Daha sonra antibiyotik, ağrı kesici, eklem koruyucular, antienflamatuar ilaçlar (iltihap azaltıcı) gibi tedaviler uygulanır. Tedavilerden sonra topallama veya hareketsizlik gibi şikayetler azalarak yok olacaktır.

Aortik Tromboembolizm

Kedilerin arka bacaklarını felç haline getirebilen rahatsızlıktır. Kalpte oluşan ufak bir pıhtı abdominal artere ulaşır, daha sonra arka bacaklarda bulunana artere giderek işlevini kaybetmeye neden olur. Çok ağrılı ve sancılı bir rahatsızlık olduğu gibi kedilerin hayatlarını tehlikeye atabilir. Aortik tromboembolizm görülen kedilerin arka bacakları genellikle soğuk olur. Bununla birlikte topallama, yürüyememe veya hareketsizlik görülür.

Tedavi olarak arka bacaklar fiziksel tedaviye başlatılabilir. Fiziksel tedavi ne kadar basit gibi dursa da aslında eski gücün tekrar kazanılması için çok önemlidir. Aspirin veya farklı pıhtılaşma ilaçları kullanılarak vücudun pıhtı oluşması engellenebilir. Tedavinin ardından beslenmeye dikkat edilmeli ve stresli durumlardan uzak kalmaları gerekir.

Kedimin Ayağı İncindi Ne Yapmalıyım?
Kedimin Ayağı İncindi Ne Yapmalıyım?

Travma

Kedilerde topallama görülmesinin en büyük nedenlerinden birisi de travmadır. Yani kedilerin düşmesi, kazak geçirmesi, kaslarda gerilme, kırıklar, açık yaralar, tendonlarda yırtılma vb. eylemlerden meydana gelir. İnsanların kolu, bacağı veya parmakları kırıldığında nasıl acı çekiyorlarsa aynı şey kediler içinde geçerlidir. Özellikle kedilerde kırıklar oluşmuşsa anormal derecede oturma pozisyonları, kemiğin sarkık durması, şişlik ve topallama görülür.

Kedilerde topallama hangi travmaya bağlı olarak gerçekleştiyse öncelikle o tespit edilir. Doğru bir teşhis koyabilmek için gereken müdahaleler ve tetkikler hemen yapılır. Eğer basit kırıksa sargı veya alçı uygulanarak kontrol altına alınır. Zorlu kırıklar oluştuysa ve cerrahi müdahale gerekiyorsa tedaviye başlanılır. Diğer travma çeşitleri görülürse ayakta veya yatarak tedaviye başlanılabilir.

Tırnak Batıkları

Çok basit bir durum gibi görünse de kedilerin uzamış tırnakları topallamalarına ve yürüyememelerine neden olabilir. Kediler tırnaklarını kestirmeyi hiç sevmedikleri için tırnak kesimi sırasında kaçarlar ve birkaç tırnağı kesilmemiş olur. Sahipleri tırnaklarını kestiklerini zannederler ama kesilmeyen tırnaklar uzar ve aşağı doğru kıvrılarak patiye batar.

Bu durum kedilere çok acı verdiği için topallarlar ve patisinin üzerine basamazlar. Bazen kanama da görüldüğü için kedilerin gezdikleri yerde kan izleri fark edilebilir. Aslında basit bir tırnak batığı olduğu kedi sahiplerinin akıllarına gelmeyeceği için ciddi bir durum zannedilebilir. Patiye batan tırnak hemen kesilmeli ve pansuman yapılmalıdır. Eğer yapılamazsa mutlaka veterinere götürülerek müdahale yaptırılmalıdır.

Kedi Ayak İncinmesi Nasıl Anlaşılır?
Kedi Ayak İncinmesi Nasıl Anlaşılır?

Yaralanma

Kedilerin ayağını basamamasının nedenlerinden birisi de yaralanmadır. Patilerinde açık yaralar, çizikler ve sıyrıklar gibi durumlar oluşabilir. Kanama ve enfeksiyon gibi belirtilerle beraber kedilerde topallama ya da ayak incinmesi görülebilir. Bu durum çok acı verici olduğu için kediler sürekli o bölgeyi yalayarak iyileştirmeye çalışırlar.

Özellikle sokak kedilerinde yaralanmalar daha çok görülür. Arabalardan, hayvanlardan veya insanlardan kaçarken farkında olmadan cam kırıklarına ya da sert cisimlere basabilirler. Eğer dışarda topallayan ve yürüyemeyen kedi görürseniz patilerinin altına bakarak açık yarası olup olmadığına bakmalısınız. İmkan varsa yaraya pansuman yapmalı veya veterinere götürerek durum anlatılmalıdır.

Yabancı Cisim

Kediler meraklı oldukları için dikkatlerini çeken her yere girmek isterler. Farkında olmadan patilerinin arasına tahta parçası, çivi, taş, cam kırığı, raptiye, iğne, diken vb. gibi nesneler girebilir. Kediler her yürüyüşlerinde bu nesneler patiyi sıkıştırdığı için çok rahatsız olurlar. Özellikle sürekli beslediğiniz sokak kedileri varsa arada sırada patilerinin altını kontrol etmelisiniz.

Olumsuz durumla karşı karşıya kaldığınızda cımbız yardımıyla yabancı cisim pati arasından alınarak pansuman yapılabilir. Patinin birkaç gün kızarık olması, ağrıması veya şişmesi normal olduğu için korkulacak bir durum yoktur. Diğer kedileri de korumak için gezdikleri yerde çok taş varsa zarar görmemeleri için ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Kedimin ayağı incindi ne yapmalıyım?

Evde tedavi uygulanamayacağı için mutlaka veterinere gidilmelidir.

Kedi ayak incinmesi nasıl anlaşılır?

Topallama, hareketsizlik, üstüne basamama, sekerek yürüme veya oturamama gibi belirtilerle anlaşılır.

Kedilerde topallama geçer mi?

Nedenleri teşhis edildikten sonra uygun tedavi başlatılırsa yüksek ihtimalle geçecektir.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?