Virüslerin varlığı; insanlık tarihinden de eski bir tarihe dayanıyor. Hayvanlarda bulunan virüsler ise, insanlara bulaşan ve hızlı seyredenlerin aksine, genellikle çok daha sessiz ve yavaş ilerleyen yapılardadır. Kedilerde görülen FIP hastalığı ile ilgili sosyal mecralarda pek çok bilgi kirliliği söz konusuyken, gelin yalnızca kedilerde görülen bu hastalığın doğru detaylarını yazımızdan okuyun. FIP (Feline Enfeksiyoz Peritonitis); […]
Virüslerin varlığı; insanlık tarihinden de eski bir tarihe dayanıyor. Hayvanlarda bulunan virüsler ise, insanlara bulaşan ve hızlı seyredenlerin aksine, genellikle çok daha sessiz ve yavaş ilerleyen yapılardadır.
Kedilerde görülen FIP hastalığı ile ilgili sosyal mecralarda pek çok bilgi kirliliği söz konusuyken, gelin yalnızca kedilerde görülen bu hastalığın doğru detaylarını yazımızdan okuyun.
FIP (Feline Enfeksiyoz Peritonitis); “kedilerde karın zarının enfekte olması” olarak açıklanabilecek bir hastalıktır. Kedide FIP hastalığı teşhis edildiğinde zorlu ve belki de sizi ümitsizliğe sevkeden bir durum söz konusu olabilir. Ancak FIP’e sebep olan corona virüs FCov (Feline Corona Virüs) , kedinin kanında teşhis edilse dahi çok nadir olarak FIP hastalığına neden olur. Yani evet, kedinin kanında kedi corona virüsü tespit edilebilir, hatta hiçbir belirti göstermeden bu hastalık kedide bulunuyor olabilir ve fark bile edilmeden kedi hayatının sonuna kadar bu şekilde yaşayabilir. Fakat bazı sebeplerle bu virüs, FIP hastalığına dönüşebilir.
FIP hastalığının oluşma ve bulaşması ise; enfekte olmuş (hastalığın bulaştığı) kedilerde bu virüs, dışkı ya da hava yoluyla yani ağızdan alınmasına bağlı olarak gelişir. Kedilerde FIP virüsü genelde solunum yoluyla alırlar. Fakat yayılma hızını arttıran en sık görülen bulaşma şekli dışkı iledir.
Kirli ve sık temizlenmeyen mama kapları, diğer virüslü kedilerle ortak kullanılan tüm malzemeler de hastalığın bulaşmasına sebep olan diğer faktörlerdir.
Kedide FIP Hastalığı Belirtileri ve Teşhis Edilme Süreci
Kedide her zamankinin dışında görülen ani iştahsızlık, bu hastalığın başlangıç belirtilerinden olabilir.
FIP hastalığına dair diğer belirgin semptomları sıralayacak olursak;
- Yiyebileceği her şeyi reddederek aşırı iştahsızlık,
- Halsizlik, durgunluk, sürekli uyku hali,
- Karın bölgesinde bulunan enfeksiyondan dolayı su toplanması sebebiyle oluşan şişlik (Islak FIP)
- Göz renginde bariz bir sararıklık, solgunluk (ilerlemiş vakalarda ciğerler iflas ettiği için sarılığa kadar giden durumun eşlik etmesiyle görülür.)
- Ciddi solunum zorluğu (yine hastalığın son evresinde bağışıklık sistemi direncini kaybettiğinden kedide burun tıkanıklığı ve ciğerde su toplamasından kaynaklanan durumdur.)
- Uzun zamandır geçmeyen ishal
- Yüksek ateş
gelişen ciddi semptomların en belirgin göstergeleri olarak sayılır.
Bu rahatsızlıkların bir ya da bir kaçı kedide görüldüğünde bir veterinere hiç gecikmeden danışılması çok önemlidir. Bu belirtiler neticesinde kediden kan alınıp tahlil yapıldıktan sonra, kanında kedi corona virüsü çıkması, kedinin potansiyel FIP hastası olduğunun göstergesidir.
Kedide FIP Hastalığının Seyri ve Tedavisi
FIP hastalığı, kediler için ölümcül bir hastalık olarak biliniyor. Tıp ve teknolojinin ilerlemiş olmasına rağmen bu hastalığın bir tedavisi henüz bulunabilmiş değil.
Kısaca bir çok kedide bulunan ve çoğunlukla zararsız olan corona virüsünün (FCoV) bilinmeyen ya da net olmayan sebeplerle mutasyona uğraması, bu virüsün FIP’e dönüşmesine neden olur. Henüz net bir şekilde açıklayıcı bilimsel çalışma olamamasına rağmen başlıca etkenler; tüm canlilarda olduğu gibi stres ve zayıflamış bağışıklık sistemi.
Evet tüm hastalıklara karşı korunmada ve savaşmada direnci yüksek güçlü bir bağışıklık sistemi hem hayvanlar hem insanlar için en önemli kalkandır. Bu hastalığa uygulanan güncel tedavileri de; immun sistemi güçlendiren ilaçlar, kortikosteroid uygulamalar, antibiyotikler ve bol sıvı alımı olarak sıralamak mümkün.
Alınabilecek tüm önlemlere rağmen kedide FIP Hastalığı ile ilgili belirtiler görülmeye başlandıktan sonra kediyi yaşatabilmek oldukça zordur. Hastalığa dair hiçbir belirti yoksa ve siz kedinizin rutin kontrollerini takip eden bilinçte bir insansanız , kontrolde veterinerin önerisiyle kan testinde FIP tanısı konmuş kediler belli kriterlere dikkat edilerek ve sık sık veteriner kontrolüne tâbi tutularak, olabildiğince kaliteli ve uzun bir hayat yaşayabilirler.
Düzgün ve kaliteli bir beslenmeyle yüksek yaşam şartları sağlanarak hastalığı tamamen tedavi edemeseniz dahi en azından ilerlemesini engeller ve bu hastalığı ciddi oranda baskılamış olursunuz.
Kedide FIP hastalığı şüphesi olması halinde Elisa testi gibi hızlı testlerle bu hatsalık teşhis ediliyor. Ancak yine de FIP hastalığının teşhisi için yapılan testler bazen yanıltıcı olabiliyor.
Kedide Bulunan FIP Hastalığı İnsanlara Bulaşır Mı?
Hayvandan insana bulaşan hastalıklar elbette ki pek çoktur. Ancak kedilerin çoğunda bulunan corona virüs ya da corona virüsün mutasyona uğraması sonucu oluşan FIP hastalığı insanlara bulaşmaz.
Kedilerde corona virüs ve kedilerde FIP hastalığı, gen tipi farkllılığından dolayı, mutasyona uğrasa da asla insana bulaşabilecek bir formda değildir.
Elden geldiği ölçüde, kedilerde FIP hastalığı konusunda siz değerli okurlarımı bilgilendirmeye çalıştım. Bu hastalığın en kolay yöntemi, erken teşhis ve yaşam kalitesini arttırma çalışmalarıdır. Diğer yazılarımda da sıklıkla bahsettiğim gibi, periyodik veteriner kontrolü, küçük dostunuzun hayatında büyük bir yer edinebilir. Asla ihmal etmemelisiniz. Eğer çevrenizde FIP hastalığına karşı çocuğunu kurtarmış ya da bu hastalıkla mücadele eden arkadaşlarınız varsa, onların durumlarını bizlerle paylaşarak, başka bir meleğin hayatına mini bir dokunuş yapabilirsiniz.
Kedilerde FIP hastalığı, erken teşhis edilmezse gerçekten ağır bir ölüm vakasına dönüşebilir. Karın zarının enfeksiyon kapması olarak tanımlanan bu hastalık, kedide bazı semptomlarla kendisini gösterecektir. Nadir olmakla beraber, sinsi ilerleme kaydeden tipleri de görülür.
Çok kötü bir hastalık. Umarım hiçbir kedinin başına gelmez. 🙁
Benim kedim bu yüzden öldü.