Kedilerinize kene bulaşabilir.Kediden kene nasıl çıkarılır ? Kedinize kene bulaştıysa ne yapabilirsiniz.Veterinere götürmeli misiniz ? Kısaca kediden kene nasıl çıkarılır ? Hepsi bu makalemizin içerisinde..
Kediler doğası gereği temiz hayvanlardır. Ancak buna rağmen son yıllarda insan yaşamında da çeşitli hastalıklara yol açan küçük ama tehlikeli bir eklem bacaklı olan keneler tarafından ısırılma tehlikesi son derece fazladır. Bir çok kedi sever de zaman zaman bu durumla yüz yüze kalmış ve yanlış uygulamalar neticesinde durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur. Peki en doğru şekilde Kedi Kenesi Nasıl Çıkarılır ? Şayet bu konu da merak içindeyseniz ve şu an böyle bir durumla karşı karşıyaysanız hiç bekletmeden sizlere cevabını verelim.
- Öncelikle ilk yapılması gereken kene yapıştığını fark ettiğimiz ilk andan itibaren uzman bir veterinerin yolunu tutmak.
- İkinci aşamada kenenin olduğu alan tıraşlanır ve keneyi çıkartmak için gerekli olan bir alet ile ki bu genelde ince bir cımbızdır kene tutunduğu yerden kavranır.
- Burada dikkat edilmesi gereken keneyi vücuttan değil kafa kısmından kavramak olacak. Çünkü vücudundan tutulup çekildiğinde başı içeride kalır ve içerisinde bulunan tüm virüsleri kedinize enfekte eder. Bu da kedinizin çeşitli hastalıklarla baş başa kalması demek.
- Son aşamada usulünce çıkarılan kene imha edilir ve çıkarıldığı bölge güzelce temizlenerek oluşabilecek hastalıkların önüne geçilmiş olur.
- Kene çıkarıldıktan sonra kedi için güvenli üçlü antibiyotik merhem ve hidrokortizon merhem satın almalısınız.Antibiyotik merhem enfeksiyonu önlemeye yardımcı olur.Hidrokortizon merhem ise tahrişi yatıştırır.
Kedimin Üzerine Yapışan Keneyi Kendim Çıkarabilir miyim ?
Evet ancak yapabileceğiniz ufak hataların can dostunuza büyük zararlar verebileceğini asla unutmayın. Üstelik keneden insanlara da bulaşabilen çeşitli hastalıkların bu işlem esnasında da geçebilme ihtimali bir hayli fazla. İyisi mi siz veterinerden şaşmayın.
Kedi Keneden Ölür Mü ?
Bu kenenin taşıdığı virüse bağlı olarak değişir. Genel anlamda ateşli ve iştah kaybına yol açabilen hastalıklara sebep olsalar da bazı durumlarda ölümcül virüslere de neden olabilirler. Burada hayat kurtarıcı nokta, kenenin yapıştıktan 1-2 saat sonrasında çıkarılmasında. Bu durum hastalığa neden olacak virüsün vücuda yayılmadan atılmasını sağlar.
Keneyi Çıkardıktan Sonra Ne Yapmalıyım ?
Kedi Kenesi Nasıl Çıkarılır ? sorusunun cevabını verdikten sonra sıra çıkardıktan sonra ne yapılması gerektiğinde. Çünkü bu durum da en az kenenin çıkarılması kadar elzem.
- Her şeyden önce can dostunuzun davranışlarını gözlemleyin.
- Aynı zamanda kenenin çıkarıldığı bölgeyi her gün düzenli olarak kontrol edin.
- Şayet davranışlarında gariplik, iştahsızlık, ateş ve ısırıldığı alanda kızarıklık, şişlik mevcutsa vakit kaybetmeden tıbbi uzman bir veteriner hekime başvurun. Çünkü erken teşhis hem hayat kalitesinin artırılmasında hem de hastalığın daha hafif biçimde atlatılmasında büyük öneme sahiptir.
Kedimi Keneden Nasıl Korurum ?
Keneler genelde tabiat ve yeşilliğin bol olduğu orman bölgelerinde yoğun olarak yaşarlar. Bu nedenle mayıs ve ağustos ayları en aktif oldukları dönemdir. Tamamen engellenemese de kedilerimizi yeşilliğin bol olduğu alanlardan uzak tutarak ve sıcak yaz ayları boyunca daha çok evde vakit geçirmelerini sağlayarak bu tehdidi bertaraf edebiliriz.
Harici olaraksa düzenli olarak banyo yaptırmak, yattığı alanları, yastıkları sık sık temizlemek gerekir. Kenenin sevmediği kokuları içeren ilaçları, spreyleri ve şampuanları da kullanılabilirsiniz.
Dip Not: Genellikle limon, lavanta, defne gibi keskin aroma içeren ferah kokuları ev ortamında kullanarak kene ve çeşitli haşereleri ev ve kedinizden uzak tutabilirsiniz.
Kene Kediden İnsana Geçer mi ?
Keneler yapıştıkları tüm hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de ciddi enfeksiyonlara sebep olur. Bununla birlikte fark edilmediğinde ya da yanlış bir işlem sonucunda size de bünyesinde bulundurduğu virüsü bulaştırabilir. Bu nedenle bu duruma dikkat etmek ve hafife almamak kendi sağlığınız açısından da son derece önemlidir.