Ünlü model Tyra Banks 2009 yılında ‘smize’ diye yeni bir kelime ortaya attı. Smize bireyin gözleriyle gülümsemesi manasına geliyor ve Banks’ın podyumlarda ki başarısını temsil ediyordu. Şimdilerde ise bilim adamlarının bir kedi ile iletişim kurmanın yolunun bu olduğunu söylemekte. Bir araştırma sonunda gözlerimizi yavaş bir şekilde kırptığımız takdirde kedilerin insanlara geri tepkimede bulunduğu ortaya çıktı. […]
Ünlü model Tyra Banks 2009 yılında ‘smize’ diye yeni bir kelime ortaya attı. Smize bireyin gözleriyle gülümsemesi manasına geliyor ve Banks’ın podyumlarda ki başarısını temsil ediyordu. Şimdilerde ise bilim adamlarının bir kedi ile iletişim kurmanın yolunun bu olduğunu söylemekte.
Bir araştırma sonunda gözlerimizi yavaş bir şekilde kırptığımız takdirde kedilerin insanlara geri tepkimede bulunduğu ortaya çıktı. İlk kez bir kedigiler ile insanların arasında böyle bir etkileşim çıktığı gözlemlendi. Araştırmaların sonunda kedi gülümsemesi adı verilen bir sonuca da rahatlanmış oldu. Kediler buna ilave olarak duchenne gülümsemesine ağız köşelerini kaldıran ve göz kenarlarında kaz ayakları oluşturan bir biçimde gülümsemeyle yanıt vermekte. Özellikle ‘smize’ diye adlandırılan biçimi daha çok hoşlarına gittikleri ve tepkide bulundukları belirtilmekte.
Toplamda 14 farklı evden 21 kediyi baz alan 2 ana deney yapıldı. Sahipleri onlara yavaş bir şekilde göz kırpmaları sonucu duygusuz kaldıkları zamana göre daha çok göz kırpmasıyla sahiplerine cevap verdiler.
Toplamda 45 Kedi Üzerinde Test Yapıldı
İkinci yapılan deneyde ise kedinin sahibi yerine araştırma yapan kişilerden birisiyle arasında ki ilişki ölçümü yapıldı. Yaşları 1 ve 17 aralarında değişiklik gösteren 45 kediye test yapıldı. Deney sonucuna göre kediler durağan durumlarına göre kıyasla karşısında ki kişiye yavaş bir şekilde göz kırptıktan sonra bir yabancının eline daha çok yaklaşma eğiliminde olduğu gözlemlendi.
Tanıdık olmayan kişilerin kedilere yavaş bir şekilde göz kırpması sonucunda kedilerin göz kırpması daha olası bir durum halinde gözlemleniyor. Araştırmacılar ‘ Birlikte bakıldığında bu teknikler kediler ve insanlar arasında olumlu açıdan bir iletişim yolu olarak görülebilir’ sonucuna vardılar. Sonuçlar Scientific Reports isimli dergide yayınlandı.
Çalışmanın içinde var olan Sussex Üniversitesi Psikoloji okulundan Karen Mccomb ‘Kediler ve insanların bu şekilde iletişim kurduklarını görebilmek harika. Bu durum pek çok kedi sahibinin zaten kuşkulandığı bir durumdu. Bu anlamda kanıt bulmak heyecan verici. Bu çalışma kedi ve insan arasında ki iletişimde yavaş yanıp sönme rolünü deneysel anlamda inceleme gösteren ilk çalışma. Evde kendi kedinizle veya sokaktaki kedilerle bu durumu deneyebilirsiniz’ dedi.
Çok güzel gerçekten, çok işe yarıyor.
Gerçekten de işe yarıyor ben denedim oldu.