Kedi tüyüne karşı alerjisi insan sayısı çoktur. Belirtileri her ne kadar gribe benzese de birkaç test sayesinde kedi tüyü alerjisi olup olmadığı anlaşılabilir.
Kediler davranışlarıyla ve fiziksel görünüşleriyle herkesi kendilerine çekebilirler. Hatta hayvanlardan korkan ya da hoşlanmayan insanlar bile kedilerin tatlılıklarına dayanamayıp tüm tabularını yıkmaya karar verip kedileri sevebiliyorlar. İlk etapta kedilerin anlık davranış değişikliklerine pek alışamasalar da bir zaman sonra artık normal geldiği için birbirlerine ayak uydurmaya başlıyorlar.
Kediler girdiği her ortama kolaylıkla adapte olabilen, hatta evin sahipleri gibi davranabilen canlılar oldukları için pek zorluk çekmeden hayatlarına devam ederler. Kediler sadece mama yiyip, su içebilen canlılar değildir; onlar sevgiye, ilgiye ve değere muhtaçlardır. Evde yaşamlarını sürdürürken temel ihtiyaçları karşılanırken, mutlaka içsel (duygusal) anlamda da karınları doymalıdır.
Bu ihtiyaçları karşılanmayan kediler, diğerlerine göre daha agresif ve saldırgan olabilirler. Eğer evde kediniz varsa, onunla beraber zaman geçirmeyi ve ailenizin bir ferdi gibi davranılmasına dikkat etmelisiniz. Kediler her anlamda dört dörtlük canlılardır ama bazı insanlar onların tüylerinden rahatsız olabilirler. Kedilerin tüyleri ince ve yapışkan oldukları için kolaylıkla kıyafetlere, eşyalara, nesnelere, yemeklere vb. girebilirler.
Kedilerin tüy dökmemesinin ya da günlük eşyalarımıza yapışmasını engellemenin birçok yolu vardır ama kedi tüyüne alerjisi olan insanların pek çaresi yoktur. Kedi tüylerine alerjisi olan insanlar yoğun olarak belirtilere maruz kaldıkları için hayatları zor geçebilir. Kedi tüyü alerjisi, belirtileri ve tedavisi konularını ele alarak bu konudan sıkıntı çekenler için tüm merak edilenleri açıkladık.
İlgili Yazı: Alerji Yapmayan (Hipoalerjenik) Kedi Cinsleri
Kedi Tüyü Alerjisi Nedir?
Kediler mevsimsel (ilkbahar-yaz-sonbahar-kış), hastalık (mantar, egzama, kepek, saçkıran vb.), bölgesel tüy dökülmesi (kafa, sırt, göz üstü vb.) ve normal olmak üzere 4 şekilde tüy dökerler. Tüylerini döktükleri zaman etrafta uçarlar, eşyalara yapışırlar, kıyafetlerin üzerinde dururlar, insanların ağızlarına girebilirler veya kıyafetlerden yemeklere bulaşabilirler.
Kedi tüyü, biz insanların tüyleri gibi olmadıkları için yapıştıkları yerden kolay çıkmazlar ve bu nedenle elle tüylerinin toplanması çok zor olacaktır, anca tüy toplama ürünleriyle tüyleri ortadan kaldırabilirsiniz. Sağlıklı ve alerjisi olmayan bir insanın bağışıklık sistemi, dışarıdan gelen bakterilerle savaşmak için vücudu hazırlar ve hemen antikor üretmeye başlarlar.
Vücudunda herhangi bir şeye karşı alerjisi bulunan insanlar ise en ufak bir durumu alerji diye algıladığı için vücutta birtakım belirtiler meydana getirir. Haliyle kedilere alerjisi olan insanlar; kedilerin tüylerinden, aynı ortamda olmaktan, dışkılarından, salgılarından, derisini sevmekten, tükürüklerinden ve kedilerin tüylerini solumaktan alerji belirtileri kendini gösterir.
Kedi Tüyü Alerjisi Belirtileri
Kedilere alerjisi olan insanların belirti yaşaması için illa ki evlerinde kedi beslenmesine gerek yoktur. Dışarıya çıktıklarından havada uçuşan kedi tüylerinden veya kediyle aynı ortamda denk gelseler bile belirtileri yaşayabilirler. Genellikle şu belirtiler meydana gelerek kişiyi çok rahatsız edebilir;
- Hapşırma veya arka arkaya yoğun hapşırma krizleri,
- Burun tıkanıklığı, akıntısı,
- Burun içi kaşınma,
- Gözlerde sulanma, kaşıntı, yanma, ağrı,
- Alın, yüz ve kaşlarda ağrı,
- Boğaz yanması ve kaşıntısı,
- Solunum güçlüğü,
- Nefes darlığı,
- Hırıltılı nefes,
- Deride dökülme,
- Öksürük,
- Anafilaksi (ani alerjik kriz).
Kendinizde yukarıdaki alerjik belirtileri görüyorsanız, vakit kaybetmeden ve normal bir şey olarak saymadan doktora görünmelisiniz. Birtakım alerjik testlerden sonra kedi tüyüne karşı alerjinizin olup olmadığı çıkacaktır ve ona göre önlem alınmanız söylenecektir.
Bazı insanların bağışıklık sistemi zayıf olduğu için alerjik reaksiyonlara karşı duyarlı olur ve belirtileri çok yoğun yaşarlar. Çok nadirde olsa bu yapıdaki insanlarda anafilaksi meydana gelebilir ve tüm vücudun etkilendiği alerjik bir şok geçirilebilir. Hemen müdahale edilmezse ölümle bile sonuçlanabilir.
Kedi Tüyü Alerjisi Tedavisi
Kedi tüyü alerjisinin tedavisi mümkündür ama bu alerjik reaksiyonları tamamen ortadan kaldırmaz, sadece belirti yaşanmamasını önler. Antihistaminik (alerjik için kullanılan ilaçlar), korikosteroid (bağışıklık sisteminin ürettiği alerjik reaksiyon için kullanılan ilaçlar), dekonjestan burun spreyleri ve alerji için kullanılan aşılar sayesinde tedaviler uygulanabilir.
Kedi tüyüne alerjisi olan insanların kullandıkları ilaçlar ve sayıları farklı olacaktır. Her insanın bağışıklık sistemi ve gösterdikleri alerjik reaksiyonlar farklı olduğu için doktorlar duruma göre ilaç vereceklerdir. Daha başlangıçta olan bir alerji için daha hafif ilaçlar verilirken, yoğun alerjik reaksiyon geçiren insanlar için birkaç tane ve etki gösterecek ağırlıkta ilaçlar uygun görülür.
Astımı ve nefes darlığı olan insanlar etraftaki kokulara, toz, duman vb. gibi etkenlere karşı zayıf oldukları için kedi tüylerine de reaksiyon gösterebilirler. Özellikle bu hastalıkları taşıyan insanlar kedilerden uzak durmalıdırlar. İstemsizce kedilerle aynı ortama denk gelseler bile mutlaka ilaçlarını kullanarak yaşanacak belirtilerin önüne geçmelidirler.
Kedi Tüyü Alerjisi İçin Yapılacaklar
Kedi tüyüne alerjisi olan insanlar ilaçlarını kullanarak ve kedilerden uzak durarak hayatlarına sağlıklı şekilde devam edebilirler. Mutlaka kedilerin olduğu alanlara girmek zorunda kalınabilir ama ilaç kullanıldığı için belirtiler çok yoğun bir şekilde yaşanmayacaktır. Bilmelisiniz ki, ömür boyunca veya sıklıkla ilaç kullanmak iyi değildir. Bunun yerine bağışıklık sistemini güçlendirerek ilaç kullanımı azaltılmalıdır.
Kedi tüyüne alerjisi olsa bile yine de kedileri çok seven ve asla vazgeçemeyen insanlarda vardır. Hipoalerjenik kedi cinsleri (alerji yapmayan) ve tüy dökmeyen kedi cinsleri sahiplenerek alerjinin önüne geçilebilir ve kediyle aynı ortamda yaşanabilir. Evde yaşayan kedi olsa da olmasa da birkaç yöntem sayesinde alerjik reaksiyonlardan korunmak mümkündür;
- Geceleri sürekli yattığınız odanın kapısını kapatabilirsiniz. Bu sayede uyurken kediniz yanınıza gelmez ve tüylerini solumazsınız,
- Kedinizi sadece el ile sevmelisiniz, sürekli öperseniz tüylerinden rahatsız olabilirsiniz ve belirtiler meydana gelebilir,
- Evde en çok gezdiğiniz odalarda kedinizin dolaşmasını sınırlayabilirsiniz. Çok fazla denk gelmeyeceğiniz için reaksiyonlardan korunabilirsiniz,
- Kedi sevdikten sonra mutlaka eller sabunlu suyla yıkanmalı. Hatta içinizin rahat etmesi için kolonya kullanabilirsiniz,
- Alerjisi olan insanlar için tasarlanan elektrik süpürgeleri ve buhar makineleri kullanabilirsiniz,
- Kedinin tüylerini normalinden fazla dökmesi sizi oldukça rahatsız edebilir. Bunu engellemek için kaliteli mamalar ve vitamin takviyeleri kullanmalısınız,
- Kedi tüy bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Hatta kedilere alerjisi olmayan birisi kedinizin bakımına yardımcı olabilir,
- Kediden dolayı nefes darlığı yaşıyorsanız, evinizin camlarını sürekli açık tutabilirsiniz. Kedinin aşağı düşmemesi ve atlamaması için mutlaka camlara file ya da koruyucu nesne taktırmalısınız,
- Kedinin dışkı kokusu reaksiyon oluşturuyorsa, kokuyu dağıtmak için oda parfümü kullanmayın. Bu sizi daha çok rahatsız eder ve yoğun belirtiler yaşamanıza neden olabilir. Bunun yerine kokuyu hapseden kedi kumu kullanabilirsiniz.
Kedi tüyü alerjisi nasıl anlaşılır?
Yazımızda belirttiğimiz belirtileri sıklıkla yaşıyorsanız, kedi tüyüne karşı alerjiniz olabilir.
Kedi tüyü alerjisi tehlikeli mi?
Önlem alındığı ve ilaç kullanıldığı takdirde tehlikeli değildir.
Kedi tüyü alerjisi geçer mi?
Maalesef geçmez. Kullanılan tedaviler sadece alerjik reaksiyonların yaşanmasını engeller.
Kedi tüyü insanı hasta eder mi?
Aşıları tam ve sağlıklı bir kedinin tüyleri insanları hasta yapmaz.