Köpeklerin kusması çoğu zaman endişe edilecek bir durum olmasa da bazen arkasında yatan birçok hastalık sebepleri olabilir.
Hayvanlarla insanlar arasında çok fark olsa da bazı şeylerimiz birbirimize çok benzemektedir. Mesela köpeklerin hastalıkları, beslenme düzensizlikleri, egzersiz faydaları ve davranışları insanlara çok benzer. Çoğu zaman onlarla empati yaparak ne demek istediklerini kolayca anlayabiliriz ve iletişim kurmamız her zaman daha kolay olacaktır.
Sokak köpekleriyle çoğu zaman fazla vakit geçiremediğimiz için onları yeterince tanıyamayız ama köpeğiniz varsa hayatınızın belli bir yerine kadar size eşlik edeceği için huyunu suyunu iyi bilmiş olacaksınız. Ev köpeklerinin nasıl beslendiğini, ne kadar öğün yemek yemelerini, kaç saat egzersiz yapmaları gerektiğini ve hareketlerinden ne yapmaya çalıştığını çok iyi bilmelisiniz.
Köpekler yanlış beslenme ve davranış konularında çok hassas oldukları için hemen etkilenebilirler, birçok sağlık sorunlarını da beraberinde getirirler. Her daim köpeğinizi kontrol edemezsiniz, fakat ona uygun yaşaması gereken ortamı sunduğunuzda otomatik olarak kontrol sizin elinizde olacaktır.
Köpeğinizle birlikte yaşarken her şey yolunda gibi görünebilir ama aniden kusmalar veya iştahsızlıklar başlayabilir. Köpeklerin kusması her zaman endişe ettirdiği için arkasında önemli bir sağlık sorunu olabilir. Peki, köpekler neden kusar? veya köpek kusmasına ne iyi gelir? haklarında bilgi sahibi olalım.
Mama İçeriği
Köpeklerin ne kadar obur olduklarını biliyoruz ve önlerine hangi mama gelse tabağın hepsini midelerine indirebilirler. Köpeğinizde ani mama değişikliği yaptığınız aniden kusmalar başladıysa, mamaların içeriğinde bulunan bazı besinler yan etki yapmış olabilir veya alerjisi olduğu için kusabilir. Köpeğinizin midesine mama içerisindeki hangi besin dokunduysa, midesi onu öğütmediği için kusmuğunda parçalar halinde görebilirsiniz. Mamadan dolayı kustuğunda endişe edilecek durum yoktur, mamayı vermeyi keserseniz sorun çözülecektir.
Bazı köpek mamalarının içeriğinde et oranından daha fazla tahıl bulundurdukları için köpekler bunu sevmez ve aç olduklarından yedikleri için midelerine dokunarak kusmalarına neden olur. Köpeğiniz için mama seçimi yaparken içeriğine çok dikkat edin ve her zaman et oranının yüksek olup olmadığına bakmalısınız.
Ayrıca köpeğinizde bildiğiniz bir alerji sorunu varsa, hangi besine karşı reaksiyon gösteriyorsa mamanın içeriğinde olmamasına da dikkat edin. Bildiğiniz ve haklarında iyi yorumlar alan köpek maması markasını seçmelisiniz ve mutlaka köpeğinizin cinsine, yaşına, kilosuna, sağlık durumuna ve damak zevkine uygun mama tercih edilmelidir.
Yemek Sonrası Egzersiz
Nasıl ki bizler yemekten sonra hızlı ve zorlu egzersiz yaptığımızda midemiz rahatsız olur ve kusarız, aynı şey köpekler içinde geçerlidir. Köpeklerin mideleri daha hassastır ve öğütme konusunda yavaş oldukları için yemekten sonra mutlaka onlara iki saat kadar zaman tanınmalıdır. Yeterince dinlendiklerinden sonra yürüyüşe, egzersize çıkarılabilir ya da evde küçük oyunlar oynatabilirsiniz.
Köpeğiniz yemek yedikten sonra hemen hareket haline geçip, kusuyorsa büyük ihtimalle sorun bundan dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bu durumu engellemek için ya yemek miktarını düşürmelisiniz ya da yemekten sonra sevgi saati ilan edip onu yanınıza çağırarak sadece sevmelisiniz ve çok hareket etmemesini sağlamalısınız.
Hızlı Yemek Yeme
Köpekler özellikle aç oldukları zaman çok hızlı yemek yerler. Hızlıca yemek yedikleri zaman tüm besinler aniden midelerini doldurdukları için öğütme işlemini doğru yapamaz ve bulantılar başlar. Sonuç olarak köpeğiniz hızlı yemek yeme sonucunda kusmaya başlayabilir ve bu gayet normaldir. Bunu engellemek için köpeğinizi uzun süre aç bırakmamaya çalışın, eğer böyle bir sorun yoksa porsiyonlarını düşürerek az ama sık sık mama verebilirsiniz.
Fazla Ot Tüketimi
Köpekler parklarda ot yemeyi çok sevdikleri için çoğu zaman bunu alışkanlık haline getirirler. Bilindiği gibi köpeklerin karınlarında ağrı oluştukları zaman veya midelerinde onları rahatsız eden sıkıntılar olduğunda ot yiyerek bu sorunları rahatlatmaya çalışırlar. Miktarını tam olarak ayarlayamadıkları için ot yedikten birkaç saat sonra öğürme hareketleri yaparlar ve kusmaya başlarlar.
Bazı parklarda bitkiler ve otlar ilaçlandığı için köpekler bunu bilmez ve tüketmeye devam ederler. Sonucunda kusmalar veya halsizlik gibi sorunlar yaşanabilir. Bu pek endişe edilecek sorun değildir, fakat yine de köpeğinizin fazla ot yemediğinden emin olmalısınız bunun için gözünüzün önünde belirli miktarda ot tüketmesini sağlayın.
Yol Tutması
Bunu her köpek sahibi yapmaz ama bazı insanlar yolculuk yapmayı sevdikleri için bunu köpekleriyle yapmak isterler. Köpekler bunu alışkın olmadıkları zaman arabanın hareketlerinden etkilenirler ve mideleri bulunarak kusabilirler. Köpeğiniz yolculuktan sonra kusmaya başladıysa demek ki bundan hoşlanmamıştır ve kusmaya sebep olmuştur. Araba yolculuğu yerine köpeğinizi yürütmeye veya egzersiz yapma sıklığını arttırmalısınız.
Köpeklerin Kusması Ne Zaman Tehlikeli?
Köpeğiniz bahsettiğimiz maddelerden dolayı kustuğuna eminseniz, endişe edilecek durum yok demektir. Yine de köpeğinizin kusmuğunda şu belirtileri görüyorsanız, vakit kaybetmeden hemen veterinere danışmalısınız;
- Kan kusması,
- Kusması iki günden daha fazla sürdüyse,
- Kusmuğu farklı renkteyse ve kötü koku varsa,
- Kusmayla beraber ateş, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtiler varsa mutlaka bir hastalığı vardır.
Köpeklerin kusması evde tedavi edilemez, çünkü yanlış müdahalede bulunulduğu zaman diğer hastalıklara davetiye çıkarabilir. Veterinere gittiğinizde herhangi bir sağlık sorunu olmadığı söylenilirse, bahsettiğimiz nedenlere dikkat ederek kusma sorununun önüne geçebilirsiniz. Tam tersi bir sağlık sorunu varsa en uygun ilaç tedavisi başlatıldığı zaman kusma gibi sorunlar ortadan kalkacaktır.