Guinea Pig sahiplenmeye karar verdiyseniz, kafesi ile alakalı bilmeniz gereken bazı bilgiler vardır. Bu yazımızda tüm merak ettiklerinizi anlattık.
Guinea Pig, diğer evcil hayvanlara benzemediği için bakımları daha kolaydır ama çok dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Yaşadığı yerden hoşnut kalması, daha uzun yaşaması ve en önemlisi sağlıklı günler geçirmesi için bazı ihtiyaç duyduğu nesneler olacaktır. Özellikle yavru Ginepig sahiplendiyseniz, size alışması ve beraber çok iyi dost olmanız biraz uzun sürebilir. Yavru Ginepiglerin çok çabuk büyüdükleri için davranışları veya karakterleri aniden değişebilir, buna mutlaka hazırlıklı olmalısınız. Kendinizi sorumlu tutmadan bunun normal bir şey olduğunu ve zamanla düzeleceğini bilmelisiniz.
Eğer iki tane Ginepig sahiplendiyseniz, birbirlerine alışmaları biraz zor olabilir ama daha sonra ne kadar güzel vakit geçirdiklerine şahit olabilirsiniz. Birbirlerinin yaşam alanlarını kısıtlamadıklarına, korkmadıklarına, kıskanmadıklarına veya kavga etmediklerine emin olmak için geçici bir süre onları devamlı izlemeniz ve davranışlarını kontrol etmeniz gerekmektedir.
İkisine de farklı eşyalar almak yerine, aynılarını almanız daha mantıklı olacaktır. Eğer birbirlerinde farklı eşyalar görürlerse mutlaka kullanmak isteyecekleri için olumsuz durumlar yaşanabilir. İster yavru, yetişkin veya birden fazla Ginepig alın; yaşam alanını doğru ve güzel bir şekilde dizayn etmeye dikkat ettiğiniz takdirde hiçbir sorun kalmayacaktır. Peki, tatlı kemirgen dostunuzun kafesi nasıl olmalı? detaylıca anlattık.
Kafes Seçimi
Dostunuz için alacağınız kafes mutlaka büyük ve geniş olmalıdır. Bazı kafesler büyük ama dar oldukları için Ginepig’ler rahat edemezler ve istedikleri gibi dolaşamazlar. Özellikle kafesin alt kısmı (zemin) mutlaka tellerden değil, düz malzemelerden üretildiğine dikkat edin. Tellerden oluşan kafes alırsanız, sürekli tırnakları tellere takılır ve ortama rahatlıkla uyum sağlayamazlar.
İstediğiniz gibi kafes bulamadıysanız, zemin kısmını plastik ama sert malzemeyle kapattırabilirsiniz. Böylelikle tırnakları takılmaz ve hareketleri kolay kolay sınırlanmamış olacaktır. Plastik yerine ahşap veya tahta malzeme kullanmaktan kaçının, çünkü onları kemirebilir ve ortada kafes kalmayabilir. Bazı kafesler yuvarlak, kare ve dikdörtgen olduğu için onun seçimi size kalmış, fakat uzun ve dikdörtgen kafes seçimi daha doğru olacaktır. Hatta isterseniz merdivenli kafeslerde alabilirsiniz, üst katını uyku için alt katı da oyun amaçlı kullanabilir.
Ginepig’lerin tırmanma ve minik yerlere sığabilme gibi özellikleri olduğu için kafesin dikey tel aralığına da çok dikkat etmelisiniz. Yavru Ginepig’ler tıpkı kediler gibi sıvı olduğu için iki tel arasında biraz mesafe gördüğünde kolaylıkla kaçabilir ve korktuğu için olumsuz durumlar yaşanabilir. Kafesin telleri dikeyse, ekstra olarak üzerine enlemesine tel de eklettirebilirsiniz ya da dikey tellerin arasında 2 cm boşluk kalacak kadar mesafe olmasına dikkat etmelisiniz.
Yetişkin Ginepig’lerde tırmanmayı çok sevdikleri için tellerden atlayarak firar edebilirler veya açık kapı gördükleri zaman aniden çıkabilirler. Bunu önlemek için kafesin üst tellerinin arasında 3 cm kadar boşluk olması kaydıyla yan tellerle kapatabilirsiniz. Zemin kat ile kafesin üst kısmı arasında fazla mesafe olması Ginepig’in sıkılmaması adına çok önemlidir. Bu tarz önlemler alırsanız hem kaçmazlar hem de bahçe, balkon veya teras gibi açık alanlara koyarak etrafı izlemesini sağlayabilirsiniz.
Kafes İçin Uygun Alan
Zorunlu olarak (aile fertlerinden biri istediyse) Ginepig sahiplendiyseniz, fakat evin içerisinde gezmesini istemiyorsanız ortamın ısısı orta derecede olmasına olmak şartıyla kapalı balkon veya terasta da durabilirler. Günün belirli saatlerinde kafesten çıkararak farklı odada gezinmesine veya vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Aile fertlerinde Ginepig’e karşı olumsuz bir durum yoksa oturduğunuz odaya da kafesini yerleştirebilirsiniz.
Mutlaka güneş ışığının direkt gelmediği ve çok rüzgar almadığı uygun bir yer seçmelisiniz. Ginepig’ler çok hassas ve kibar hayvanlar oldukları için çevresel faktörlerden hemen etkilenebilirler. Bunun yanında özellikle yavru veya yeni doğum yapmış Ginepig’iniz varsa kafesin zeminine yumuşak bez tarzı bir şey koyarak, evinizin en sessiz odası veya köşesinin belirleyerek dostunuzun kafesini yerleştirmelisiniz.
Kafesin İçeriği
Kafesin içeriğinde suluğun nerede olduğu çok önemli bir detaydır. Suluğu en alt ve en üst kısma yerleştirmek yerine Ginepig’in boyutuna göre (yavru, yetişkin, iri, küçük vb.) kafesin orta kısmına suluğu yerleştirmelisiniz. Su içmek istediği zaman zorluk çekmeden ihtiyacını karşılamalı, aksi takdirde bundan çok rahatsız olacaktır. Temin edeceğiniz sulukta mutlaka hortum olmalı ki, dostunuz kolaylıkla istediği kadar su içebilsin.
Dışkısını rahatça yapması için saman, talaş veya ot gibi çeşitli maddeler kullanabilirsiniz. Kafesin hangi yanına kap koyduysanız; yarısını çişini yapması için yarısını da kakasını yapması için ortadan ayırabilirsiniz. İkisini de kafesin uç noktalarına koyarsanız, alışması hem zor olur hem de bu durum hoşuna gitmeyebilir. Kabın boyutu 25-35 cm, yüksekliği ise 15 cm kadar boyutlarda olmalıdır. Ayrıca dostunuzun mamasını tuvalet kabının yanına değil, en uç köşeye koymayı da unutmamalısınız.
Kafesin içerisinde mutlaka Ginepig’in oyalanması gereken oyuncaklar veya dikkatini çeken nesneler bulundurmalısınız. Ön dişleri için rahatlıkla kemirebileceği ahşap çubuklar veya kemirgen oyuncaklar; oynaması için köprü, oyun tüneli, çark veya uyku evleri gibi farklı ve işe yarar nesneleri temin edebilirsiniz. Bu sayede hem canları sıkılmaz hem de hareket edecekleri için bir nevi egzersiz yapmış olurlar.