Kedilerde en popüler hastalıklardan birisi iç ve dış parazittir. Tedavisi uzun ve zorlu süreç olsa da kedilerin sağlığı için çok önemlidir.
Parazitler iç ve dış olarak iyi ayrılırlar; iç parazitler kedinin vücuduna girerler mide, karaciğer, akciğer ve kalp gibi önemli organlara yerleşirler. Dış parazitler ise; kedinin vücuduna girmezler, sadece derisine yerleşerek kendilerini belli ederler.
Parazitler döngülerini devam ettirebilmek için kalıcı konak ve ara konaklara (canlı organizmalara) ihtiyaçları vardır. Bundan dolayı iç veya dış parazitlerin teşhisi kolayca koyulabilir, fakat konakların bulunması zor olabilir. Peki, kedilerde parazitler nasıl anlaşılır? veya tedavi şekli nasıl olmalı?
Kedilerde İç Parazit Belirtileri
Kedilerin çiğ tükettiği besinler, vücudunda parazit bulunan hayvanlarla iletişim kurmaları, avladığı haşerelerden veya sebebi bilinmeyen etkenlerden dolayı vücudunun içerisine parazit bulaşabilir. Kedilerin vücudunda parazit oluştuğunu şu gibi belirtilerden anlayabiliriz;
- Dışkıda kan,
- Karın ağrısını belli edecek hareketler,
- Kusma,
- Yoğun ishal,
- Anüs ve çevresini fazlasıyla temizlemeleri,
- Hırıltılı nefes alma,
- İstemsizce öğürme,
- Nefes alırken zorlanma,
- Karında gözle görülür şişlik,
- İştah artışı veya azalması,
- Düzgün beslenmeye rağmen kilo azalması,
- Yavaş kalp atışı,
- Halsizlik,
- Tüylerinin solması veya yıpranmış görünmesi.
Bahsettiğimiz belirtileri kedinizde görüyorsanız, iç parazit herhangi bir organına yerleşmiş demektir. Kediler bu durumdan çok rahatsız olurlar ve bunu sonlandırmak için refleks olarak öğürme gibi hareketlerde bulunurlar. Kustuğunda ise kusmuğunda susam şeklinde parazitler görebilirsiniz ya da dışkısında hareket halinde olan minik organizmalar fark edebilirsiniz.
Parazitler hangi organa yerleştiyse orada çoğalmış demektir ve hayatlarını devam ettirmek için konak sayısının da arttığının göstergesidir. Böyle bir olumsuz durumla karşılaşırsanız, parazitlerin hangi organı seçtiklerini bilemeyeceğimiz için hiçbir müdahalede (ilaç, şurup, kusturma vb.) bulunmadan en yakın veterinere başvurmalısınız.
Kedilerde İç Parazit Tedavisi
İç paraziti tamamen yok etmek ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için öncelikle iç parazitin ne kadar ilerlediğini belirlemek gerekir. Daha sonra hangi sebepten dolayı iç parazit meydana geldiyse belirlenmeli ve tekrar olumsuz durum yaşanmaması için önlem alınmalıdır.
Tablet, macun, aşı, oral ilaç veya şurup gibi düzenli tedavi yöntemleri uygulanır eğer yeterli gelmezse miktarları arttırılabilir veya yüksek dozdaki ilaçlara geçiş yapılabilir. Veteriner kliniklerinden iç parazit hapını temin ederek evde kedinize en uygun şekillerde iç parazit hapını yutturmalısınız.
İç parazit fazlasıyla ilerlediyse ve kan kaybı oluştuysa hastaneye yatırılarak kan nakli ve vitamin takviyesi yapılmalıdır. İç parazitin en kötüsü kalbe yerleşmesidir ve kalp kurdu olarak adlandırılan parazitlerin ortadan kalkması çok zor olacaktır. Kalp kurdunun tedavisi için uzun yataklı tedavi uygulanmalı ve ek olarak ilaç yöntemiyle devam ettirilmelidir. Kedilerde iç parazit için doğal yöntemler bulunsa da parazitin durumunu bilemediğimiz için mutlaka veterinere danışarak uygulanmalıdır.
Kedilerde Dış Parazit Belirtileri
Enfekte hayvanlarla temas, kene veya sivrisinek ısırıkları, yanlış beslenme ve kendi kendilerine zaman geçirirken bilinmeyen nesnelere sürtünmesinden dolayı kedilerde dış parazit görülebilir. Kedilerin dış görünüşünde herhangi bir değişiklik görülürse dış parazit olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Kedilerde dış paraziti şu belirtilerden anlayabiliriz;
- Kedinin tüylerinde aşırı dökülme,
- Deride kızarıklıklar veya yara oluşması,
- Her ne kadar temiz olunsa da kirli kulaklar,
- Cilt ve deri lezyonları,
- Kulak bölgelerinde kırmızı veya siyah şekilde nokta oluşumu,
- Fazlasıyla kaşınma isteği,
- Alopesi (tüy dökülmesi) görülmesi,
- Halsizlik,
- Ara ara ateş görülmesi,
- Tüylerde yıpranma.
Kediler her kaşındığında dış parazit teşhisini koymak yanlış olacaktır, çünkü tüylerin arasında pire olması ihtimali de çok yüksek olabilir. Pire tedavisi çok kolaydır, fakat tedavi sağlanmazsa çoğalabilirler ve canlı organizmaların sayısı arttığı için kedinin vücudunu çok rahatsız edebilirler. Dış parazit bulunan kediye ana tedavi uygulanmazsa her ne kadar sprey, tarak veya losyonla temizlense de parazitler azalmış gibi görünürler ancak üremeye devam ederler.
Kedilerde bulunan bazı parazitler insanlara bulaştığı için birtakım hijyen önlemleri alınmalıdır. Eldiven giyerek göz ucuyla kedinin tüy araları kontrol edilebilir, daha sonra bol sabun kullanarak eller yıkanmalı ve kolonya ile silinmelidir. Kedinin tüylerinde veya derisinde bahsettiğimiz gibi belirtiler görüldüğünde hiçbir doğal tedavi yönteminde bulunmadan önce veteriner kontrolünden geçirilmelidir.
Kedilerde Dış Parazit Tedavisi
Dış parazit teşhisi koyulduğunda ne gibi etkenlerden dolayı oluştuğu belirlenmelidir ve tekrar aynı durumla karşılaşılmaması için birtakım önlemler alınmalıdır. Dış parazit tedavisi için oral yolla alınan ilaçlar veya topikal uygulamalar kullanılabilir. Tedavinin yanında veterinerin önereceği solüsyon ve tarak yardımıyla parazitlerin azalması sağlanabilir.
Ayrıca dökülen veya yıpranan tüylerin eski haline dönmesi için vitamin veya mineral için ekstra gıda takviyesi de uygulanabilir. Dış parazit gibi sağlık sorunuyla karşılaşmamak için mutlaka kedinizin iç-dış parazit aşılarını veya damlalarını tam zamanında yaptırmaya özen göstermelisiniz.
Yavru Kedilerde İç ve Dış Parazit
Anne kedilerde iç parazit varsa ve yavrularını emziriyorsa, iç parazit geçme olasılığı çok yüksektir. Anne sütünden geçen mineralleri ve vitaminleri alamazlar, çünkü annelerinde parazit olduğu için yavrularının da beslenmelerini büyük ölçüde engellemiş olacaktır.
Aynı şekilde anne veya baba kedinin dış paraziti varsa, sürekli olarak yavrularını yalayacakları için parazitler onlara da geçebilir veya daha basit şekilde pire oluşumunun başlamasına neden olabilirler. Yavru kedilerde en çok görülen parazitler;
- Askeritler (Kıl kurdu): Boyutları çok incedir ve yavruların dışkısında görülebilir.
- Şeritler (Tenya): Çoğu kedide oluştuğu için dışkıda veya kusmukta görülebilir.
- Kancalı Kurtlar: Gözle görülmeleri çok zordur, ancak mikroskop yardımıyla fark edilebilir.
Yavru kedilerde iç veya dış parazit görüldüğünde genellikle kusma, iştahsızlık, ishal gibi belirtiler görülür; fakat en önemli belirtisi karın şişkinliğidir. Erken teşhis olması açısından yavru kedilerde görülen en ufak değişikliği ciddiye alıp hemen veteriner kontrolünden geçirilmelidir.
Oral ilaç, tablet, aşı, macun veya şurup gibi parazite en uygun şekilde tedavi süreci başlatılmalıdır. Parazit oluşumunu engellemek için iç-dış parazit aşısını yavru kediler 6-8 haftalığa geldiklerinde mutlaka yaptırılmalıdır ve onların sağlığı için dışarıya çıkmasına izin verilmemelidir.
İç ve dış parazit ölümcül müdür?
Yetişkin kedilerde parazit görüldüğünde kolaylıkla tedavi uygulanabilir. Yavru kediler daha hassas oldukları için maalesef ölümcül olabilir.
İç ve dış parazit tedavisi ne kadar sürer?
Kedide bulunan parazit çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Bazı kedilerde kısa sürse de diğer kedilerde uzun tedavi süreci gerekebilir.
İç ve dış parazit için hap mı yoksa aşı mı daha iyi?
İç-dış parazit için aşı bulunuyor, fakat dış parazit için aşı çoğu zaman yetersiz kalabilir. İç parazit için aşı, dış parazit için damla kullanılabilir.
Kedim dört beş gündür kakasını cıvık yapıyor sebebini biliyormusunuz
O kapak ne öyle asefesgrdsehdtf sandalyeden düstümmmm. 😀