Kedilerde astım sorunu çok sık görülmeyen ama tehlikeli hastalıktır. Nefes alıp vermelerini engeller ve hayatlarını büyük ölçüde zorlaştırabilir.
Kedilerde görülen hastalıkların, insanlarda da görüldüğünü biliyor muydunuz? Belirtileri çok farklı olsa da birtakım muayene çeşitlerinden sonra tıpkı insanlarda oluşan hastalıkların aynıları meydana gelebiliyor. Anatomik olarak çok farklı yapıda olsak bile kedilerle benzerlik gösterdiğimiz apaçık ortadadır. Mesela insanlarda karın ağrısı görüldüğü gibi kedilerde de görülür ama bunu direkt olarak belli edemezler.
İshal, kusma, hareketlerinin veya davranışlarının değişiminden farklı bir hastalık varmış gibi görünebilir ama aslında üşütmeye bağlı basit karın ağrısı sonucu çıkabilir. Kedilerde herhangi rahatsızlık görüldüğü zaman bunu pek belli etmek istemezler, dillerinin her işe yaradıklarını bildikleri için bölgelerini yalayarak kendi kendilerini iyileştirmeye çalışırlar. Başarılı olamadıkları zaman davranışları veya rutin hayatları değiştikleri zaman bir rahatsızlıkları olduğunu kolayca anlayabiliriz.
İnsanlarda nasıl ki astım hastalığı görülüyorsa, aynı sorun kedilerde de görülebilir. İlk etapta anlamak veya teşhis koymak zor olabilir, çünkü kediler astım meydana gelmesi sık karşılaşılan hastalık değildir. Kedilerde astım görülme oranı %5 orandır ve bu da her 5 kediden 1’i astım hastalığına yakalanıyor demektir. Peki, kedilerde astım nedir? veya tedavisi var mıdır? ayrıntılı şekilde açıkladık.
Kedi Astımı Nedir?
Kedilerde astım sorunun altında yatan sebepler aslında çok tartışmalıdır. Bazı bilirkişilere göre kedi astımı diye bir şey yoktur; kedilerin bağışıklık sistemindeki partiküller solunduğu zaman alerji ortaya çıktığı için astım yerine, alerjik reaksiyon olarak söylenmiştir. Ayrıca alerji sorunları her kedide görülmez, sadece alerjik yapısı olanlarda meydana gelebilir ve böyle bir vakaya rastlanma oranı oldukça azdır.
Diğer bilirkişiler ise bunun alerjik bir sorun olmadığını ve tamamen solunum yollarıyla alakalı bir rahatsızlık olduğunu beyan etmişlerdir. Yapıları gereği Siyam ve Himalayan cinslerinde daha fazla astım hastalığı görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre dişi kedilerin, erkek kedilere 2 kat oranla daha hızlı astım hastalığına yakalanmaktadır.
Kedilerde Astım Nasıl Fark Edilir?
Kedilerde astım görüldüğü zaman bunu apaçık belli edecekleri için solunum yollarında sıkıntı veya hastalık olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Her zamanki rutin davranışları veya fiziksel hareketli değişeceği için altında mutlaka bir rahatsızlığın olduğunu düşünebilirsiniz. Kedilerde astım belirtilerini bu farklı davranışlardan fark edebilirsiniz;
- Nefes alıp verirken güçlük,
- Öksürük tarzı sesler,
- Nefes darlığı,
- Ağızdan sıvı çıkarak öksürme,
- Hırıltılı bir şekilde nefes alıp verme,
- Ağızdan salya veya tükürük akması,
- Hemen yorulma ve halsizlik,
- Nadir olarak sık hapşırma ve sürekli öğürme gibi fiziksel değişiklikler.
Kedilerde astım problemi ne kadar basitmiş gibi görünse de aslında çok ciddi bir durumdur. Kedinizde rutin dışı herhangi bir değişiklik veya yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden birkaçını fark ederseniz, hiçbir müdahalede bulunmadan (ilaç, farklı besinler, bitkisel tedaviler vb.) hemen veterinere danışmalısınız.
Kedilerde Astım Tedavisi
Veterinere gittiğiniz zaman astımın teşhisi koyulabilmesi için bazı tetkiklere ihtiyaç vardır. Kediyi fiziksel olarak muayene edince hiçbir şey anlaşılmayacağı için (solunum rutinleri veya nefes alıp vermesi sorunu hariç) mutlaka akciğer röntgeni veya solunum yollarından alınan örneklere ihtiyaç duyulacaktır.
Eğer kedi astımı ilerleyip kronik hale gelmişse, kliniğe yatırılarak oksijen ve güçlü ilaç tedavisi başlatılabilir. Yatılı tedavi süreci kedinin durumuna bağlı olarak değişeceği için sabırlı olunmalıdır. Tam tersi olarak yeni başlayan astım ise erken teşhis olacağı için fazla endişelenmenize gerek yoktur, çünkü veterinerler önlem alacaktır ve hemen ilaç tedavisi başlatılacaktır.
Kedinin astımının durumu daha ciddi olmasın diye ev ortamının değişmesinin veya kokulardan (parfüm, eve koyulan böcek ilaçları, havalandırılmayan odada kalması, deodorant, temizlik ürünleri, sigara kokusu, çamaşır yumuşatıcı kokusu, kokulu kum vb.) uzak durması gerektiğini söyleyebilir. Tıpkı insanlarda da olduğu gibi kedilerde kokulardan rahatsız olurlar ve astımları aniden ciddileşebilir.
Kedilerde astım ölümcül mü?
Kedilerde astım hastalığı solunum yollarının işleyişini bozduğu için büyük sorun oluşur. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Kedi astımı bulaşıcı mıdır?
Hayır, astım bulaşıcı değildir.
Astımlı kediye rahatlatıcı sprey kullanılır mı?
Veterinere danışmadan yapılan her müdahale yanlıştır. Mutlaka veterinerine danışarak tedavi ürünleri temin etmelisiniz.
Astımı olan kediye bitkisel tedavi uygulanır mı?
Bazı bitkiler (ekinezya bitkisi, lavanta, karanfil) solunum yollarına iyi gelebilir. Bunları kediye asla vermemelisiniz. Evde kokusunu çıkarmanız yeterli olacaktır.