Kedi sahipleri, kedilerde saçkıran hastalığından çok korkuyorlar. Bugün bu konuya ayrıntılı şekilde değindik.
Kediler her ne kadar birbirinden farklı olsa da, yakalandıkları hastalık çeşitleri ve belirtileri aynıdır. Kimi kedilerin bağışıklık sistemi çok güçlü olduğu için popüler olan hastalıklara yakalanmayabilir. Yakalansalar bile diğer kedilere göre kısa süre içerisinde atlatabilirler. Kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek sizin elinizde olsa da büyük çoğunluğu atalarından gelen genetik faktörlere bağlıdır. Bunun yanı sıra kedinize sağlıklı ve düzenli bir yaşam sunarsanız, tabii ki ömrünü uzatabilirsiniz ve kedilerde saçkıran hastalığından kedinizi korumuş olursunuz.
Tüylü dostunuza veteriner hekim kontrolünde vitaminli mamalar vererek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda vitamin içeren mamalar, kedinizin tüylerine ekstra bakım sağladığı için tüy kalitesini de yükseltmesine yardımcı olacaktır. Kedinizi sanki evcil hayvan değil, çocuğunuz olarak gördüğünüz için hiç hasta olmasını istemezsiniz 🙁 Her ihtimale karşı kedilerin yakalanabildiği hastalıklara karşı bilgi sahibi olmanızda fayda var. Yazımızda birçok kedide yaygın olarak görülen dermatifoz, yani saçkıran hastalığından bahsediyoruz.
Kedilerde Saçkıran Nedir?
Saçkıran, genellikle ev kedilerinde daha çok görülür. Her kedide farklı bölgelerde kendini gösterse de, tedavi edilmezse kısa süre içerisinde ileri mantar enfeksiyonuna çevirebilir. Mantar enfeksiyonuna yakalanan kediler hemen tedavi edilmezse tüm vücuduna yayılabilir. Kedilerde mantar belirtileri ve tedavisi yazısı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kedilerde saçkıran, cildin üst tabakasını etkiler ve o bölgenin yavaş yavaş kızarmasına neden olur. Gün geçtikçe daha çok büyüdüğünü fark edip, ne olduğunu anlamaya çalışırsınız. Her baktığınızda farklı belirtiler görebilirsiniz, fakat bu iyi bir şeydir.
Hiç belirti göstermeyen hastalık yerine, birkaç belirti gösteren hastalıklar, veteriner hekimin işini kolaylaştırabilir. Kedinizde herhangi değişiklik fark ettiğinizde, hemen müdahale edilmesini sağlayamazsanız daha çok ilerleyebilir. Basit saçkıran hastalığı, zamanla ileri mantar enfeksiyonuna dönüşebilir. Gelin saçkıran hastalığının belirtilerini daha ayrıntılı öğrenelim.
Kedilerde Saçkıran Belirtileri
Kedinizi severken veya tüylerini tararken bir farklılık görebilirsiniz. İlk olarak anlam veremeyebilirsiniz, fakat belirtilerini dikkatlice takip ettiğinizde saçkıran olabileceğini düşünebilirsiniz. Her kedide farklı belirti gösterse de, genel olarak görülen saçkıran belirtileri şu şekildedir;
- Tüylerinin arasında, yani derisinde kızarıklık.
- Aşırı derecede kaşınma ve kedinizin sürekli aynı bölgeyi yalama isteği.
- Vücudunun herhangi deri bölgesinde meydana gelen şişkinlik.
- Yuvarlak saçkıran lezyonları daha çok ön pati, kulak ve kulak arkası, kafa derisi veya sırt bölgelerinde görülebilir. (Arada sırada kedinizin bu bölgelerini kontrol etmelisiniz)
- İştahsızlık ve her zamanki halinden daha hareketsiz olması.
- Vücuduna dokunulmasını istememesi.
- Tüylerin kırılması ve aralarında kepek oluşması.
- Saçkıranın bulunduğu bölgede tüylerin dökülmesi ve kelleşmesi.
Gibi saçkıran belirtilerini sıralayabiliriz. Kedinizde bu belirtilerden birkaçını fark ettiğinizde saçkıranın, mantar enfeksiyonuna dönüşmemesi için uzman veteriner hekime danışmalısınız.
Kedilerde Saçkırana Nasıl Teşhis Koyulur?
Kedinizde ufak lezyonların saçkıran olup olmadığı birkaç teşhis yöntemiyle anlaşılabilir. Her gördüğümüz belirti saçkıran olmayacağı için veterinere götürmeden kendi kendinize teşhis koyamazsınız. Kedinizi veterinere götürdüğünüzde şu yöntemlerle saçkırana teşhis koyulabilir;
- Biyopsi: Kedinizde saçkıran olup olmadığını teşhis etmenin en doğru yolu, biyopsidir. Kedinizden ufak deri parçası alınıp laboratuvara gönderilir ve kısa süre içerisinde sonuç çıkar.
- Kültür: Saçkıranı teşhis etmenin diğer yolu ise kültürdür. Kedinizin kaliteli tüyleri seçilir ve derisinden örnek alınarak kültür ortamına yerleştirirler. Aynı zamanda saçkıranın ilerleyip mantara dönüşüp dönüşmediği de kontrol edilir.
- PCR: Saçkıranı anlamının diğer bir yolu olan PCR, en güvenilir yollardan birisidir. Bu testte de tüy ve derilerden örnek alınarak incelenir.
- Mikroskop: Lezyonların üzerine şeffaf materyal yerleştirilir ve boyanabilen hücreler alınır. Salgılanan mor leke, saçkıranı ayırır ve teşhis edilir.
Veteriner hekim, kedinizin gerçekten saçkıran olup olmadığını anlamak için bahsettiğimiz yöntemleri uygular. Doğruluğunun kanıtlanması için yapılan test tekrar yapılabilir veya farklı testlerden yardım alınabilir. Saçkıran insanlara da bulaşabileceği için veteriner hekim, sizde de herhangi bir belirti ve değişiklik olup olmadığını sorabilir. Ciddi anlamda kendinizde belirti görüyorsanız, doktora danışabilirsiniz.
Kedilerde Saçkıran Tedavisi
Kedilerde saçkıran tedavisi kolay olduğu için kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Saçkıranı yeni başladığı zamanda veteriner hekime giderseniz, mantar enfeksiyonu önleyici krem veya merhem verebilir. Bu sayede enfeksiyonlar kısa süre içerisinde tamamen geçmiş olacaktır. Saçkıran, ileri derecede mantar enfeksiyonuna dönüştüyse veteriner hekiminiz kapsül şeklinde ilacı uygun görebilir.
Kedinizin tedavi döneminde evin temiz olmasına ve dezenfekte edilmesine çok dikkat etmelisiniz. Kedilerde saçkıran sıklıkla görüldüğü için böyle bir durumla karşılaşırsanız, telaş yapmayın. Tam zamanında veteriner hekime danışırsanız, hiçbir sorun kalmayacaktır. Kedinizin sağlığı için her zaman veteriner hekime kafanıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin. Aklınızda ufak bir soru işareti kalırsa bazı şeyler dikkatinizden kaçabilir.
Kediniz saçkırana yakalandıysa, korkmadan ve telaş yapmadan güçlü olmalısınız. Her ne kadar zor bir dönemden geçseniz bile sonucun her zaman pozitif olduğunu düşünmelisiniz. Yazımız hakkındaki fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorum kısmında bekliyor olacağım!