Kedilerin kulak bakımlarını aksatmamak çok önemlidir. Mutlaka haftalık olarak uygun solüsyonlarla kulakları temizlenmelidir.

Kedilerin beslenmesi nasıl dört dörtlük yapılıyorsa bakımlarına da aynı ilgi gösterilmelidir. Haftalık olarak genel bakımları yapılırken mutlaka bir sorun olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Erken teşhis her zaman hayat kurtardığı için kedinizde tuhaf bir şey fark ettiğiniz zaman mutlaka veterinere danışmalısınız. Sizin küçük gördüğünüz durum aslında önemli bir şey olabilir.

Özellikle kedilerde kulak uyuzu, akarlar, enfeksiyon, iltihap vb. gibi durumlar sıklıkla görüldüğü için sürekli kontrol edilmelidir. Kedilerin kulakları ne kadar düzenli temizlenirse oluşabilecek olumsuz durumları da o kadar azaltmış olursunuz. Kedi sahiplerinin en zorlandıkları ama mutlaka yapmaları gereken işlem dostlarının kulaklarını temizlemektir. Kedilerin kulakları nasıl temizlenir? konusunda detaylı açıklamalarda bulunduk.

Kedi Kulağı Temizleme Aşamaları

Yavru ve yetişkin kedilerin kulakları haftalık olarak kontrol edilmelidir. Belirli zamanlarda kedilerin kulakları uygun ürünlerle temizlenerek kirlerden arındırılmalıdır. Kedi kulağını temizleme işlemi hakkında hiçbir bilginiz yoksa veterinere giderek kulak temizleme işlemini yaptırabilirsiniz. Ancak bu konuda bilgi sahibi olduğunuzda evde kedinizin kulağını kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Şu aşamaları takip etmeniz yeterli olacaktır:

Kedi Kulak Temizleme
Kedi Kulak Temizleme

Birinci Aşama: Gerekli Ürünleri Almak

Kedilerin kulakları ıslak mendil, kolonya, herhangi bir krem, alkol içeren ürünler veya sadece su kullanarak asla temizlenmemelidir. Bunlar kulak içi yapısını bozar, enfeksiyon kapabilir, kulak zarına zarar verebilir veya diğer kulak hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Sadece kuru peçeteyle kedilerin kulaklarını silmekte çok zararlıdır.

Veteriner kliniklerinden veya petshoplardan kediler için üretilen kulak temizleme solüsyonu almalısınız. Piyasada direkt kulak için uygulanan ya da pamuğa damlatıp kullanılan solüsyon ürünleri bulunmaktadır. Herhangi bir solüsyonu temin ettikten sonra pamuk ve kediyi düzgün tutabilmek için havluya ihtiyaç olacaktır.

İkinci Aşama: Kediyi Tutmak

Bildiğiniz gibi her kedinin karakteri farklı olduğu için dostunuzu çok iyi tanımalısınız. Çok sakin bir kediniz varsa çok şanslısınız demektir, çünkü 10 kişiden 1’inin falan kedisi sakindir herhalde 😀 Sakin kedinizin kulaklarını temizleme işlemi hem kolay olacaktır hem de kısa sürecektir. Agresif ve her şeye tepkili olan bir kediniz varsa o zaman işiniz zor olacak demektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kısırlaştırma Sonrası Kedi Davranışları

İlgili yazı: Hırçın, Kızgın Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Agresif kedinizin kulaklarını temizleme işlemini tek başınıza yapmamalısınız. Mutlaka aile fertlerinizden veya arkadaşınızdan yardım almalısınız. Size yardım edecek kişi kediyi havluya sararak (hareketleri kısıtlanacak ve kaçma olasılığı düşecektir) düzgün şekilde tutmaya çalışırken siz de kedinizin kulaklarını temizlemeye başlayabilirsiniz.

Eğer kediniz hiçbir şekilde durmuyorsa önüne en sevdiği mama çeşidini, meyveyi veya atıştırmalığı koyarak oyalamaya çalışabilirsiniz. Kediniz bu şekilde de durmuyorsa uyumaya yakın bir anını seçip kucağınıza yatırarak sevmeye başlayın. Kediniz iyice mayıştıktan sonra kulak temizleme işlemine geçebilirsiniz.

Kedilerde Kulak Temizliği
Kedilerde Kulak Temizliği

Üçüncü Aşama: Kulak Temizlemeye Başlamak

Temin ettiğiniz kulak solüsyonu direkt olarak kulağa damlatılan şekildeyse:

Solüsyonun uç kısmını kedinizin kulağına sokmadan hafif yukarıdan olacak şekilde kulağına damlatın. Damlattıktan sonra kediniz bunu hissedeceği için başını hızlıca sallayabilir veya kulağını kaşımaya çalışabilir. Buna izin vermeden damlayı damlattıktan hemen sonra kulağının alt ve yan kısmına masaj yapmalısınız.

Masaj sayesinde damla kulağın iç kısmına ulaşacak ve tüm kirleri dışarıya atacaktır. Masajdan sonra kirleri almak için kulağın kıvrımlarından başlayabilirsiniz. Kedinin kulağına pamuğu fazla sokmadan sadece yüzeysel şekilde çıkan kirleri temizlemelisiniz. Kulağının iç kısmına fazla baskı uygulanırsa kulak problemleri meydana gelebilir. Diğer kulağa da aynı işlem yapıldıktan sonra kedinizi rahat bırakabilirsiniz.

Temin ettiğiniz kulak solüsyonu pamuğa damlatmalı şekildeyse:

Solüsyonu pamuğa birkaç damla damlatarak öncelikle kulak içi kıvrımlarını detaylıca silmelisiniz. Kedinizin kulak içi kıvrımlarından fazla kir çıktıysa pamuğu değiştirip tekrar silebilirsiniz. Daha sonra kulak deliğinin giriş kısmını silmek için tekrar yeni pamuk alarak solüsyon damlatın ve kulağın içine fazla girmeden temizleyin.

Pamuğa damlatmalı solüsyon çeşidini kullandığınızda, kulağa direkt damlatılan solüsyon kadar kediniz rahatsız olmayacaktır. Damla kulak içine direkt olarak girmeyeceği için daha sakin duracaktır ve temizleme işlemi kısa sürecektir. Aynı işlemi diğer kulağa da nazik şekilde uyguladıktan sonra işlem başarıyla sona ermiş olacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Maltı Kusturur mü?

Not: Scottish Fold cinslerinin kulakları aşağı doğru olduğu için kulak içleri yeterince hava almaz. Bu cinse sahip olanlar sıklıkla kulaklarını kontrol edip uygun solüsyon ve pamukla temizlemelidirler.

Kedilerde Kulak Kiri
Kedilerde Kulak Kiri

Kulak Çubuğuyla Kedi Kulağı Temizlenir mi?

Kedilerin kulaklarını detaylıca temizlemek için asla kulak çubuğu kullanılmamalıdır. Kulak çubuğuyla kedinizin kulağınızı temizlerken yanlışlıkla kulağın içine sokma ihtimaliniz var. Bu ihtimal gerçekleşirse hem kulak kirlerini itmiş olursunuz hem de kulak içindeki yapılara zarar verirsiniz. Sadece kulak kıvrımlarını temizlemek için kulak çubuğu kullanabilirsiniz. İç kısmını temizlemek için mutlaka pamuk kullanmalısınız.

Ne Zaman Veterinere Gidilmeli?

Kedilerde bir sorun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu onları gözlemlemektir. Eğer kediler aniden rutinlerini bozuyorsa, davranışları değişiyorsa ve fiziksel hareketlerinde bir tuhaflık söz konusuysa bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir. Kedinizde şu belirtileri görüyorsanız mutlaka veterinere danışmalısınız:

  • Sık sık kulak titreme,
  • Kulakları aşırı kaşıma isteği,
  • Kulak içine bakıldığında siyah, kahverengi veya kanlı kirlerin olması,
  • Kahve telvesi gibi kabuk meydana gelmesi,
  • Kulaklarının kötü kokması,
  • Kulaklarına dokundurtmaması.

Dostunuzda bu belirtiler görünüyorsa yüksek ihtimalle kulak enfeksiyonu meydana gelmiş olabilir. Veteriner bu enfeksiyonu ortadan kaldırmak için ilaç verecektir. Eğer enfeksiyon değilse diğer bir ihtimal de kedilerde uyuz hastalığıdır. Kedinizin bu tarz belirtileri varsa hiç vakit kaybetmeden veterinere danışmalı ve uygun testler yapılıp uyuz olup olmadığı teşhis edilmelidir.

  1. Kedilerin kulakları kaç günde bir temizlenmeli?

    Haftalık olarak kontrol edilip temizlenmesi yeterlidir.

  2. Kedi kulağı temizlenmezse ne olur?

    Enfeksiyon, kulak akarları ve uyuz oluşumu görülme olasılığı artmış olur.

  3. Kedi kulağı ıslak mendille silinir mi?

    Hayır, ıslak mendille silinmemeli. Hayvanlar için üretilen kulak solüsyonu kullanılmalıdır.

  4. Yavru kedilerin kulakları temizlenir mi?

    Evet, düzenli olarak yavru kedilerin kulakları temizlenmelidir.

Article by

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

How about writing a comment?