Fare mi yoksa domuz mu? sorularına maruz kalan Ginepig, bambaşka ve özel bir hayvandır. Ginepig’ler hakkında tüm merak ettiklerinizi açıkladık.
Amerika’da ve Avustralya’da çok popüler olan ve evlerde beslemeyi tercih edilen Ginepig’i daha önce duymuş muydunuz? bilmiyoruz ama mutlaka bir yerlerde fotoğrafını veya videosunu görmüşsünüzdür. Dış görünüşü nedeniyle herkes tarafından, tavşan ve hamster ile çok karıştırılabiliyor. Hatta evinize Ginepig almayı düşündüğünüzde herkes tarafından ”aynı fareye benziyor, eve fare mi alacaksın?” cümlesini çok duyarsınız. Bilmelisiniz ki, Ginepig kesinlikle fare değildir; çünkü anatomik, biyolojik ve fizyolojik alanlarda birbirlerinden çok farklıdırlar.
Bir hamster, tavşan ve Ginepig’i yan yana getirdiğinizde dış görünüşlerinin çok benzediğini görürsünüz ama onları incelediğinizde beslenmelerinden yaşama tarzlarına kadar çok farklı olduklarını görürsünüz. Ginepig, adını “pig” yani domuzdan alsa da bu tamamen bilirkişilerin benzetmelerinden kaynaklanır. Bazı Ginepig’ler tüysüz olduğu için ilk bakışta domuz yavrusu gibi göründükleri için hemen domuz olduğu hakkında söylentiler ortaya çıkabilir.
Ginepig ile domuzun birbirleriyle hiçbir alakası olmadığını ve birbirlerinden çok farklı olduğunu mutlaka bilmelisiniz. Çok tatlı ve şirin görünüşleri olduğu için her yaş grubunun ilgisini çeker ve sevmek için tereddüt edilse de biraz alıştıktan sonra aslında tamamıyla çok farklı bir hayvan olduğu anlaşılabilir. Ginepig’i kucağınıza aldığınızda tamamıyla kendini size bırakır ve kıpırdamaz, fakat fareler öyle değildir kucakta bile çok hareketli olurlar. Farkını buradan kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.
Ginepig Özellikleri
Diğer adıyla Guinea Pig olarak bilinir ve bambaşka bir hayvandır. Bazı yerlerde kobay olarak da kullanılır ve genellikle laboratuvar ortamlarında çalışılması için Ginepig’e ihtiyaç duyulur. En belirgin özellikleri şunlardır;
- Kemirgen oldukları için bulduğu her eşyayı kemirebilir, fakat insanları kemirmezler veya ısırmazlar,
- Tek, iki veya karışık renklerde tüyleri bulunur,
- Tüyleri o kadar güzeldir ki, düzenli olarak bakımını yaptığınız taktirde yumuşacık ve bakımlı tüy yapısı olacaktır,
- Ürkek, korkak ve utangaç hayvanlardır,
- Saklanmayı çok sevdikleri için onu bulmanızı isterler ve böylece oyun oynayabilirsiniz,
- Okşanmaya, sevilmeye ve ilgi görmeye bayılırlar,
- Tüyleri uzundur ve özellikle yüzünün üst kısmında yoğun tüyler bulunur,
- Genetik olarak diğer hayvanlara göre görme yetileri düşüktür,
- Saldırgan değillerdir, fakat erkek Ginepig’leri kavga ederken görebilirsiniz,
- İnsanları kolaylıkla tanıyabilirler ve hafızasına kaydettikleri ses tonlarına tepki gösterirler,
- Bakımına göre değişse de ortalama ömürleri 12 yıldır,
- Fazlasıyla tüy dökebilirler,
- Yüksek ve şiddetli sesi hiç sevmezler,
- Tüylerinin taranmasını çok severler ve tarama işlemi bitene kadar hiç hareket etmezler,
- Beslenmesi ve bakımı da oldukça kolaydır.
Ginepig’lerin en belirgin ve genel özellikleri bunlar olsa da yaşadığı ortama göre davranış ve karakterinde farklılıklar görülebilir. Eğer Guinea Pig ile çok iyi dost olmak istiyorsanız, biraz sabretmelisiniz. Ona yaklaşırken son derece yavaş olmalısınız ve sakin ses tonuyla konuşmalısınız. Bu sayede size güvenecektir ve iletişim kurması daha da kolay olacaktır. Utangaç hayvan oldukları için size belirli süre yaklaşamayabilirler, onunla ne kadar iyi geçinirseniz size bağlanması daha hızlı olacaktır.
Küçük parça sebze uzatarak kendinize çekebilirsiniz ve bu sayede onu okşamayı sağlayabilirsiniz. Aniden elinizi uzatırsanız korkabilir, kafesine kaçarak hiç çıkmayabilir veya kalp krizi geçirmesine neden olabilir. Gün geçtikçe sebzeyi kucağınıza koyun ve ani hareket etmeden almasını bekleyin. Bunu sıklıkla tekrarlarsanız, size alışacaktır ve onu her zaman sevmenize izin verecektir. Ginepig’i sanki yeni doğmuş bebek gibi farz edin ve onu incitecek hareketler yapmaktan mutlaka kaçının.
Ginepig Beslenmesi
Ginepig’ler et ve et ürünleriyle beslenmezler, tamamıyla vejataryen beslenirler. Vücutlarına C vitamini almaları gerektiği için salatalık, dereotu, biber, domates, havuç ve marul başta olmak üzere her çeşit sebze ve meyveyi yemeye bayılırlar. Sebzelerin kabuklarını çöğe atmak yerine dostunuza verebilirsiniz ve hepsini afiyetle yerler. Kafesinde bolca saman-ot bulundurmalı, yeterince beslenmeleri için kuru mama ve Guinea Pig’lerin yemesi gereken yemler koymalısınız. Kafesine yeterince su koyduğunuza ve günlük olarak suyunu değiştirmeye de dikkat etmelisiniz.
Ginepig’lerin beslenme tablosuna baktığımızda sürekli olarak sebze ve meyve tüketmemeleri gerek; aynı zamanda fazlasıyla kuru mama ve yem ile de beslenmemesi gerekir. Yani besinleri gerekli miktarda ve eşit olarak vermeye dikkat etmelisiniz. Karınları her zaman çok aç olur ve yemek yemeye bayılırlar. Yemek görünce çıldırdıkları için mama kabını devirebilirler, bunu önlemek için sağlam ve sert mama kapları kullanmalısınız.
Dostunuzun beslenmesi hakkında çok kararsız kalıyorsanız, veterinere danışarak kilosuna ve yapısına göre beslenme listesi çıkarabilir. Kemirgen dostunuzun yanında mama poşetini açtığınızda hemen heyecanlanır ve masum bakışlarıyla sabırla sizi beklerler. Ayrıca Ginepig’ler o kadar tatlı ve komik yemek yerler ki onları izlemek bile terapi değerinde olabilir. Acıktıklarında sürekli kuş gibi ses çıkarırlar ve kulağa çok komik gelir. Genellikle şöyle ses çıkardığını duyarsınız;
Guinea Pig Bakımı
Kemirgen dostlarımız çok hassas oldukları için kucağınıza alırken dikkatli olmalısınız. Alt tarafından ve göğüs bölümünden destekleyerek kucağınıza almalısınız. Rahatlıkla hareket edebilmeleri için büyük kafes almalısınız ve kafes yüzeyinin düz malzemeden yapıldığından emin olmalısınız. Eğer kafes telli olursa tırnaklarına veya ayaklarına büyük ölçüde zarar verebilir. Ayrıca kafesinin içerisine top, minik oyuncaklar ve plastik nesneler koyarak eğlenmesini sağlayabilirsiniz.
Çok zeki hayvan oldukları için kafesin dışında oldukları zaman tuvaletleri geldiğinde etrafa pislemek istemez. Dişlerini gıcırdatır ve sanki çişi gelmiş çocuklar gibi bir o yana bir bu yana hafif sallanırlar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda usulca kucağınıza alarak kafesine bırakabilirsiniz. İdrar ve dışkısı, diğer hayvanlar gibi kokmadığı için bakımı daha kolaydır. Özellikle dışkısını yapacağı bölgeye daha fazla saman koymalısınız ki rahatlıkla tuvalet ihtiyacını giderebilsin.
Size ve evdeki diğer fertlere iyice alıştıktan sonra kafesinden çıktığında mobilyalara, kablolara ve kırılacak eşyalara çok dikkat etmelisiniz. Kırılacak eşyalara çarpabilir ve yüksek ses çıkacağı için çok korkabilir ve kalbi durabilir. Ginepig sahiplenmeden önce evinizdeki tüm eşyaları gözden geçirmeli ve onun rahatça yaşayabilmesi için uygun ortamı hazırlamalısınız. Eşyalarınızı kemirmemesi ve ön dişlerinin uzamaması için ahşap oyuncaklar temin edip rahatlıkla kemirmesini sağlayabilirsiniz.
Ginepig’lerin tüyleri çok uzun olduğu için normal olarak tüy dökecektir, fakat onu kucağınıza almadan önce havlu gibi örtü serebilirsiniz, bu sayede üstünüze tüy dökülmeyi engelleyebilirsiniz. Yaklaşık olarak 1,5 ayda bir kez tırnaklarını derinden olmamak şartıyla uç kısmından düzenli olarak kesebilirsiniz. Kemirgen dostunuzu yaz aylarında 3 haftada 1 kez; kış aylarında ise 5 haftada 1 kez olmak kaydıyla ılık suda yıkayabilirsiniz. Ginepig’lerin kullanabileceği şampuan temin ederek keyifli banyo yaptırabilirsiniz.