Balıkların sağlıklı ve uzun yaşaması için ne tür su kullanıldığına dikkat edilmelidir. Kullanılan suyun ısı derecesi de çok büyük önem taşıyor.

Balıklara merak duyan ve evlerinde beslemek isteyen insanlar, tecrübe kazanmak için mutlaka Japon balıklarından başlamışlardır. Japon balıklarının bakımı ne kadar basit gibi görünseler de aslında çok değerli ve özel balıklardır. Halk arasında çok kısa yaşayan veya ertesi gün öldükleriyle bilinirler ama dört dörtlük bakım sağlandığında Japon balıkları uzun yaşayan canlılardır.

Japon balığı beslemek isteyen insanların akıllarında birçok soru olur. Bunlara cevap aramak için detaylı araştırmalar yapsalar da bazen istediklerini bulamazlar. Her şeyden önce mutlaka bilinmesi gereken şey Japon balığı suyunun nasıl olması gerektiği ve kaç derecede yaşadıklarıdır. Japon balığı sevenler veya beslemek isteyenler için merak edilen konuları kafa karıştırmadan yazımızda açıkladık.

Akvaryum Su Çeşitleri

Japon balıklarının sağlıklı, mutlu ve uzun yaşamaları için bulunacağı ortam çok önemlidir. Japon balıklarının akvaryumu ne kadar iyi olursa yaşamaları da o kadar kaliteli olacaktır. Akvaryumun tüm detayları tamamlandıktan sonra akvaryuma koyulacak su türü Japon balıklarının hayatlarını sürdürebilmesi için çok önemlidir.

Balıklar yemlerin dışında suyun içerisindeki minerallerden beslenirler. Haliyle suyun temiz, kokusuz ve bilinen bir kaynaktan olması gerekmektedir. Japon balıklarından anlayan veya daha yeni başlamış olan insanlar bilmeden yanlış su çeşitlerini kullanabilirler. Hangi suyun akvaryumda kullanılıp kullanılamayacağını şöyle açıklayabiliriz:

Japon Balığı Kaç Derecede Yaşar?
Japon Balığı Kaç Derecede Yaşar?

Çeşme Suyu

Japon balığı besleyen insanların en büyük yanlışlarından birisi akvaryuma çeşme suyu eklemeleridir. Musluk suyundan içilen su insanların bile sağlığını bozarken, balıkların yaşamlarını olumsuz yönde etkilemesi normaldir Çeşme suyunun içerisinde bizim gözle göremediğimiz, fakat balıkların sağlıklarını bozan birçok zararlı madde bulunmaktadır. Bunların başında klor ve kloramin gelir, bunlar akvaryumda bulunan balıkların ölümüne yol açabilir.

Durgun Su

Akvaryumda asla durgun su kullanılmamalıdır. Bilmeyenler için durgun su: göl, bataklık, gölet veya birikintideki sulara denilir. Durgun sular uzun süre bekletildiği, yenilenmediği ve içerisine birçok pisliği aldığı için oldukça zararlıdır. Ayrıca durgun suların içerisinde mikrop ve parazit bulunabileceği için balıkların hayatı tehlikeye girebilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Japon Balığı Neden Ölür, Sebepleri Nelerdir?
Japon Balığı Suyu Kaç Derece Olmalı?
Japon Balığı Suyu Kaç Derece Olmalı?

Arıtma Su

Akvaryuma arıtma su koyulabilir ancak dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bazı arıtma makineleri zararlı maddeleri filtrelediği gibi yararlı mineralleri de aynı işlemi yapıyor. Eğer böyle bir arıtma makinesi varsa akvaryumda kullanılmaması gerekir. Japon balıkları yem dışında suyun minerallerinden de beslendikleri için suyun içerisinde mutlaka mineral olması lazım.

Eğer kullanılan arıtma makinesi sadece zararlı maddeleri filtreliyor, minerallere herhangi bir işlem yapmıyorsa o zaman akvaryumda gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Dikkat etmeniz gereken bir şey var: arıtma makinesi satan tüm şirketler ürünlerinin mineralleri filtrelemediğini söylerler. Bunlara inanmayıp, doğru olup olmadığı detaylıca araştırılarak en uygun arıtma makinesi alınmalıdır.

Yağmur Suyu

Yağmur suyunun sağlığa çok faydalı olduğu söylenir. Hatta birçok alanda yağmur suyu kullanılabilir. Ancak akvaryumda yağmur suyu kullanılmamalıdır. Günümüzde şehirlerin oluşturduğu hava kirliliği gökyüzünü ve atmosferi olumsuz etkilediği için yağmurun da yapısını bozuyor. Dolayısıyla yağmur suyunu alıp akvaryuma eklenirse balıklara oldukça büyük zararı olacaktır.

Japon Balığı Su Sıcaklığı
Japon Balığı Su Sıcaklığı

Sert Su

Sert suyun içerisinde yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum bulunduğu için insanlara bile zararlıdır. Bir insan ellerini sert suyla yıkadığı zaman bile cildi kurur ve dökülmeler meydana gelebilir. Haliyle sert su akvaryumda kullanıldığında balıklar zarar görebilir. Bazı balık yetiştiricileri, Japon balıkların sert su sevdiklerini ve sert su ortamında daha çok geliştiklerini söylerler. Bu konu tartışmalıdır ama akvaryumda sert su oranı 120 veya 180 arası olmalıdır.

Dinlenmiş Su

Akvaryumda kullanılması için arıtılmış su yoksa dinlenmiş su kullanılabilir. Suyun nerede dinlendiği de çok önemlidir. Suyun, güneşin görmediği bir yerde dinlenmesi gerekmektedir. Eğer güneş alırsa dinlenmesinin hiçbir anlamı kalmaz, su ısınmış olur ve kalitesi düşer. Bulunan şehrin suyunun kalitesine göre suyun bekleme zamanı değişebilir. Su ortalama 3-4 gün bekletildikten sonra akvaryumda kullanılabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Kaynatılmış Su

Bazı insanlar suyun kaynatıldıktan sonra içerisindeki tüm zararlı maddelerin kaybolduğunu savunurlar. Aslında suyun kaynatıldığı yerdeki (çaydanlık, su ısıtıcısı, kettle vb.) içerisindeki demirlerle birleşerek suyu daha zararlı bir hale getirir ve suyun kalitesini ciddi oranda düşürür. Akıllara hemen şu soru gelecek “Peki, çeşme suyunun sıcak tarafını çevirerek alınan akvaryuma eklenebilir mi?” cevap olarak: su ister çeşmeden olsun ister hazır su olsun hiç fark etmiyor. Sonuç olarak kaynatıldığı için balıklara zararlıdır.

Kullanılan Suyun PH Değeri

Balıkların sağlıklı bir şekilde yaşamaları için suyun ph değeri çok önemlidir. Akvaryum suyunun ph değeri ne yüksek ne de düşük olmalıdır. Japon Balığı akvaryum suyunun ideal ph seviyesi 6.5 veya 7.5 aralığında olmalıdır. Suyun ph değerini ölçmek için ph ölçer kiti bulunmaktadır. Bu ürünü kullanarak akvaryumun suyunu kontrol edilebilir, ph değeri düşerse veya yükselirse hemen müdahale edilebilir.

Akvaryum Su Isısı Nasıl Olmalı?

Japon balıklarının sağlıklı şekilde uzun yaşamaları için su ısısının çok iyi ayarlanması gerekmektedir. Japon balıkları hassas oldukları için ani su değişimlerine ve su ısısının azalıp artmasına bağlı olarak şok geçirebilirler. Bazı Japon balıkları da bu durumdan ötürü strese girerek rutinlerini değiştirebilirler. “Acaba hasta mı oldu?” diye düşünülebilir ama aslında suyun yanlış kullanımından kaynaklanır.

Japon balıklarının soğuk su sevdikleri bilinse de aslında bu konuda tartışmaya açıktır. Bazı balık yetiştiricileri Japon balıklarının soğuk su ortamında yaşadıklarını, diğerleri ise orta ısıdaki suyun içerisinde yaşamaları gerektiğini söylerler. Japon balıkları için en uygun akvaryum suyunun ısı derecesi 20-22 arasındadır. Su bu derecelerin altına inerse veya üstüne çıkarsa Japon balıkları bundan çok etkilenirler. Bu fark edilmezse Japon balıklarının rutinleri değişir ve kısa süre sonra ölümle sonuçlanabilir.

Bu yazımız tam Hayvanseverlere göre !  Japon Balığı Neden Yemini Yemiyor
Miyavliyo Rastgele Kedi Avatarı

Merhaba, ben Ayşenur 😻 Tam bir hayvan aşığıyım, özellikle kedilere bayılırım. Burada siz değerli okurlarımız ile olmaktan mutluyum. Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyor olacağım. Haydi, patiler yoruma 😹

Bu İçerik Hakkında Bir Yorum yazmaya ne dersin?