Kediler bazı olumlu ve olumsuz durumlarda “gırrgırrr” sesi çıkarırlar. Bazı insanlar bu sesi “motor gibi” diye tabir edebilirler.
Kediler her zamanki gibi mutlu, eğlenceli, tatlı, sevimli, yaramaz ve uslu oldukları kadar bazen de farklı davranışlar sergileyebilirler. Kedi sahipleri, dostlarının daha önce hiç görmedikleri hareketlerine o kadar şaşırırlar ki endişe ederler veya hastalandı mı diye korkmaya başlarlar. Aslında soğukkanlı olup kedilerin durumu gözlenmelidir. “Kedim her zaman mı böyle yapıyor? daha önce yapmış mıydı? genel durumu iyi mi? gibi soruları düşünerek hareket edilmelidir.
Kediler bazı olumlu durumlarda gırgır sesi çıkararak kendi çaplarında her şeyin yolunda olduğunu belli etmeye çalışırlar. Kedi sahipleri bu sesin ne anlama geldiğini çok iyi bildikleri için kedilerinin her gırgır seslerini olumluya yorarlar. Aslında direkt teşhisi koymak yerine gırgırlamanın yanında hangi belirtilerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.
Mutlu Olmaları
Kediler mutlu oldukları zaman bu duyguyu hiç çekinmeden tepkileriyle, davranışlarıyla veya hareketleriyle belli ederler. Mesela bulundukları ortamdan, aile fertlerinin ve sahiplerinin davranışlarından, bakımlarından, evin düzeninden, eşyalarından, yemeklerinden, sıcaklığından vb. memnunlarsa “gııııırrr, ırrrrrrr, gurrrrrr” sesleri sıklıkla duyulacaktır. Bu ses o kadar güzeldir ki, neredeyse uzman psikologdan terapi almış kadar kişiyi rahatlatır.
Yeni kedi sahiplenen insanlar bu sesi duyduklarında çok şaşırarak çoğu zaman “acaba hasta mı? bir şey mi oldu? ben mi yanlış bir şey yaptım?” diyerek veterinerin yolunu tutarlar. Aslında bu durumda korkulmasına ve endişe edilmesine gerek yoktur, çünkü kediler mutlu olmadıkları yerlerde asla gırlamazlar. Tam tersi durumlarda miyavlamalarının tonu yükselir, hiç sesleri çıkmaz, saklanırlar ve agresif davranırlar.
Sahiplerine Güvenmeleri
Nasıl ki biz insanlar için güvenmek ve güven vermek çok önemliyse aynı şey kediler içinde geçerlidir. Kediler kaldıkları ortama, aile fertlerine ve sahiplerine %100 güvenmek isterler. Bu güven içerisinde rahatlıkla yaşamayı tercih ederler. Bu oran yavaş yavaş düşmeye başlarsa kendilerini tehlikede hissederler veya aniden başlarına bir şey gelecek korkusuyla her zaman temkinli olurlar.
Sahiplerine güvenen kediler yattıkları yerde rahatlıklar göbeklerini açarlar, istedikleri gibi dolaşırlar, yaramazlık yaparlar veya sahiplerinin kızdıkları şeyleri inadına gerçekleştirmek isterler. Nasıl olsa sahiplerine güvendikleri için bunları yapsalar bile zarar gelmeyeceklerini bilirler. Sonucunda sahiplerini ödüllendirmek için gırlamaya başlarlar 😺
Bulundukları Ortamda Huzurlu Olmaları
Kediler huzurlu olmayan yerlerde hiç durmak istemezler, bir an önce oradan kaçmak için patilerinden geleni yaparlar. Tam tersi keyfi ve huzuru yerinde olan kediler sahiplerinin kucaklarına giderek gırlama sesi çıkarırlar. Eğer kedilerin huzurlu olduklarında çıkardıkları gırlama sesinden rahatsız olanlar varsa kediler bunu hemen hissedeceklerdir. Ortamı terk ederek kendilerine bir yer belirlerler ve huzurlu bir şekilde gırlamaya devam ederler.
Bizce kedilerin gırlaması hiç rahatsız edici veya baş ağrıtıcı bir ses değildir. Hatta araştırmalara göre kedilerin gırlamaları veya halk arasında “motor sesi” çıkarmaları insan sağlığına çok yararlı bir şeydir. Kalp krizini önler, tansiyonu dengeler, astım hastalığının tedavisine destek verir ve psikolojik olarak bir çok hastalığında iyileşmesine yardımcı olurlar. Eğer kediniz gırlamak için başka yeri değil, sizin kucağınızı tercih ediyorsa çok şanslısınız demektir.
Sahiplerini Özlemeleri
Her kedinin karakteri farklıdır, bazıları çok soğuk ve tepkisiz olur; bazıları da hareketli, canlı, yaramaz ve duygulu olur. Kedi sahipleri kendi aralarında kedilerinin karakterlerinden bahsederler ve “benim kedim neden karşı komşunun kedisi gibi…… değil ki?” gibi karşılaştırmalar yaparlar. Aslında bu çok yanlıştır mantıklı düşündüğümüz zaman her kedinin aynı tepkiyi vermesini bekleyemeyiz. O zaman kedi cinsleri diye bir ayrım olmazdı.
Sıcakkanlı ve canlı kediler duygularını hep belli ettikleri için sahipleri de çok mutlu olurlar. Sahiplerinden saatlerce ayrı kalmış kediler; onları özledikleri için hep eşyalarının üstlerine yatarlar, daha önce oynadıkları oyuncaklarının yanlarını giderler veya üzülerek miyavlarlar. Sahipleri geldiği zaman ne kadar çok özlediklerini belli ederek gırlama sesi çıkarırlar. Hatta bazı kediler sahiplerini çok özledikleri için kucaklarına gelmek isterler ve patilerini emmeye başlarlar 😻
Keyiflerinin Yerinde Olmaları
Hepimiz biliyoruz ki, kediler keyiflerine çok düşkünlerdir. Keyifleri bozulduğu zaman agresif, sinirli veya gergin olabiliyorlar. Evlerinde istedikleri gibi keyif yapabilen kediler, bu durumdan çok hoşlandıkları için oldukları yerde veya sahiplerinin yanında gırlarlar. Bunu yaparlarken çoğu zaman masaj hareketi, uyuma, gözlerini dinlendirme, göbek açma gibi hareketlerde yaparlar.
Kedilerin keyiflerinin olması %95’i sahiplerinin ellerindedir. Dostlarının bakımlarını ne kadar iyi yaparlarsa, onlarla belirli süre vakit geçirirlerse, oynarlarsa ve ortamlarını onların istedikleri gibi ayarlarlarsa keyif oranları yükselir. Bunlardan hiçbirini veya birkaçı yapılmazsa gittikçe keyifleri azalacağı için yeterince kendilerini mutlu hissetmeyeceklerdir.
Sağlık Sorunları
Kedilerin gırlamasının sebepleri her zaman olumlu şeylerden kaynaklanmaz. Bazı kediler sıklıkla veya gün içerisinde birkaç defadan fazla gırlama sesi çıkarırlarsa sağlık sorunlarını belli etmek istiyor olabilirler. Buna ek olarak canlarının yanması, ağlayarak miyavlama, psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmemeleri de söz konusu olabilir. Gırlamanın yanında halsizlik, iştahsızlık, hareketsizlik veya dışkısında farklılıklar görünürse hiç vakit kaybetmeden veterinere gidilmelidir.
Bir sokak yavru kediyi büyük kediler bacağından çok kötü şekilde ısırmışlardı, aldım veterinere götürdüm, aynı bacakta çatlakda varmış. Yaradan bir su bardağına yakın cerahat akıttılar, serum verildi, kalsiyum tedavisine başlandı, yaraya furacin ve fito krem karıştırılarak uygulandı, yara açık bırakıldı. Bir haftayı geçti, çatlak iyileşmeye yüz tutmuş. Yaraya sürülen merhemi kedi yaladı tabiiki. Şimdi yemek yemiyor,su içmiyor, sürekli kusuyor, bağırsağı bozuk, veterinerin dediğine göre bağışıklığı çökmüş,halsiz, gırlamayı kesti, ne yapmalıyım