Dışarıya çıktığınızda bazı köpeklerin mutlaka otları yediklerini görürsünüz. Peki, köpekler neden ot yer? tüm sebeplerini anlattık.
Dışarıdaki köpekleri dikkatlice incelediğiniz zaman burunları hep aşağıda gezerler, çünkü yaradılış gereği koku alma kabiliyetleri çok güçlü olduğu için etraftaki yiyecekleri bulmaya çalışırlar. Bunlar genellikle sevdiği yiyecekler olmadığı için çöp tenekelerinde veya kapıların önüne bırakılmış arta kalan, bozuk, düşük kalitedeki mama veya onların yememesi gereken besinler bulunur. Bunları yedikleri için bağışıklık sistemlerinde hastalıklar meydana gelir ve dış görünüşünde bazı değişiklikler görebilirsiniz. Mutlaka görmüşsünüzdür, bazı köpekler çok zayıf olurlar ve neredeyse tüm kemikleri deri altından belli olur.
Bunun sebebi sadece açlık değil; yeterince vücutlarına vitamin alamadıkları için vücutları dirençsiz düşer ve zayıflarlar. Karınlarını iyi doyuran köpeklerde böyle bir sorun görünmez, fakat midelerini hafifletmek için kendilerini bir şekilde rahatlatmaya çalışırlar. Aynı şeyi ev köpekleri de yapar, hatta dostunuzla yürüyüşe çıktığınız zaman yeşillik alanlara gider ve koklayarak çimenleri yer. Bunu gören insanlar köpekler neden ot yer? diye düşünseler de onlarında kendilerine göre bazı sebepleri vardır. Köpekler neden çimen yer? konusu hakkında tüm merak edilenleri açıkladık.
Köpekler Neden Ot Yer ve Kusar?
Birçok insan köpekler niye ot yer? sorusunu kendilerine sorduktan sonra bu hareketin aslında çok mantıksız olduğunu da düşünmeden edemezler. Her şeyden önce bazı köpeklerde “pika sendromu” denilen bir yeme bozukluğu hastalığı görülür. Yemek olmayan bazı şeyleri yemeye çalışırlar ve sanki bunu yemek olarak gördükleri için kendilerini beslediklerini düşünürler. Yani pika sendromu olan köpekler, otları bir besin değeri olarak gördüğü için yiyerek kendi karınlarını doyurmaya çalışırlar.
Her köpekte pika sendromu görülmez, fakat sürekli aynı hareket tekrarlanırsa bazı köpeklerde sonradan bu sendrom ortaya çıkabilir. Köpeklerin ot yemesinin sebeplerini iki şekilde ayırabiliriz; kendilerini iyi hissetmek adına, yediği besinlerin midelerini rahatsız ettiği için kendilerini kusturmak ve bağırsak kurtlarını temizlemektir diyebiliriz. Her iki sebepte doğru, fakat bilim insanları araştırma yaptıklarında köpeklerin %15’i ot yemeden önce hasta göründüklerini ve yedikten sonra davranışlarının değiştiğini belirlediler.
Yani köpeklerin ot yemesi, onlar için çok sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Yazımızın ilk giriş kısmında da belirttiğimiz gibi; köpekler yanlış besinleri tükettikten sonra mide bölgelerinde ağırlık yaşarlar ve ot yiyerek kusarlar. Ayrıca kusmaları asla kötü bir şey değil, hatta midelerindeki rahatsız edici besinleri çıkardıkları için sanki yeniden doğmuş gibi hafifleyeceklerdir. Kustukları zaman mideleri rahatladığı için kendilerini daha iyi hissederler. Bazı köpeklerin besinlerden veya diğer hayvanlardan aldığı mikroplar bağırsaklarına yerleşir ve daha sonra kurtlar oluşur.
Bu durum köpeklerde şiddetine bağlı olarak karın ağrısı yapar ve hazımsızlık yaşayabilirler. Kendilerini iyileştirme yöntemi olarak ot yemelerini yaradılış olarak bildikleri için bu tedavi yöntemine başvururlar. Bunu sadece sokak köpeklerinde değil, kendi köpeğinizi dışarıya çıkardığınız zaman da görebilirsiniz. Bu sizin dostunuza iyi bakamadığınız anlamına gelmez, eğer köpeğinizde pika sendromu veya birtakım mide ya da bağırsak rahatsızlıkları olmadığına eminseniz, sırf oyalanmak için ot yiyebileceği ihtimalini unutmamalısınız.
Yavru Köpek Neden Ot Yer?
Yavru köpeklerin vücudu, yetişkinlere göre çok daha hassas ve güçsüzdür. Eğer anne köpekten beslendiyse, geçici olarak vücudu sağlıklı olur ama daha sonra hayatta kalması için kendini bir şekilde güçlendirmesi gerekmektedir. Bazı yavruların yeterince yaşayamadan erken ölme sebepleri de bundan dolayı gerçekleşir. Dışarıda dolaşan yavru köpeklerin ot yediğini veya ısırmaya çalıştığını görürsünüz. Yavrular sık sık yemek yemek istediği için dışarıda besin bulamadıysa son çare olarak ot yerler.
Bazı yavrular ise karınları tok olsa bile sırf oyun olsun diye otların içerisinde yatarken onlarla oynayabilir veya zevkini çıkartarak yiyebilirler. Çok yemek yiyen ve bundan rahatsızlık duyan yavrular ise annelerinden, kardeşlerinden veya diğer köpeklerden öğrendikleri gibi kendilerini rahatlatmak için ot yiyebilirler. Hayatta kalmaları ve kendilerini bir şekilde tedavi etmeyi öğrenmeleri için ot yemeleri gerekmektedir.
Köpeklerin Ot Yemesini Nasıl Engelleyebiliriz?
Köpeklerin bazen ot yemesinde sorun yoktur, fakat bunu sıklıkla tekrar ettiriyorsa kendine zarar verebilir. Köpekler mamayı fazla kaçırdıkları zaman nasıl ki yan etki görülebiliyorsa, aynı şey ot içinde geçerlidir. Kendilerini iyileştirmek isterken, daha çok midelerini bozabilecekleri için ot yemelerini bir şekilde engelleyebilirsiniz. Bunu yaparken köpeğinizin psikolojik sağlığı için son derece şefkatli davranmaya dikkat etmelisiniz.
Ayrıca yeşillik alanlarda, çiçeklerin bulunduğu yerlerde veya parklardaki otların daha canlı durması ve böceklerden korunmaları için kimyasal ilaç sıkılıyor. Bunun üzerine köpek otları yerse, zehirlenebilir veya ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalabilir. Sadece sizin dostunuz için değil, sürekli olarak ot yiyen sokak köpeği dikkatini çekerse onun yönünü hemen farklı yerlere yönlendirmelisiniz.
Yanınızda mama varsa uzak yanınıza çağırabilir ve oradan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Uzağa herhangi bir ağaç dalı gibi bir şey fırlatarak onunla oyun kurabilirsiniz. Kendi dostunuza ve sürekli beslediğiniz köpeklere, içerisinde vitamin ve kalsiyum bulunan mamalardan vermenizi tavsiye ederiz. Bu sayede vücutlarına alması gereken faydaları maddeleri mamalardan temin edecekleri için ot yemeye ihtiyaç duymayacaklardır.