Kediler tuvalet yaparken belirli nedenlerden dolayı miyavlarlar. Genellikle hastalıklar, stres, besin yanlışlığı, kumun kötü olmasından kaynaklanır.
Sokak ve cins kedilerin arasında fark olduğunu düşünsek de aslında birçok ortak yönleri vardır. Karakterleri, davranışları, tepkileri, hastalıkları, sevdikleri besinler, sevmedikleri durumlar, huyları, zekaları vb. gibi şeyler onların birbirlerine ne kadar çok benzediklerini gösteren en bariz durumlardır.
Bu iki kedi çeşidinin en farklı noktaları ise yaşayış biçimleri ve genetik olgularıdır. Cins kedilerin meydana geldikleri ülkeden tutun, yetiştiricilerine kadar her şeyleri farklı olduğu için genetiklerinden ne geliyorsa onları taşımaktadırlar. Hatta bazı cins kedilerin atalarında hastalık varsa, meydana gelen cinslerde o hastalığı devam ettirmektedirler.
Dolayısıyla sahiplenilen cins kedinin meydana geliş hikayesi ve genetik rahatsızlıkları göz önünde bulundurularak ona göre yaşamlarını sürdürmeliler. Sokak kedilerinde ise böyle bir durum yoktur, çünkü ataları da sokak kedileri oldukları için genetiklerinde sadece tüy rengi, göz rengi, tüy yapısı, boyut vb. gibi olguları taşırlar.
Sokak veya cins kedilerden biri sahiplenildikten sonra herhangi bir hastalık görüldüğünde bunun genetik veya sonradan meydana gelmiş hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. “Ben cins kedi sahiplendim ama hastalandı, keşke sokak kedisi sahiplenseydim” denmemeli, çünkü oluşan hastalıklar bazen sahiplerinin hatalarından da kaynaklanabiliyor.
Mesela kedilerde en çok görülen durumlardan birisi de tuvaletlerini yaparken miyavlamalarıdır. Bu durumun altında o kadar çok neden ve hastalıklar var ki, bunları bazen kedilerin vücutları meydana getirse de bazıları da sahiplerinin ihmallerinden de oluşabilir. Peki, kediler tuvalet yaparken neden miyavlar? yazımızda ayrıntılı şekilde açıkladık.
✅Öneri: Kedinizin beslenmesinin dört dörtlük olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Kedilerde oluşan hastalıkların %80’i beslenme yanlışlarından kaynaklandığını bilmelisiniz. Kedinizin cinsine, yaşına, hastalıklarına ve alerjilerine göre kaliteli ve yüksek besin içerikli mama seçmelisiniz.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kedilerin tuvaletlerini yaparken miyavlamalarının en büyük nedeni acı çekmeleridir. Vücutlarında bir hastalık taşıdıkları için belirtilerini dışkılarını yaparlarken hissederler. Bu hastalıklardan bir tanesi de kedilerde sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonudur.
İdrar yollarında enfeksiyon oluşmasının belirli bir sebebi yoktur, beslenme yanlışlarından veya az su içmesinden bile bu hastalık görülebilir. Kedinizin idrar yollarında bir sorun varsa, kum kabına gitmek istemez ve çişini yapmamak için su tüketimini azaltır. Mecbur kaldığında kum kabına gittiğinde ise miyavlar veya ağlama sesleri çıkarmaya başlayabilir.
Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız, hiç vakit kaybetmeden alanında iyi bir veterinere gitmelisiniz. Eğer sonuç idrar yollarında enfeksiyon çıkarsa endişe etmenize gerek yoktur, ilaç tedavisi kullanılarak hastalık ortadan kalkacaktır.
İdrar Kesesinde Taş (Mesane Taşı)
Az miktarda su içme, stres, vücutta enfeksiyon oluşumu, yaşlılık vb. gibi nedenlerden dolayı kedilerin idrar keselerinde taş görülebilir. Bu taşlar zamanla mesaneye sürtündükleri için kanama veya idrar renginde bariz değişiklikler de meydana gelebilir.
İdrar kesesinde taş ciddi bir durum olduğu için kedilerin hissettikleri acı da oldukça yüksektir. Sadece tuvaletlerini yaparken değil, normal zamanlarda bile ağrıları olabilir. Gündelik yaşamlarında bunu pek belli etmedikleri veya böyle olmalarının sebebi basit nedenlerle karıştırıldığı için idrar kesesinde taş olacağını düşünmek imkansızdır.
Kum kaplarına gittiklerinde acı çekiyormuş gibi miyavlarlar, yüksek sesle bağırırlar ya da tam çişlerini yaparken acıya dayanamayıp yarıda bırakabilirler. İdrar kesesinde taş sorunu cerrahi müdahaleye kadar ilerlediği için acil bir şekilde veterinere danışmalısınız.
İdiyopatik Sistit
Kedilerin yaşamlarını tehdit eden hastalıklardan birisi de sistit hastalığıdır. Sistit, kedilerin mesanelerinin ağrılı bir şekilde iltihaplanması demektir. Özellikle erkek kedilerde sistit görüldüğü zaman bu hastalık daha da tehlikeli bir hal alabilir. Sistit zamanla üretranın yapısını bozar, idrara kan ve protein karışmasına neden olur.
Sonuç olarak idrarda kan görülebilir ve protein de kana karıştığı için kedilerin bağışıklık sistemlerinde düşüş görülür. Eğer kediniz sistit olduysa sadece tuvaletini yaparken miyavlamaz, normal gündelik hayatında da bir şeylerin ters gittiğini davranışlarıyla belli etmeye çalışır.
En yüksek belirtilerinin içerisinde idrarın kokusunun çok ağır olması, kanama, farklı yerlere idrar yapma ve ağlama sesleri çıkarmasıdır. Belirtilerinden birini fark ettiğiniz zaman hiç beklemeden veterinere danışarak durumu anlatmalı ve gereken müdahaleler yapılmalıdır.
Kabızlık ve Basur
Dostlarımızda meydana gelen kabızlık, tuvaletlerini yaparken miyavlamalarına sebep olan durumdur. Az su tüketme, beslenme yanlışları, hareketsizlik, bağırsak bölgesinde meydana gelen rahatsızlıklar vb. gibi nedenlerden dolayı kabızlık görülebilir. Kediler kum kaplarına gittiklerinde kaka rahatlıkla çıkamadığı için kendilerini zorlarlar ve anüs kısımlarında acı hissederler.
Bu durumdan çok rahatsız oldukları için miyavlamaya başlarlar. Kediler kabız oldukları için kendilerini her zorladıklarında anüs içinden küçük yapıdaki meme dışarı çıkar. Bu memeye basur adı verilir ve bu rahatsızlık kedilerin kakasını yapmalarını büyük ölçüde engeller.
Ayrıca basur ağrı ve sancı yaptığı için kedilerin günlük hareketlerini de kısıtlar. Kediniz kakasını yapıyorken sürekli miyavlıyorsa elinize eldiven giyerek anüs kısmını kontrol edebilirsiniz. Basur, kızarıklık, yara ve daha farklı belirtiler görürseniz veterinere giderek tedavi süreci başlatmalısınız.
Kum Çeşidi
Kedilere kum seçmek ne kadar basit gibi görünse de aslında birçok hastalık kullandıkları kumlardan kaynaklanabilir. Kedilere kum seçmeden önce mutlaka içerisinde rahatlıkla dönebilecekleri kum kabı temin etmelisiniz. Kum kabında yeterince özgür olamadıkları için tuvaletlerini yaparlarken miyavlıyor olabilirler. (Onların sadece miyavladıklarını duyabilirsiniz ama aslında sahiplerine küfür ediyorlar 😺)
Seçilecek olan kum ne kalın en de ince olmalıdır. İnce kumlar kedilerin idrar yollarına, burunlarına ve gözlerine kolaylıkla kaçmasına neden olur. Kalın kumların kenarları keskin olduğu için kedilerin patilerine zarar verebilir ve rahatlıkla dışkılarını yapamazlar.
Kum mutlaka antibakteriyel, parfümsüz, doğal içerikli, kokuyu hapsedebilen, toz çıkarmayan, emiciliği yüksek, kaliteli ve bilinen marka kumlardan olmalıdır. Seçtiğiniz kuma ne kadar çok dikkat ederseniz, kedinizin tuvaletini de o kadar rahat yapabilmesini sağlamış olursunuz.
Yavru kedim tuvaletini yaparken miyavlıyor?
3 haftadan küçükse dışkılamayı kendisi yapamadığı için miyavlar. 3 haftadan büyükse ve dışkılama sırasında miyavlıyorsa, bahsettiğimiz nedenlerden kaynaklanabilir.