Kedi miyavlaması ne anlama gelir, sürekli miyavlayan kedi hasta mıdır? Gibi tüm sorulara yazımızdan yanıt alabilirsiniz.

Yüzyıllar boyu cevabı aranan bir sorudur bu, kediler neden miyavlar..? Diğer tüm hayvanlarda da görülen kendine özgü sesler çıkarma tarih boyunca insanların ilgisini çekmiştir. Kediler de bu kadim meraktan nasibini almıştır. Çünkü o kendi halinde oyunlar oynayan, bazen içine kapanmış gibi bir köşede kıvrılıp mahsun mahsun duran, bazen de gelip bir bebek gibi sahibine sokulan tatlı dostlarımız kediler; hiç olmadık vakitlerde ve ortada garip hiçbir şey yokken olağan dışı miyavlamalarda bulunabilirler. Öyle ki bu miyavlama halleri bazen sürekli ve anlam verilemez bir hal alır. İşte bu yüzden eski zamanlarda insanlar kedilerin sürekli miyavlamasına, günümüz bilimsel araştırma ve çalışmalarından bihaber iken, mistik ya da spiritüel hatta kehanete varan anlamlar yüklemişlerdir. Fakat elbette bunların gerçeklerle uzaktan yakından alakası yok.

Kedilerin miyavlamasını tabi ki de çoğunlukla fiziksel bir sinyal olarak algılayabiliriz. Ama bu fiziksel  alarm sistemi, her zaman fiziksel bir gereksinimin sinyali değil; bazen de kedinizin ruhsal sorunlarının ya da ihtiyaçlarının göstergesidir. Haydi gelin kediler neden sürekli miyavlar diye merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edelim…

İşte kedilerde miyavlamaya neden olan 8 şey:

  1. Açlık ve susuzluk
  2. Tuvalet yapma problemleri
  3. Stres
  4. Kızgınlık (çiftleşme) dönemi
  5. İlgisizlik
  6. Korku
  7. Ağrı ve hastalık
  8. Konuşma (!) isteği

1. Açlık ve Susuzluk

Kedilerde sürekli miyavlama sebepleri arasında elbette en çok rastlanan neden açlıktır. Karnı acıkmış ve belki de sizin beslenme saatini geciktirdiğiniz bir kedi, karnının acıktığını size başka hangi yolla anlatabilir ki? Kedinizin beslenmesini eksiksiz yerine getirdiğinden, karnının doyduğundan emin olduktan sonra halâ miyavlama hali devam ediyorsa suyunu içtiği kabı kontrol etmelisiniz. Çünkü mama sonrası su içmek istediğinde yeteri kadar su vermezseniz kedinizin miyavlaması kesilmeyecektir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediler Neden Eve İşer?

2. Tuvalet Yapma Problemleri

Çok titiz canlılar olan tatlı çocuklarımız kediler, temiz bir kum yoksa ya da kumları azıcık dahi kirlenmiş olsa o kuma tuvaletlerini yapmıyorlar. Evet bu ihtiyaçlarını öteliyorlar yanlış anlamadınız. Bazen çok rahatsız olsalar da kirlenmiş kumu kullanabiliyorlar ancak çoğunlukla bu da onlarda bir stres yaratıyor.

3. Stres

Yukarıdaki maddede anlattığım gibi, yaşanan bazı durumlar neticesinde strese giren kedi, gerek hırçınlaşarak gerekse kimi zaman da içli içli sürekli miyavlıyor.

Kediler pek çok durumun tetiklemesiyle strese girebilirler.

  • Bulunduğu ortamın pis olması,
  • Her zamanki düzeninde küçük ya da büyük değişiklikler,
  • Eve başka bir evcil hayvan gelmesi,
  • Işık ve gürültü gibi uyaranların çok olması,
  • Onunla eskisi kadar ya da yeterince ilgilenmemeniz…

gibi pek çok durum kedinizin strese ve hatta depresyona girmesine neden olur.

Kızgınlık (Çiftleşme) Döneminde Kediler Miyavlar
Kızgınlık (Çiftleşme) Döneminde Kediler Miyavlar

4. Kızgınlık (Çiftleşme) Dönemi

Özellikle dişi kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde sürekli miyavlar diye bilinir. Ancak genel kanının aksine hem dişi kedi hem de erkek kedi çiftleşme dönemleri geldiklerinde sürekli miyavlama eğilimindedirler. Bu hem isteklerinin karşılanmamasından ileri gelen bir durumdur, hem de etraflarında karşı cinsten bir kedi varsa onun ilgisini çekip tabiri caizse tavlamak için yaptıkları bir şeydir. Bazen o denli sert bir hırlamayla karışık miyavlarlar ki, bazense adeta ağlar gibi içlenerek sürekli miyavlayarak dolanırlar, durduramazsınız.

5. İlgisizlik

Kedinizle yeterince ya da onun alıştığı düzeyde ilgilenmiyorsanız sizin de ilginizi çekmek ve kendini sevdirmek için sürekli miyavlama haline başvurabilir. Onu bol bol sevin, okşayın, öpün. Böylesi masum ve karşılıksız bir sevgiyi bu devirde bulmak imkansız gibi.

6. Korku

Korkmuş bir kedi çoğu kez sürekli ve krize girmiş gibi miyavlar. Bu korkusunu tetikleyen duygu elbette kendini güvende hissetmemesinden ve o uyaranı bir tehlike olarak algılamasından kaynaklanır. Tabi ki miyavlama şekli değişkenlik gösterebilir. Ancak, siz de eğer etrafa dikkatlice baktığınızda kedinizin ürkmesine neden olan şeyi görebiliyorsanız, o halde hemen müdahale etmeniz kedinizin sakinleşmesini sağlayacaktır.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedi Burçları

7. Ağrı ve Hastalık

Kediler neden sürekli miyavlar sorusuna verilebilecek en olası fiziksel sebeplerden biri de kedinizin canının acıması ya da hastalığı ve ağrısının olmasıdır. Özellikle kedinizi severken hangi bölgesine dokunduğunuzda ani bir tepki veriyor buna dikkat etmelisiniz. Kedilerin de tıpkı biz insanlar gibi ağrıları olabilir. Ya da bizim anlamamızın güç olduğu ciddi hastalıkları da olabilir. O nedenle kedinizin genel durumunu takip edin ve diğer olası sürekli miyavlama etkenlerini eledikten sonra mutlaka bir veteriner hekimle görüşüp şirin arkadaşımızı muayene ettirin.

Konuşmak İsteyen Kedi Miyavlar
Konuşmak İsteyen Kedi Miyavlar

8. Konuşma(!) İsteği

Kediniz sizinle konuşmak istiyor! Örneğin siz işten geldiğinizde koşup size sürtünüp ya da ardınızdan gelerek sürekli miyavlıyorsa sizin selamınızı alıyor ve belki de size “Hoşgeldin!” diyor. Onu alıp sever ve bu miyavlamalarına karşılık verme suretinde konuşursanız, o da sakinleşip konuşmasını bitirecek ve diyaloğunuz makul seviyeye gelecektir.

Kediler bizler gibi konuşamaz ve dertlerini anlatamazlar, bu yüzden miyavlamaları onların lisanlarına göre bir dert anlatma biçimidir. Gördüğünüz gibi kedilerin sürekli miyavlaması genel olarak mutlaka bir nedene bağlıdır. Bu nedenleri ve tetikleyicileri tespit ederseniz, kediniz hem sakinleşir hem de rahatlayıp günlük rutinine rahatça dönebilir.

Ben en fazla miyavlamayı Tekir ve Siyam kedilerinde gördüm. Özellikle Siyam türü çocuklar, resmen sizlerle oturup futbol ya da moda konuşur gibi miyavlıyorlar. Bunu sizin ilginize bir teşekkür ya da sizle ilgilenme şekli olarak değerlendirebilirsiniz. Bir süre sonra, pati dostunuzun ses tonundan acı çektiği ya da sıkıldığı gibi anlamları kendi kendinize çıkarmaya başlayacaksınız.

Minik meleğinizin bu miyavlama sorunuyla “ki bu benim için nedense çok da sorun olmadı” nasıl başa çıktığınızı yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Her birimiz konforumuz azıcık kesildiğinde, hemen sesimizi çıkarırız sonuçta öyle değil mi? 😊

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Hırçın, Kızgın Kedi Nasıl Sakinleştirilir?
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

25 yaşındayım, yönetici asistanlığı dışında kalan zamanlarımda Miyavliyo yazarlığı yapıyor ve çocuklarım ile ilgileniyorum. Golden cinsi bir oğlum ve bir çift kediciğim var. Evimde baktığım çocuklarımın dışında, sokaktaki meleklere de annelik yapmaya çalışıyorum. Miyavliyo takipçilerinin, patili dostlarımızın hayatlarına küçük/büyük herhangi bir dokunuşuna katkıda bulunmaktan çok mutluyum. Hayat, onlarla sevgiyi paylaştıkça anlamlı ❤

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Kediler Neden Sürekli Miyavlar?" için yapılan yorum;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Çağla

    Benim oğluşum bebekliğinden beri çok miyavlayan bi kedi hiç olmadı (British Shorthair). Sadece sabaha karşı 6-7 gibi uyanıp koşa koşa yanıma gelir ve miyavlayarak yüzüme sürtünmeye başlar. Sebebini hala anlamış değilim kendisi uyandıysa mutlaka ben de bi uyanacağım biraz ilgi göstereceğim sonra uyumaya devam edeceğiz. Bu rutin hep bu şekilde devam ediyor. Onun dışında kedi sahibi olan başka bir arkadaşım evime ne zaman gelse muhtemelen başka bir kedinin kokusunu aldığı için baya bi miyavlamaya başlıyor. Resmen deliriyor yani. O kadar da miyavlasın zaten problem değil. 🙂