Kedilerin nefes alırken göğsünün şişmesi, dakikada belirli sayıda nefes alması solunum sorunu yaşamadığını gösterir. Peki, bu konuda nelere dikkat etmeliyiz?
Kedilerin yaşam alanları ve sosyal ortamları yaşam sürelerini doğrudan etkiler. Sokakta yaşayan kedilerde en sık rastlanan hastalıklardan biri solunum enfeksiyonudur. Bu hastalık aşı olmayan kedilere bulaşır ve tedavi edilmediğinde tehlikeli bir hal alabilir. Evde beslediğiniz kedinizin düzenli aşı olması ise hasta olmayacağı anlamına gelmez. Nefes alıp vermekte zorlanma, kedilerin en sık yaşadıkları sağlık sorunlarından biridir. Sebebi ise birçok kedi hastalığının belirtisi olmasıdır. Bu nedenle kediler dakikada kaç nefes alır? Nefes alırken ağzını açar mı? Nefes alamıyorsa ne yapmalıyım gibi soruların yanıtlarını bilmeniz oldukça önemlidir.
Sağlıklı Kediler Dakikada Kaç Nefes Alır?
Sağlıklı bir kedi dakikada 20-40 arasında nefes alır. Nefes alırken göğsü şişer, ağzı kapalıdır ve hiç ses çıkarmaz. Kediler sadece burunları ile nefes alırlar ve nefes alma sırasında ağızlarını açmaları zorlandıklarını gösterir. Aynı zamanda dakikada 20’nin altında nefes alan bir kedi bazı solunum hastalıklarını yaşıyor olabilir. 40’ın üzerinde nefes alan kediler ise adeta nefes nefese kalıyor gibi solur. Bu belirtileri görmeniz halinde kedinizi mutlaka veterinere götürmelisiniz.
Kedinin Burnu Tıkanır mı?
Tıpkı insanlar gibi kedilerin de burunları tıkanabilir. Bunun sebebi burun iltihabı, burun kanallarında iltihaplanma, burnuna yabancı bir cisim kaçması veya üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Kedi burnu tıkalı gibi nefes alıyorsa burnunu sık sık silmelisiniz. Eğer burun akıntısı, öksürük, hapşırık gibi belirtiler gösteriyorsa sinüzit olma ihtimali oldukça yüksektir.
Kedinin Nefes Alırken Ses Çıkarması Neyin Belirtisi?
Sağlıklı kediler nefes alırken hiç ses çıkarmazlar. Kedinizin nefes alırken ses çıkarması solunum zorluğu yaşamasının belirtisi olabilir. Kedilerde solunum zorluğu üç farklı şekilde görülebilir: kedi nefes darlığı yaşayabilir, hızlı soluyabilir, nefes nefese kalabilir. Bu üç durum farklı sağlık sorunlarının olduğunu gösterir ancak her durumda kediniz solunum zorluğu yaşar. Nefes alırken ses çıkarmasının sebebi genellikle nefes darlığı yaşamasıdır. Kedilerde nefes darlığının diğer belirtileri şu şekildedir:
- Nefes alma sırasında ağzını açabilir,
- Dirseklerini açarak nefes almaya çalışır,
- Nefes alırken veya nefes verirken zorlandığını belli edecek şekilde kafasını öne eğebilir.
Öksürme ve hapşırma da bu durumun belirtilerinden biridir. Sesli nefes almasının asıl sebebi ise oldukça farklı hastalıklar olabilir. Nefes darlığının meydana gelmesine sebep olan hastalıklar şunlardır:
- Burun hastalıkları,
- Enfeksiyon,
- Tümör,
- Üst soluk borusu hastalığı,
- Boğazına yabancı cisim kaçması,
- Kalp genişlemesi,
- Akciğer kanaması,
- Bronşit,
- Astım,
- Alerji,
- Hava kaçırma,
- Göğüs boşluğu hastalıkları,
- Kalp kurdu enfeksiyonu,
- Kene sokması sebebi ile toksin.
Yukarıdaki hastalıkların tümü kediler için tehlikelidir. Bu nedenle kedinizi nefes alırken takip etmelisiniz. Nefes alma sırasında karnı şişmeli ve dakikada 20-40 arasında nefes almalıdır. Zorlanma yaşadığını fark etmeniz halinde yapmanız gereken en kısa sürede veteriner kliniğe götürmenizdir.
Kediler Ağzından Nefes Alır mı?
Kediler diğer memelilerin aksine sadece burunlarından nefes alır. Bu nedenle nefes alırken ağızlarını açmazlar, dillerini dışarı çıkarmazlar. Bu belirtiler çoğunlukla kedinin solunum zorluğu yaşadığını gösterir. Kedinin ağzı açık nefes alması hızlı soluduğunun veya nefes nefese kaldığının belirtisidir. Hızlı solumasının başlıca sebepleri şunlardır:
- Kandaki oksijen seviyesinin düşmesi,
- Astım,
- Tümör,
- Akciğerde sıvı oluşması,
- Anemi,
- Yüksek ateş.
Kedilerin Burnu Nasıl Temizlenir?
Kedinizin herhangi bir hastalık belirtisi göstermediği halde nefes alırken zorlanması burnunun tıkandığını gösterir. Bu durumda burnuna yabancı bir cisim kaçmış olabilir, burnunun fiziksel yapısından dolayı nefes almakta zorlanıyor olabilir. Kedinizin burnunu düzenli olarak bir pamuk yardımı ile temizleyin. Rahat nefes alması için ılık suyun buharında bekletebilirsiniz. Ancak nefes alma sorunu ile birlikte hapşırma, öksürme, burun akıntısı gibi belirtiler gösteriyorsa mutlaka veterinere götürmelisiniz.
Kedilerin burunlarının temizlenmesi yaşayabilecekleri sağlık sorunlarının önüne geçmek için önemlidir. Sizler de bu konudaki deneyimlerinizi, kedinizin nefes sorunları ve başa çıkma yöntemlerinizi yorumlarda paylaşarak diğer takipçilerimize bilgi verebilirsiniz. Aynı zamanda merak ettiklerinizi yorumlarda sorabilir, incelememizi istediğiniz konular hakkında fikir verebilirsiniz.
Hiç anlamadım.
Nasıl 40 ile 20 arası anlamadım?