Dişi kediler anne oldukları zaman bazı nedenlerden dolayı yavrularına saldırabilir, dövebilir ve ısırabilirler. Birkaç sebep hariç saldırmaları normaldir.

Anne kediler yavrularına saldırdıkları zaman çok üzülürüz, sanki içimizden bir parça kopmuş gibi hissederiz. Aslında anne kedi hastalık dışında yavru kedilerine saldırırlarsa mutlaka bildikleri bir şey vardır demektir. Sonuçta her kedinin karakteri farklı oldukları için bazı anne kedilerde çocuklarına karşı baskınlık ve sertlik gösterebilirler.

Bazı anne kedilerde karakter gereği sakin ve sevgi dolu olduklarından yavrularına daha iyi davranırlar ama yeri gelince dayak da atabilirler 😺 Peki, anne kedi yavrularını neden döver? veya yavrularını durduk yere neden ısırırlar? merak ettiğiniz her şeyi yazımızda detaylıca anlattık.

Anne Kedinin Sağlık Sorunları Olması

Anne kedi yavrularına çok iyi annelik yapıyor, emziriyor, temizliyor, eğitim veriyor, yemek getiriyor ve diğer canlılardan koruyup kolluyorsa herhangi bir sorun yok demektir. Ancak bunları yaparken bile arada sırada yavrularını ya da özellikle birkaç yavrusunu dövüyorsa, saldırıyorsa veya ısırıyorsa anne kedinin sağlık sorunu olması ihtimali çok yüksektir.

Annenin vücudunda doğumdan önce veya doğumdan sonra herhangi bir hastalık meydana gelmişse bunu kendi kendine tedavi edemeyeceği için yavrularına saldırarak belli ederler. Sokakta birçok kez yavrularının yanında anne kedinin olduğunu görürüz. Hatta onlara imrenerek bakarız ve ”ay ne kadar tatlılar yavrularını çok seviyor” diye düşünürüz. Hemen arkasından yavrularına şiddetli saldırdığını fark ederiz.

Bu duruma tepki göstererek anne kediden yavrularını kurtarmaya çalışırsak anne kedi buna sinirlenir ve yavrusuna daha fazla şiddette bulunabilir. En iyisi anne ve çocukların arasına hiç girmemek de fayda var 🙀 Eğer imkan varsa anne ve yavru kediler uygun alana alınarak veterinere götürülebilir. Anne kedinin sağlık sorunundan kurtulmasına ve yavrularına iyi davranmasına yardımcı olacaktır.

Anne Kedi Yavrusunu Neden Isırır?
Anne Kedi Yavrusunu Neden Isırır?

Yavrunun Hasta Olması

Dünyaya gelen yavruların arasından birisi veya birkaç yavru doğuştan hasta olabilir. Anne kedi bu yavrunun hasta olduğunu hemen fark eder. Diğer yavrularının da kardeşlerinin hastalığından etkilenmemesi için beslemekten ve koruyup kollamaktan vazgeçer. Hasta olan yavru kedi kovulduğu zaman tekrar geri geldiğinde anne kedi kızar ve tekrar kovmak için dövmeye başlayabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Erkek Kedi Ne Zaman Kısırlaştırılır?

İkinci bir neden ise: anne kedi yavrusunun hasta olduğunu bildiği için kısa süre sonra öleceğini de tahmin eder. Boşu boşuna sütlerini ve bulduğu besinleri hasta olan yavruyla paylaşmak yerine onun hakkını da diğer yavrulara yedirir. Böyle bir duruma şahit olduysanız yavru kediyi zorla anne kedinin yanına götürülmemelidir. Bu anne kediyi ve yavruları daha da stresli hissettirebilir.

”Anne kedi hasta olan yavrusunu unutur mu?” diye sorarsınız evet, kolay bir şekilde unutabilir. Kediler kokuyla birbirleriyle iletişime geçerler. Anne kediler sürekli yavrularıyla beraber olduğu için kokularından ayırt eder ve uzakta olsa bile koku yardımıyla onları bularak geri getirir. Hasta olan yavrusunu dövüp kovduğu için artık kokusunu alamaz ve unutması kolaylaşır.

Anne Kedinin Erken-Geç Anne Olması

Dişi bir kedinin ideal anne olma yaş skalası 1.5-6 yaşları arasındadır. Dişi kedi 1.5 yaşından önce ve 6 yaşından sonra anne olursa belirli hastalıklar meydana gelebilir. Anne kedi bu hastalıklarla uğraşmak zorunda kalır ve vücudu da yorulmuş olur. Bu sebeplerden dolayı sorumluluk almak istemedikleri için yavrularına sıklıkla saldırabilir veya ısırabilirler.

Yavrularının hiçbir suçu olmamasına rağmen annelerinden dayak yedikleri için diğer yavrulara nazaran daha çekingen ve sakin kedi olurlar. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için dişi kediyi ne erken ne de geç çiftleştirmemeye dikkat edilmelidir. Her şeyden önce dişi kedinin yavrularına saldırmaması için anne olmadan önce mutlu kedi olması sağlanmalıdır.

Anne Kediler Yavrularını Neden Döver?
Anne Kediler Yavrularını Neden Döver?

Çok Sayıda Yavru Olması

Hamile bir kedi 1-5 arasında yavru kedi dünyaya getirebilir. Eğer anne kedi ilk defa anne olduysa birden fazla yavruyla ilgilenmesi onu fazlasıyla yorabilir. Hepsini emzirmek, korumak-korumak, diğer canlılara karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğretmek, teker teker hepsiyle ilgilenmek, eğitim vermek ve duygusal açıdan da sevgi göstermek onları fazlasıyla strese soktuğu için yavrularına saldırabilirler.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kedilerin Patisi Neden Şişer? Tedavisi Nasıl Yapılmalı?

İkinci ve daha fazla kez anne olan kedi artık tecrübeli olduğu için tüm yavrularla ilgilenebilir. Ancak yoruldukları ve bunaldıkları zaman tüm yavrularını dövebilirler. Bunun gayet normal olduğunu ve yavrularına saldırdıkları için anne kediye kızmamak gerekir. Anne kediye yardımcı olmak için yavrularını yanlarına bırakarak beslenmeleri sağlanmalıdır.

Anne Kedinin Stresli Olması

Anne kedi kendine göre güvenli ve iyi bir ortam bulamazlarsa ya da yaşadıkları yer insanlar tarafından değiştirilirse kendilerini çok stresli hissederler. Aynı şekilde anne kedi tam anlamıyla beslenemezse yavrularına süt üretemez ve vücutları da yorgun olur. Yavrularına yetemediklerini hissettikleri için ortada hiçbir sebep yokken yavrularına saldırganlık gösterebilirler.

Anne kediyi bir nevi lohusada olan kadınlar gibi düşünebiliriz. Nasıl ki lohusa kadınlar en ufak şeye stres yapıp duyguları aniden değişebiliyorsa bu durum anne kediler için de geçerlidir. Eğer çevrenizde anne kedi ve yavruları varsa ortamlarını hiçbir şekilde değiştirmeden başlarına bir şey gelmemesi için daha fazla güvenlik önlemi almalısınız.

Anne kedi stresten yavrularına saldırmamaları veya ısırmamaları için özellikle annenin beslenmesine dikkat etmelisiniz. Ne kadar doğru beslenirlerse yavrularına o kadar fazla süt verebilirler ve stresleri azalmış olur. Ayrıca anne kediye mama olarak inek ve hazır süt vermemelisiniz. Kediler sütü enzimleyemezler ve hazımsızlık sorunu çekebilirler. Anne kedinin yeterince stresi olduğu için bir de hazımsızlık sorunu eklenirse yavrularına da daha dayak atabilirler.

Anne Kedi Yavrularını Dövüyor
Anne Kedi Yavrularını Dövüyor

Yavrunun Kardeşlerine Uyum Sağlamaması

Kardeşler arasında mutlaka başına buyruk, yaramaz, söz dinlemez ve afacan bir çocuk vardır 😻 Anne kedinin meydana getirdikleri yavruları arasından birisi veya birkaçı yaramaz olduklarında anne kedi onlara söz geçiremediği için dövebilir. Mesela anne kedi yavrularına kendilerini temizlemeyi öğrettikleri zaman yaramaz olan hiç dinlemez ve ortamdan ayrılmaya çalışırsa annesinden terlik yiyebilir 🙀

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Kediniz Tuvaletten Su İçiyorsa Hastalanabilir

Aslında anne kedinin afacan çocuğa saldırması bir nevi iyi bir şeydir. Bu biraz üzücü bir durum olsa da anne kedinin mutlaka bildiği bir şey vardır. Özellikle anne kedinin yavrusunu dövmesiyle beraber çocuğunun daha disiplinli ve söz dinler olmasını sağlar. Bu sayede kardeşlerinden başka yere ayrılmazlar ve annelerinin sözlerinden dışarıya çıkmazlar.

Sütten Kesme Zamanı Yaklaşmış Olması

Anne kedi yavrularını 4-8 haftayı doldurduklarında sütten keserler. Bu süreç yaklaşmaya başladıklarında anne kedi artık bağımsız davranmaya başlar ve yavrularını beslemezler. Yavruları ısrarlar yanlarına geldikleri zaman saldırma ve ısırma eyleminde bulunabilirler. Anne kedi aslında ”zamanı geldi, sizi sütten kestim artık başınızın çaresine bakın” demek isterler.

Yavrular artık annelerini ememedikleri için kendilerini üzgün hissederler. Yavru kedi annesinin sütüne tam olarak doyamadığı için bu isteğini farklı nesnelerle bastırabilir. Mesela kardeşlerini emmeye başlayabilirler veya patilerini emerler. Hatta evdeki yumuşak battaniye, tüylü nesneler, kumaşlar, peluş oyuncaklar veya sahiplerinin kıyafetlerini emebilirler.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?

"Anne Kedi Yavrusuna Neden Saldırır?" için yapılan yorumlar;
  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Poyraz

    Merhaba, benim sahiplendiğim bir sokak kedisi var. 7 ay önce iki tane yavru doğurdu. Bir tanesine araba çarptı. Diğeri yaşıyor ve anne kedi kızına çok iyi davranırken artık süt içme zamanı geçtikten sonra onu ne zaman görse tıslamaya ve saldırmaya başladı. Ne gibi bir sıkıntı olabilir ve ne yapmalıyım.

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Kara Melek

    Benim evde 3 tane kedim var anne 1 kızı ve oğlu anne ve yavrularını kısırlaştırıldı anne 6 kız 4.5 oğlu ise 3 yaşında iki gündür haber anne çocuklarına saldırıyor kızının her yeri yara bere içinde ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
    Derya.

    Merhaba bilgiler güzel fakat merak ettiğim asıl konu şu…yavrularımız 7 aylık oldular sürekli birlikte yaşamalarına rağmen son 3 haftadır kızımız sürekli ve şiddetli olarak yavrularını dövüyo.anne de yavrularımız da başarılı bi şekilde kısırlaştırıldı hiç bir hastalıkları yok aşıları tam ve gayet güzel besleniyorlar.sevgi deseniz had safhada. Ne yapacağımı bilmiyorum bilen varsa yardımcı olursanız çok mutlu olurum.kızımızın psikolojisini nasıl düzeltebilirim eski oyuncu sevecen haline gelmesi için ne yapmamız lazım yardımcı olabilecek varsa lütfen bilgi verin.

    • Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı
      Mehmet

      Bir veterinere götürmeniz iyi olur.