Japon balıklarının birçok ölüm sebebi vardır. Bunları daha önce bilerek bilgi sahibi olunmalı ve birtakım önlemler alınmalıdır.
Halk arasında Japon balıklarının hemen öldüğüne dair söylentiler vardır. İnsanlar da hemen ölmesinler diye Japon balığı almak yerine bakımı daha zor olan farklı balık cinsleri alıyorlar. Balık bilgileri olmadığı için hem zorlanıyorlar hem de en ufak sorunda müdahale edemedikleri için maalesef balıklarını kaybetmiş oluyorlar. Bu üzücü durumu yaşamamak için Japon balığı sahiplenmeden önce ölüm sebepleri iyice araştırılmalı ve bu yanlışlar yapılmamalıdır.
Akvaryum Boyutu
Japon balıklarının ölüm nedenlerinden en önemlisi yaşadıkları akvaryumun boyutudur. Bir tane Japon balığına 20 litre su hacmi düşer, yani 3 tane Japon balığı varsa toplam 60 litrenin alacağı akvaryum boyutu olmalıdır. Hatta akvaryumun daha da fazla büyük olması onlar için avantajdır. Akvaryumunun hacmi düşükse ve balık sayısı fazlaysa ölüm yaşanılması kaçınılmazdır.
Mutlaka fark etmiş olmasınız, Japon balıkları bilinçsiz bir şekilde akvaryumu hızlı ve çok kirletirler. Dolayısıyla küçük akvaryum boyutlarında birden fazla Japon balığı yaşıyorsa suyu kirletecekleri için zamanla su dengesi bozulacaktır. Sonuç olarak hem yetersiz akvaryum boyutundan hem de su kirliliğinden meydana gelen hastalıklardan dolayı hayatlarını kaybedeceklerdir.
Akvaryum Suyu
Balıkların ani ölüm sebeplerinin %80’i akvaryum suyudur, çünkü balıkların evi akvaryumsa çatısı da sudur. Yaşadıkları suyun kaliteli, dengeli ve uyumlu olması gerekir. Japon balıkları için çeşme suyu, durgun su, yağmur suyu, hazır su, sert su ve kaynatılmış su çeşitleri kullanılmamalıdır. Bunlar zamanla Japon balıklarına zarar verir ve hastalanmalarına yol açabilir.
Balıklar bu nedenden dolayı hastalandıklarında sahipleri başka bir şey olduklarını düşünerek çeşitli ilaç tedavilerine başlıyorlar. Bu ilaçları boşu boşuna kullandıkları için balıklara hiçbir faydası olmuyor ve maalesef ölüyorlar. Ayrıca kullanılan suyun sıcaklığı da çok önemlidir, sağlıklı olan derece 20-22 arasıdır. Eğer su sıcaklığı olması gerekenden daha düşük ve yüksekse balıkların yaşam kalitesini etkilediği için ne yazık ki ölüyorlar.
Ekipman Eksikliği
Japon balıklarını sadece akvaryuma koyarak yaşamalarını bekleyemeyiz. Sağlıklı yaşamaları için akvaryuma gerekli ekipmanların takılması şarttır. Bunlardan bazıları hava motoru, ısıtıcı, filtre ve ışıklandırmadır. Ek olarak akvaryum içine eklenmesi gereken arka fon, kaya-taş, köprü vb. gibi nesneler vardır. Ekipmanlar balıkların daha sağlıklı, dinç ve uzun yaşamalarını sağladığı için mutlaka her akvaryumda olması gerekiyor.
Bunlardan habersiz olan insanlar, balıklarının uzun yaşamalarını bekliyorlar ama bu çok yanlış. Emin olun ekipmanlı bir akvaryumda yaşayan Japon balıklarının ömürleri her zaman daha uzun oluyor. Yaşamalarına yardımcı olan nesneler olmayınca ömürleri kısalıyor ve ortada hiçbir şey yokken ölüyorlar. Eğer Japon balığınız çok sağlıklıyken aniden öldüyse ekipmanlarınızın tam olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
İlgili Konu: Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Yanlış Beslenme
Japon balıkları çok obur hayvanlardır. Akvaryuma lahmacun atsanız bile anında kapıp midelerine indirebilirler 🙂 Şaka bir yana midelerine çok düşkün oldukları için ne kadar yem verilirse o kadar yerler. ”Çok acıktılar galiba daha fazla yem atayım” düşüncesinde olursanız çok beslendikleri için kabızlık görülebilir. Japon balıkları kabızlık yaşarlarsa bu tek başına bir ölüm sebebidir.
Japon balıkları açlıktan ölmezler, hatta çok uzun bir süre aç kalabilirler. Tam tersi yoğun bir şekilde beslenirlerse kısa süre içerisinde ölürler. Eğer Japon balığı besliyorsanız mutlaka aile fertlerinize de bu durumu anlatmalısınız. Özellikle evinizde çocuk varsa oyun olsun diye akvaryuma fazla yem atabilir, bu da balığın hayatını kaybetmesine neden olabilir.
Uyumsuz Balıklar
Her balık her cinsle aynı akvaryumda yaşayamazlar. Eğer yaşarlarsa uyumsuzluk olur ve birbirlerine büyük oranda zarar verebilirler. Hatta akvaryumda Japon balığından daha güçlü cins varsa onları yeme durumuyla bile karşı karşıya kalınabilir. Japon balıkları, diğer cinslerle aynı suda olmaktan bile rahatsızlık duydukları için kendi kendilerine stres yaparlar.
Stres ve korku Japon balıklarını çok fazla olumsuz etkilediği için maalesef ölüme kadar götürebilir. Ölmelerine yakın iştahsızlık, hareketsizlik, sürekli akvaryum dibine çökme, fazla hareket etmeme, korkudan fazla tepki verme vb. gibi belirtiler meydana gelebilir. Japon balığınızın ömrünün sağlıklı ve uzun olması için bu ayrıntıya çok dikkat etmelisiniz.
Hastalıklar
Japon balıklarını öldüren en güçlü neden mantar, virüs, bakteri, parazit ve enfeksiyon hastalıklarıdır. Akvaryuma yeni alınan bir ürün bile onların hastalanmasına neden olabilir. Çünkü enfeksiyon öyle bir şeydir ki bir damla enfeksiyonlu su, temiz suya karışınca bile hızlıca üremeye başlarlar. Bu da balıkların kısa süre içerisinde ölmelerine neden olur.
Aynı şekilde yeni alınan balık hastaysa virüsler akvaryumdaki balıklara da bulaşacaktır. Bu olumsuz durumları önlemek için yeni alınan malzemeler dezenfekte edilmeli; yeni balık önce ayrı yerde bir müddet bekletilerek akvaryuma koyulmalıdır. Hastalıklar konusunda Japon balıklarına ne kadar çok dikkat edilirse ölümleri de o kadar gecikecektir.
Fanusta balık neden ölür?
Fanus küçük ve ekipmansız olduğu için balıklar sağlıklı şekilde yaşayamaz. Sonuç olarak hayatlarını kaybederler.
Teleskop balığı neden ölür?
Tıpkı diğer balıklar gibi yanlış beslenme, suyun kalitesizliği, hastalık, akvaryum koşulları vb. gibi nedenlerden dolayı ölebilirler.