Kedilerde travmatik veya iç hastalıklardan dolayı arka ayaklarında felç ya da dengesizlikler görülebilir. Erken teşhis ve doğru tedavi çok önem taşır.
Kedilerin anatomik yapısını incelediğimizde ayak ve eklem bölgelerinin düz değil de kıvrık durduğunu fark ederiz. Hemen aklımıza ”kedilerin ayaklarının düz olmaması ve patilerinin üst kısımlarının kıvrık olması, onları yormuyor mu?” sorusu gelir. Bu soruyu ”hayır, yormaz” diyerek cevaplayabiliriz. Kedilerin kemikleri yaratılış gereği düz değildir, onları yormayacak veya hayatlarını zorlu hale getirmeyecek şekilde eklemlerinden destek alarak kıvrık şekilde yaratılmıştır.
Hatta fark ettiyseniz kediler sanki parmak uçlarında yürüyormuş gibi hareket ederler ve yoruldukları zaman tüm patilerini yere basarlar. Yani istedikleri şekillerde bacaklarını ve patilerinin kullanabildikleri için rahatlıkla yüksek yerlerden atlayabilir ya da tırmanabilirler. Bazı kedilerde doğuştan veya sonradan oluşan arka ayak tutmaması sorunu görülebilir. Peki, kedilerde arka ayaklarının tutmaması veya dengesiz olarak titremesi neden kaynaklanır? yazımızda açıkladık.
Kedilerin Arka Ayaklarının Tutmamasının Nedeni
Kedinin arka ayaklarında herhangi bir sorun olduğunda bunu yürüyüşünden, arka ayaklarını sürüyerek gitmesinden, üstüne basamamasından veya topallayarak hareket etmesinden anlaşılabilir. Arka ayaklarını hiç tutmamasının veya dengesizlik oluşmasının en belirgin nedeni omuriliktir sorunlarıdır. Kedilerin hareket etmesini sağlayan sinirler omur ismi verilen kemiklerin içerisinden geçerek omurilik ile bağlanır.
Boyun kısmından kuyruk sokumuna kadar tüm hareketleri omurilik karşılar. Bir kedi zedelenme, kaza, yüksek yerden düşme vb. gibi travmatik olaylarla karşı karşıya kalınca vücudunda kırıklar oluşacağı için omuriliğe aşırı derecede baskı kurar. Oluşan baskı sayesinde omurilik ciddi zarar görerek, kopabilir hatta tüm işlevini kaybedebilir.
Bunun sonucunda kedilerin arka ayaklarında titreme, hissizlik, üstüne basamama veya ayaklarını sürüme vb. gibi belirtilerle beraber kısmi felç görülür. Kedi ciddi bir durumla karşılaşmasa bile yine de travma sonucunda omurilik tam anlamıyla zarar görmese bile çevresinde apse, enfeksiyon veya tümör gibi sebeplerle omuriliğe baskı yaptığı için arka ayaklarının tutmamasına neden olabilir.
Kedilerin arka ayaklarının tutmamasının nedenleri sadece travmatik olaylara bağlı değildir. Zehirlenmeler veya vücutlarında parazit oluşması sonucunda da kısmı felç görülebilir. Bunlar bir şekilde vücuda girdiği için direkt olarak omuriliğe ulaşarak zarar verirler. Travmatik olaylar gibi omuriliğe yüksek baskı kurmazlar ama sonucunda arka ayaklarında güçsüzlük, titreme, ayakların üstünde dakikalarca duramama, topallama veya dengesizlik görülebilir.
Kedilerde Arka Ayaklarının Tutmamasının Tedavisi
Kedilerin arka ayaklarında bir sorun olduğunda omuriliğe ne kadar baskı kurduğunu teşhis ederek ona göre tedavi yöntemleri uygulanır. Travmatik olaylarda omurilik kırıldığı veya koptuğu için cerrahi işlem gerekebilir. Eğer kedinin şansı varsa ameliyat başarılı geçer ve kısmı felç olmaktan kurtularak tedavi süreci atlattıktan sonra yeniden arka ayaklarını kullanmaya başlayabilir.
Eğer omuriliğe tümör baskı yapıyorsa yine cerrahi işlem kullanılır ve omuriliğe zarar vermeden tümörün alınması amaçlanır. Ek olarak kedinin sinir sistemini güçlendirmek için ilaçlar kullanılabilir veya vitamin takviyesi de verilebilir. Tedaviye hiçbir şekilde cevap vermeyen kedilerin arka ayaklarında kısmı felç oluşur. Kedinin yine de yürümesi için protez bacak veya boyutuna göre arka bacaklarına tekerlekli sandalye bağlanılabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedinizin arka ayaklarında dengesizlik, basamama veya kısmı felç sorunu oluşmaması için birtakım şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. En başında evinizin camlarını ve kapılarını mutlaka kapalı tutmalısınız, çünkü kediler meraklı hayvanlar oldukları için dışarıda kuş veya farklı bir şey gördüklerinde yakalamak için aniden dışarıya atlayabilirler.
Yüksekten düştükleri için omurilikleri kırılabilir veya tamamen işlemini kaybedebilir. Sonucunda kısmı felç kalarak, hayatını tekerli sandalyeye veya proteze bağlı olarak yaşamasına sebebiyet verebilir. Eğer kedinizi sürekli dışarıya salıp, tekrar eve alıyorsanız bu da çok yanlış bir harekettir.
Aniden araba çarpması veya ayaklarının üzerinden tekerlek geçmesine maruz kalabilir. Kedinizi dışarıya çıkarmanız gerekiyorsa, güvenli çanta ve tasma kullanmalısınız. Ekstra olarak kedinizin tüm aşılarını yaptırmalısınız ve veterinerin uygun gördüğü tarihlerde muayeneleri asla aksatmamalısınız. Erken teşhisin her zaman hayat kurtaracağını bilmelisiniz.
İlgili Yazı: Kedilerde İç ve Dış Parazit Belirtileri
Bu yazıda ekstra olarak: Deneme bonusu
Kedimin arka ayakları tutmuyor, ne yapabilirim?
Herhangi bir travmatik olay yaşamadıysa, vücut sisteminde var olan bir sorundan dolayı kedinin arka ayaklar tutmuyor olabilir. Hemen veterinere başvurulmalıdır.
Kedimin karnı şiş ve arka ayakları tutmuyor neden?
Kedinin iç organları hasar gördüğünden veya parazitlerden dolayı karında şişmeyle beraber arka ayaklarda tutmama belirtiler görülebilir. Kedinin tam hikayesi alınarak teşhis koyulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
Arka ayakları kısmı felç olan kedi iyileşir mi?
Hiçbir tedaviye cevap vermeyen kedi kısmi felç olarak hayatına devam etmek durumundadır. Maalesef artık tedavi yöntemi kalmamıştır.
Arka ayakları tutmayan kedi fiziksel hareketlerle iyileşir mi?
Tedaviye cevap verdiyse, daha hızlı iyileşmesi için düzenli olarak fiziksel hareketler uygulanırsa iyileşme oranı çok yüksektir.
Benim şu an üç haftalık Yavru kedim var arka ayaklarını tam basmıyor.ama hareket ettiriyor kaldırıyor oynatıyor ama neden böyle öğrenmek istiyorum
Merhaba 4 yavru kedim var 1bucuk aylıklar ve arka ayakları tutmuyor sürünüyorlar Doğduklarından beri yürüyemiyorlar kısaca sebebi o olabilir
Öncelikle merhabalar
Blue point cinsi kedi sahibiyim w gün önce hiç bir sorunu olmayan bir kedim vardı ve şimdi yurumeyen oyun oynamayan arka ayakları tutmayan kedi haline geldi kan tahlilleri kalp görüntüleri ultrason görüntüleri herşey yapıldı ama bir sonuca varilamadi herşey gayet güzel gözüküyor ama kedim halen koyduğum yerden kalkmıyor yürümek isterken sürünüyor yardım olabilecek kimse Yok mu acaba gerçekten zor bir durum
Kedim 1 gündür felç gibi ani krizlee geçiriyor kendini çok sıkıyor arka ayakları tutmuyor ön ayakları hafif tutuyor bununla ilgili yorum yapar mısınız?
Merhaba tekir kedimizin 5gundur arka ayaklari tutmuyor veterinere goturdu filmi ve tahlilleri temiz igne yapiliyor ama hic faydasi yok su icmiyor kendini yalamiyor yıkılıyor midesi çok buyuk dedi veteriner ama kedimiz 1.5 yasinda olmasina ragmen 7 aylik kedimiz kadar anca kakasini yapmiyor dogru duzgun birsey yemiyor ne yapabiliriz
Merhaba lütfen cevap verin kedim 6 aylik tekir 2 aylıkken bacaklarinda biraz anormallik başladı sonra topallamaya başladı ardından yürüyemedi ve şuan bacaklarını kullanamıyor 1 2 ay önce çişi geldiğinde miyavlardi şuan miyavlamiyor altina yapıyor poposunu sildiğimiz için tahriş oldu veterinere götürememistik imkanimiz olmamisti şuan götürsek neler yapabilirler sizce
Lütfen burada çare aramak yerine veterinere götürün. Çünkü kimse bakmadan ve görmeden fikir veremez. Geçmiş olsun
Merhabalar kedim camdan araç üzerine düştü hemen veterinere götürdük röntgen çekildi arka ağında ufak bir çıkık var dedi mr çekilmesi gerekiyor arka ayakları tutuyor ve sürekli çişini yapıyor nasıl bir yol izlememiz gerekiyor
İnsanları aydınlattığınız için çok teşekkürler çok duyarlısınız kedim için çok üzülüyorum lütfen hemen cvp verirmisiniz bugün oldu olay cip takarken omuriliğine geldi ve felç kaldı