Bazı nedenlere bağlı olarak Japon balıkları arasında kovalama söz konusu olabilir. Çözüm önerilerini dikkate alarak hemen uygulanmalıdır.
Ülkemizde en çok sahiplenilen istisnasız Japon balıklarıdır. Özellikle ilk defa balık bakacak olan insanların aklına hemen Japon balıkları gelir. Bu güzel balıklar renkleri, yapıları, fiziksel özellikleri ve güzellikleriyle bilinirler. Japon balıkların karakterleri farklı olsa da genel olarak biraz kavgacı biraz da sakin bilinirler. Akvaryumda kovalama, saldırma, agresif hareketler veya kavga meydana geldiğinde bazı şeylerin yolunda olmadığı anlaşılır.
Bu olumsuz hareketlerini durduk yere yapmazlar, mutlaka haklı oldukları sebepler vardır. Genellikle akvaryum şartları, akvaryumun yeri, balık sayısı, su sıcaklığı, hastalıklar ve karakterlerden dolayı sorunlu durumlar görülebilir. Eğer balıklarınız birbirlerini kovalıyorsa ve kavgalar meydana geliyorsa bu sebepleri inceleyerek müdahale edilmelidir.
Yem Savaşı
Japon balıkları çok cesur oldukları için gözlerini karartıp her türlü kavgaya girebilirler. Akvaryumdaki diğer Japon veya cins balıklara düşman kesilebilir. Japon balıkları midelerine düşkünlerdir ve bazen karınlarını doyurmak için değil keyfi olarak da yem yerler. Eğer diğer balıklar, Japon balıklarının benimsedikleri yemlerini yerseler bunu tehdit olarak algılarlar ve hiç yorulmadan onları kovalarlar.
Çiftleşme İsteği
Erkek Japon balıklarının çiftleşme istekleri geldiği zaman her zamankinden daha fazla agresif ve saldırgan olabilirler. Özellikle üremek için akvaryum şartları oluşturulduysa erkek balıklar bu avantajı hiç kaçırmazlar. Akvaryum kalabalıksa ve az sayıda dişi balık varsa diğer erkek balıklar, dişilere yaklaşmasın diye erkeklere saldırabilirler. Bu agresif davranışları dişi balıklara yapmaları gayet normaldir.
Balıklar Arası Anlaşmazlık
Japon balıklarının vücut yapıları birbirlerinden farklı oldukları için yüzme hızları da aynı değildir. Mesela düz Japon balıkları çok hızlı yüzebilirken yumurta gibi vücutları olan Japon balıkları ise çok yavaş yüzerler. Doğal olarak düz vücuda sahip olan Japon balıkları hızla giderken yumurta vücutları olan balıklara takıldıkları için saldırganlık ve anlaşmazlık çıkabilir. Akvaryuma bakıldığında düz balıkların, yumurta vücutlu balıkları kovaladıkları görülür.
Kalabalık Akvaryum
Kendilerini özel hisseden Japon balıkları, akvaryumda onlarca balık eklendiğinde bu duruma çok hayıflanırlar. Yeni balıkları yabancı, tehdit ve zararlı olarak gördükleri için hiç düşünmeden saldırabilirler. Örnek olarak; bir tane Japon balığı için akvaryuma 60 litre su koyulduğunu düşünürsek yeni Japon balığı için ekstra 35 litre daha eklenmesi gerekir. Bu veriler az olursa ve Japon balıklarının boyutları da büyükse akvaryum kalabalık olacağı için kovalamalar başlar.
Hasta Balıklar
Akvaryumda bir balık hastalandıysa veya belirtilerini yüksek yaşıyorsa diğer balıklar bunu fark ederek saldırma, agresif davranma veya öldürme odaklı hareketler yapmaya başlarlar. Hatta sağlam balıklara hastalık geçeceği için huylarını da değiştirebilirler. Bunun diğer nedenleri tam olarak bilinmese de en yaygın sebepleri bunlar olarak belirlenmiştir. Hasta olan balık daha fazla zarar görmemesi için iyileşene kadar başka akvaryuma alınarak tedavi görmelidir.
Bölge Korumak
Her Japon balığı akvaryumdaki bir yer belirler ve en çok orada durmayı tercih ederler. Akvaryum küçükse ve yeni bir balık eklendiyse o bölgesi işgal olacak diye şiddetli kovamalar meydana gelebilir. Tam tersi akvaryum yeterince büyükse bölgesini korumak yerine yabancı balık geldiği için kovamalar başlar. Belirli süre sonra birbirleriyle anlaşacakları için kovalamalar sona erecektir.
Örnek olarak; akvaryumda fazla erkek balık varsa ve dişi balık sayısı azsa bölgeyi korumak amaçlı saldırganlıklar başlayacaktır. Dişi balıkların hem psikolojileri bozulabilir hem de stres yapacakları için hastalanabilirler. Dişi balıkların daha fazla tacize maruz kalmamaları için 1 dişi ve 1 erkek balığın yer alacağı akvaryum oluşturulmalıdır.
Balıkların bölge koruma kavgalarından kurtulmak için saldırganlığı başlatan balığı farklı bir akvaryuma alarak sakinleşmesi beklenir. Bir süre orada kaldıktan sonra eski akvaryumun dekorları değiştirilerek balık tekrar eklenmelidir. Böylelikle farklı ortama giriş yaptıklarını zannedecekleri için saldırganlık ve kavgaların şiddeti yarı yarıya düşecektir.
Balıkların Kişiliği
Her hayvanın kendine göre kişilikleri vardır, aynı şey Japon balıkları içinde geçerlidir. Bazı Japon balıkları çok kibirlidir, bazıları ise sakin ve saflardır. Kibirli olan Japon balıkları kendilerini akvaryumun koğuş ağası zannettikleri için saf olanları hep hırpalarlar 🙂 Kibirli Japon balıkları şiddetli olarak kavgacı, agresif ve saldırgan olurlarsa saf balıklara zarar vermemeleri için mutlaka farklı akvaryuma alınmalıdır. ”Kişilikleri zıt olanlar anlaşır” demeyin, bu söz balıklar açısından geçerli değildir.