Kedi şampuanı seçerken nelere dikkat edilmeli? Şampuanların içeriğindeki yabancı isimli maddeler ne anlama geliyor ve çok daha fazlası yazımızda yer alıyor.
Merhaba kedi sever dostlarım! Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki kedilerin bazı durumlar dışında yıkanmasına gerek yoktur. Günün yaklaşık bir iki saatini kendini yalayıp temizlerken geçirirler. Kedilerin dili zaten antiseptik özelliği ile hazır bir temizlik aracıdır. Bu özellikleri ile kediler kendilerini yalayarak hastalığa yol açan bakteri, virüs ve mantar gibi canlılardan korurlar. Ola ki kediniz kendini koruyamadı, o halde kedinize en uygun kedi şampuanını seçerek banyo hazırlıklarına bağlayabilirsiniz.
1. Bioline Kedi Şampuanı
Bioline kedi şampuanı, Alman üretimi bir üründür. Kedide kötü kokuyu giderdiği, koku yapmadığı ve tüylerin yumuşak bir hal aldığı söyleniyor.
İçeriğinde Sodyum Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Cocamide DEA, Methylchloroisothiazolinone, Glycerin, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Camomile Ext, Fragrance bulunan ve fiyat bilinirlik olarak en çok tercih edilen kedi şampuanıdır. Ortalama 20TL ile 80TL arasında değişen fiyatları, markanın kedinizin yapısı göz önüne alınarak üretim yapmasından kaynaklıdır. Alırken kendi patinizin durumuna en uygun olan şampuanı tercih etmelisiniz. Pet sitelerinde ve genel alışveriş sitelerinde bu markanın tüm ürünlerine rastlamanız mümkündür. İçeriğinde belirtilen maddelerin etkilerini, marka incelemelerinin ardından detaylı bir şekilde aktaracağım.
Kedinizin tüylerini, çok da sıcak olmayan bir suyla, kuru hiçbir yer kalmayacak şekilde ıslatmalısınız. Daha sonra hem rahatlaması hem de çamur, kum ya da benzeri bir nesnenin tüylere yapışık olmaması adına güzelce taramalısınız. Şampuanınızı tüylere masaj yaparak yedirip, su eşliğinde köpürmesini sağlamalısınız. En iyi verimi alabilme adına, banyo esnasında fırçalayarak tüylere tamamen nüfuz ettirebilirsiniz. Şampuan kimyasal açıdan azıcık zengin olduğundan, banyo esnasında tamamen temizlenmesine, kalıntı kalmamasına dikkat ediniz.
2. BioPetActive Kedi Şampuanı
Markanın hem kedi hem de köpekler baz alarak ürettiği şampuanlar mevcuttur. Yerli bir firmadır. Sitesinden detaylı olarak bilgi edinebilirsiniz. Aloe Vera özlü, bal özlü ve antiseptik olan şampuanları benim ilgimi çekti. Tüm şampuan çeşitlerini şuradan inceleyebilirsiniz.
Firma bahsettiğim anti septik özelliği olan üründe; bal, papatya ve aloe vera özlerini birlikte kullanmış. Bu da kedinizin hem sakinleştirilmesinde hem de derin bir mikrobik temizliğe girmesinde rol oynar. Şampuanda Klorheksidin Glukonat’tan faydalanılmıştır. Bu maddenin, mikropları öldüren, ya da gelişimlerini engelleyen bir etkisi olduğunu veterinerimden öğrenmiştim.
Aynı firmanın kuru şampuanları da vardır. Bio Magic toz şampuanı burada örnek olarak göstermem gerekirse, bu üründe biberiye ve lavanta özü kullanılmıştır. Bu toz şampuan içeriğinde Paraben benzeri hiçbir zararlı madde barındırmamasıyla benim dikkatimi çekti. Sitesine şöyle bir göz atarsanız, benim gibi sizler de genel olarak bitkiler ve bitki özleriyle üretim yaptığını fark edersiniz. Eğer kediniz bir bitki özüne alerjik reaksiyon gösteriyorsa, şampuan seçimi konusunda veterinerinize danışmalısınız.
3. Beaphar Glossy Coat Kedi Şampuanı
1943 yılından beri, Hollanda merkezli olarak evcil hayvan bakımı ve sağlığı konusunda üretim yapan bir firmanın ürününden bahsetmek istiyorum. Sıradan kedi şampuanlarına oranla, bu markanın tüm ürünleri azıcık pahalıdır. Ortalama olarak 40TL ile 90TL arasında değişken bir fiyat skalası görülür.
Bu şampuanın pH değeri nötrdür, yumuşacık kedi tüyü düşünülerek geliştirilmiştir. Şampuanın içinde macadamia fındığı yer alır. Bu, tüylerin parlak görünmesi ve sağlıklı bir yapıda olmasına katkı sağlar. Özel bir tür için geliştirilen, (uzun tüylü, beyaz tüylü, alerjik) gibi şampuan çeşitlerini de yine bu markadan temin edebilirsiniz. Anlattığım şampuanı, genel kedilerde kullanabilirsiniz, türe özel değildir.
Yine eğer tüy besleyici ve onarıcı bir şampuan arıyorsanız, Beaphar markasının Guava ve Hindistan cevizi özleriyle üretilen başka bir şampuanı daha vardır. Sitesinden detaylıca inceleyebilirsiniz.
4. Trixie Langhaar Kedi Şampuanı
Bu kedi şampuanının içinde yulaf ve çeşitli bitki özleri yer alıyor. Formülü, uzun tüylü kediler için uygundur. İçinde bulunan yulaf, tüy sağlığının yanında kedinizin genel sağlığında da düzenleyici etki sağlayabilir. En azından, kullanan arkadaşım buna inandığını ileri sürüyor. 😊
Firma bünyesinde, kedinizin tüylerine ekstra yumuşaklık kazandıracak, bitkisel özlerle topaklanmayı önleyen yapıya sahip şampuanları barındırır. Markaya ait ürünlerin skalasında, her cins kediye uyan şampuanlar göreceğiniz gibi, türe özel üretimlere de rastlayabilirsiniz. Genel bağlamda uygun fiyatlıdır. Toz ve sıvı şampuan seçenekleri olduğu gibi aynı marka adı altında antiseptik ürünler de bulmak mümkün.
5. Apex Natural’s Shinefur Kedi Şampuanı
Bu defa azıcık daha bütçeye uygun bir ürün incelemesi yapmak istedim. Ortalama 15 – 30 TL arası değişken fiyatlar, bu markanın genel olarak tüm şampuanlarında geçerlidir. Alınacaksa içindeki lavanta özleri ve kokusundan dolayı, bence bu ürün daha fazla tercih edilebilir. Genel olarak tüm kedi türlerine uygundur. Tüyleri parlatma özelliği vardır. 400ML ambalajında satılır.
Kedi Şampuanlarının Özellikleri
Bu kısımda biraz da kedi şampuanlarının özelliklerinden bahsedelim.
1. İçerikleri
Kedi şampuanlarının içeriği hemen hemen birbirinin aynıdır.
- Sodium Laurenth Sulfate: Petrol kaynaklı, köpürtme için kullanılan bir maddedir. Elinizden geliyorsa bu madde içermeyen bir ürün bulmalısınız.
- Cocamidopropyl Betaine: Hindistan cevizi yakından elde edilen bir maddedir. Deri kuruluğu gibi sonuçlar meydana getirebilen bu madde şampuanlara köpürtme etkisi için ilave ediliyor.
- Cocamide DEA: Kanserojen bir maddedir. Şampuan köpüğünün kalıcı olması etkisi yapar oldukça zararlı bir maddedir.
- Methylchloroisothiazolinone: Bu madde bakteri ve mantarlar açısından temizleyici bir madde içeriğini taşıyor. Kediler üzerinde kısa süreli bulunması bir zarara yol açmasa da açık bir yara varsa tehlikeli olabilir.
- Glycerin (Gliserin): Meleğimizin tüylerinde ve cildinde parlaklığın yanı sıra yumuşaklık sağlamaktadır.
- PEG-7 Glyceryl Cocoate: Derinin yağlı kalmasını sağlayan bir maddedir.
- Camomile Ext: Papatya özü olarak da bilinir. Cilt problemlerine iyi gelmektedir.
- Fragrance: Parfüm etkisi yapan bir maddedir.
- Triclosan: Anti bakteriyel özelliği yanı sıra kanserojen maddelerdendir.
- Ethanol: Etil alkol.
- Talc: Pudra
2. Kokusu
Şampuanların genel olarak koku yaymasının temizlik hissiyatı oluşturduğu doğrudur. Lakin bu konuda zorunluluk yoktur. Kokusuz olanları tercih edebileceğiniz gibi orman Meyveli, okyanus esintisi, lavanta gibi kokularla desteklenmiş şampuanlar bulmak mümkündür.
3. Rengi
Çok farklı renkte bulunabilir. İçeriğinde kullanılan bileşenlere göre rengi değişir.
Sonuç itibariyle kediniz için özel durumlar dışında toz veya sıvı kedi şampuanı kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Kullanmak zorunda kalırsanız kullandıktan sonra kedinizin üzerinde hiçbir şampuan atığı kalmadığına dikkat edin. Onu tarayarak ve silerek bu durumdan arındırın ve kedinizin şampuanı yalamasına müsaade etmeyin.
Kediler Ne Zaman Yıkanmalıdır?
- Kedinizde egzama mantar gibi her hangi bir cilt problemi olduğunda veterinerinizin önerdiği özel ilaçlarla kedinizi yıkamanız gerekebilir.
- Kedinize zararlı herhangi bir madde bulaştıysa yine yıkamalısınız… Buna örnek olarak çamaşır suyunu verebiliriz. Bu gibi kimyasal maddeleri kediniz kendini yalayarak temizlemeye çalışacağı için zehirlenebilir.
- Eğer kendini temizleyemeyecek kadar kirlendiyse meleğimizin bir duşa ihtiyacı olacaktır. Örnek olarak kedinizin ishal olup kalça ve bacakları kirlenebilir. Bu durumda kedinizin kalça kısmını yıkayıp temizlemeniz gerekebilir.
Pireler için ayrı ilaçlar vardır. Pirelerden kedinizi yıkayarak kurtulamayacağınızı da söylemek istiyorum. Açıkçası bizim önerimiz kedinizi mümkün olduğunca yıkamaktan kaçınmanızdır. Silerek kurtulabileceğiniz seviyede kirlenmesi durumunda meleğimizi yıkamayın. Islak bir havlı veyahut pamuk yardımıyla bu işlemi yapabilirsiniz. Şunu belirtmeliyim ki insanlar için satılan ıslak mendiller de kediler için zararlıdır. Bu konuda sadece su ve havlu kullanmanız tavsiye ediliyor. Diyelim ki silerek kurtulamayacağınız bir durum meydana geldi o halde kedi şampuanı kullanmayı düşünebilirsiniz.
Kedi Şampuanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
- İçeriğini dikkatlice okumalısınız.
- Mutlaka hoşunuza giden ve almayı düşündüğünüz şampuan hakkında veterinerinize danışmalısınız.
- pH değerini önemsemelisiniz.
- İnsanlar için kullanılan sabun ve şampuanlar, kedilerde ölümcül sonuçlara varacak etkiler yaratabilir, insanlar için tasarlanan bir ürün kullanmamalısınız.
- Kedi türlerine özel şampuanlar üretiliyor, kediniz özel bir türse buna dikkat etmelisiniz.
Şampuan seçimi, benim de muallakta kaldığım konuların başında geliyordu. Kedilerim için en iyisini istiyordum ve şampuan gibi bir ürün, yıkama esnasında direk deriyle temas edecekti. Veterinerime danışarak ve internetten araştırmalar yaparak, (tabi bu arada pek çok yanlış tercih eşiğinden döndüm) artık doğru şampuanı buldum. Pati dostunuz için seçimde halâ kararsız kalırsanız, yorumlar kısmından bizlere yazmaktan hiç çekinmeyin. Eğer kedinize gerçekten iyi gelen bir ürünü bulan ziyaretçilerim varsa, deneyimlerini bizlerle paylaşmalarını isterim.
Bioline kitten shampoo diye geçiyor.
Merhaba yavru kedimde mantar başladı veterinerim yıkamamı ölü derilerden kurtulması gerektiğini söyledi önerebileceğiniz bir Şampuan var mi acaba 🙂
Öneride bulunulmadı sanırım 😔
Bilmiyorum ama Miyavliyo’da BABY SHAMPOO yazıyordu en üstte belki o işe yarar.