Balıklarda mantar hastalığı görülebilir. En önemli nedeni suyun kalitesizliği ve akvaryumun yeterince hijyenik olmamasıdır.

Evde balık beslemek çok kolay gibi görünse de aslında çok meşakkatlidir. Mesela akvaryum suyunun çeşidi, sıcaklığı ve içeriği bile balıkların yaşamı için çok önemlidir. Akvaryumda yapılan yanlış bir şey balıkların hastalanmasına neden olabilir. Balıklar hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız tam olarak öğrenmeden sahiplenmemelisiniz. En azından balık bakımı, hastalıkları, belirtileri ve tedavisi konularında fikriniz olmalı.

Japon Balıklarında Mantar Hastalığı Tedavisi
Japon Balıklarında Mantar Hastalığı Tedavisi

Mesela balıklarda en sık görülen tehlikeli hastalıklardan birisi de mantardır. Balıkta mantar hastalığı bilimsel olarak ”columnaris” olarak geçer. Balığın vücudunda veya ağız bölgesinde beyaz-gri renkte küfe benzeyen enfeksiyon rahatsızlığıdır. Bu mantar hastalığı erken fark edilip tedaviye başlanılmazsa maalesef ölümle sonuçlanabilir. Böylesine tehlikeli hastalığın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Akvaryum suyunun kalitesizliği,
  • Akvaryum suyunu uzun süre değiştirmemek,
  • Akvaryumda ölen balıkların alınmaması,
  • Hasta veya ölmek üzere olan balıkların farklı akvaryuma alınmaması,
  • Balığın kaliteli beslenmemesi,
  • Suya atılan yemlerin çürümesi,
  • Balığın stres yaşaması.

bu nedenler sadece mantarı değil diğer hastalıkları da tetikleyebilir. Balıklarda mantar hastalığı görülmemesi için bu maddelerden uzak durulmalıdır. Özellikle akvaryum suyuna ve hijyenine dikkat ederek balıkların yaşam koşulları kaliteli hale getirilmelidir.

Balıklarda Mantar Hastalığı Belirtileri

Balık mantarı kendini kolaylıkla belli edebilen hastalıktır. Balığın vücudunda birtakım değişiklikler meydana geldiği için bir sorun olduğunu hemen anlayabilirsiniz:

  • Balığın kafasında, yüzgecinde ve solungacında beyaz-gri renkte yama oluşur. Mantar ilerledikçe kırmızı renkte yamalar görülür,
  • Ağız kenarında beyaz-gri renkte pamukçuklar meydana gelmesi,
  • Yüzgeç ve kuyruğunun aşınmış olması,
  • Balığın rengi soluklaşır,
  • Balığın dibe çökmesi,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik.

balığınızda bu belirtileri gördüğünüzde durum ciddi demektir. Balıklarda mantar hastalığı asla basite alınmamalıdır, çünkü geciktirildiğinde balığı felç edebilir. Eğer balıklar konusunda profesyonelseniz müdahale edebilirsiniz ama hiçbir bilginiz yoksa mutlaka veterinere gitmelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Japon Balığı Kaç Yıl Yaşar?
Balıkta Mantar Hastalığı Tedavisi
Balıkta Mantar Hastalığı Tedavisi

Balıklarda Mantar Hastalığı Tedavisi

Balıkta mantar hastalığını tedavi etmek için öncelikle yapmanız gereken akvaryum suyunun sıcaklığını arttırmaktır. Suyun sıcaklığını ortalama 29-30 dereceye getirmelisiniz. %30-40 oranında akvaryum suyunu değiştirip yerine dinlenmiş su eklemelisiniz. Yeni suyla beraber 20 litre için 1 tane akvaryum tuzu kullanabilirsiniz.

Eğer iyotsuz veya kaya tuzu kullanmak istiyorsanız yine 20 litre için 1-1,5 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Balıkçıların sıklıkla kullandıkları ”Terramycin” adlı mantar kremi vardır. Akvaryumdan su alarak içerisine az miktarda terramycin ekleyip tekrar akvaryuma dökebilirsiniz. Bu krem sayesinde ciltlerindeki mantar enfeksiyonu geçecektir.

Balıklarda Mantar Hastalığı Neden Olur?
Balıklarda Mantar Hastalığı Neden Olur?

Terramycin kremi bulamazsanız veteriner kliniklerinden veya petshoplardan metilen mavisi alarak tedavi için kullanabilirsiniz. Bu döngüyü her gün tekrar ederek akvaryum suyunu 2 günde bir değiştirmelisiniz. Özellikle Japon balığı ve Lepites cinsinde mantar hastalığı daha fazla görüldüğü için bu tedavi yöntemini kullanabilirsiniz.

Balıklar konusunda profesyonel olan bazı insanlar, balık mantarı hastalığı için tedavi seçenekleri sunabilirler. Tüm duyduklarınızı uygulamak yerine tek bir tedavi yöntemini iyice araştırarak uygulamak daha doğru olacaktır. İçinize sinmesi için veterinere danışarak da balığınızı evde tedavi edebilirsiniz.

Balıkta Mantar Hastalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mantar bir çeşit enfeksiyon hastalığı olduğu için bulaşması çok kolaydır. Yani akvaryum suyunu değiştirirken eski su, yeni suya bir damla bile girdiğinde mantar enfeksiyonu bulaşmış olur. Akvaryuma dokunurken, su eklerken ve balık transferi yaparken mutlaka eldiven giymeli ve o an kullandığınız eşyaları dezenfekte etmelisiniz.

Mantar sporları akvaryumdaki atıklardan ve pisliklerden beslenirler. Özellikle fazla atılan yemler kısa süre sonra dibe çökerek atık haline gelirler. Mantarların daha fazla beslenmemesi ve çoğalmaması için akvaryuma fazla yem atmamalısınız. Balığı beslemek için attığınız yemler artarsa hemen onları temizlemelisiniz.

Özellikle akvaryumda Vatoz, Tetra ve Çöpçü balığı varsa tuz tedavisini kullanmamalısınız. Bu cinsleri hemen başka akvaryuma alarak enfeksiyondan korumalısınız. Akvaryumun içerisindeki dekorları ve bitkileri de değiştirmeniz gerekiyor. Mantar enfeksiyonu bitkileri ve dekor ürünlerini de etkileyeceği için eskileri atıp yenilerini eklemelisiniz.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Balıklar Uyur mu? Balıkları Nasıl Uyur?

Mantar hastalığına yakalanmış olan balığınıza su değişimi, su ısısı, tuz, terramycin krem, metalin mavisi vb. gibi tedavi yöntemlerini kullanıp hala sonuç alamadıysanız durum ciddi demektir. Hiç vakit kaybetmeden veterinere danışmalı ve önerdiği tedaviyi uygulamalısınız. Balığınızın mantar enfeksiyonuna yakalanma nedenini bulup önlem almayı da unutmamalısınız.

Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?