Kediler kaç saat tuvaletini tutar? sorusu, kedi sahipleri tarafından oldukça fazla merak edilir. Yazımızın içeriğinde kafanızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Kedilerin tuvaletlerini tutmaları normal değildir. Tuvaletini tutan kediler, stres altında olabilir. Stres altındaki kedilerin, farklı davranışlarından birisi de tuvaletlerini tutmaları olarak bilinir. Bu durum yabancı ortamlarda ve ortamda kum bulunmadığında da görülebilir. Normal şartlar altında, kediler günde en az bir defa tuvaletini yapmalıdır.
Tuvaletlerini yapma süreleri uzadıkça, farklı durumlar sorgulanmalıdır. Kedileri rahatsız eden durumlar, hızla ortadan kaldırılmalıdır. Tuvaletini yapmayan kedilere üç gün süre verilmelidir. Üç günü aşan durumlarda, bir sorun olup olmadığı ayrıntılı şekilde incelenmelidir. Kediler tuvaletlerini ne kadar tutabilir? sorusu, kedi sahiplenen kişiler tarafından da merak edilir.
Kedi Tuvaletini Neden Tutar?
Kedilerin tuvaletlerini yapacakları kumun temiz olması, onlar için oldukça önemlidir. Bu tuvalet kriteri yerine getirilmediğinde, kediler için oldukça stresli bir durum ortaya çıkar. Bu durum, kedilerin tuvalet yapmama sebepleri arasında yer alır. Hassas koku duyuları taşıyan kediler, kumun temiz ve kötü kokulardan arındırılmış olmasını ister.
Kumda oluşan küçük bir birikinti bile, kedilerin tuvaletlerini neredeyse 2-3 güne kadar yapmasını engeller. Stres içinde, günlük yaşamları etkilenir ve normal hallerine dönmeleri uzun saatler sürer. Bu açıdan kedilerin, stres altında olmalarının engellenmesi gerekir. Uzun süre tuvaletini yapmayan kedilerde böbrek rahatsızlıkları görülür. Bazı durumlarda sindirim sistemleri de etkilenebilir.
Kedilerin Tuvalet Alışkanlıklarında Kum Kabının Önemi
Kediler kum kaplarının, özel bir yere konulmasını tercih eder. Bu kedi mahremiyeti için özel olarak önem taşır. Kedi tuvaleti özeldir ve özel olarak saklanmasını ister. Titreşimden uzak yerlerde, gürültüsüz olan ortamlar kedi tuvaleti ve kum kabı açısından önemlidir. Sessiz ortamlarda olan kum kapları, insanlardan uzak bir noktada bulunmalıdır.
Kum kabının, mama ve suya yakın olması gerekir. Kum kabından yayılan tüm kokular, kedilerin hassas korku kabiliyetleri tarafından hemen fark edilir. Bu durum kedinin hızlı bir şekilde iştahının kesilmesine neden olur. Kedilerin kum kabının temiz olmaması, parazit oluşumunu da tetikleyebilir. Bu alanda temizlik oldukça önemlidir. Doğru yerde konumlandırılan kum kapları, kedilerin tuvalet alışkanlıklarının önemli ölçüde düzene girmesini sağlar.
Kedilerin Tuvaleti ve Stres ilişkisi
Kedilerin tuvaletini tutamaması sorunu, stres altında olduklarını gösterir. Yüksek sesli ortamlarda bulunan kediler, hızla stres altına girer. Bu durum kedilerde travmatik etkilerin görülmesine neden olur. Yüksek sesli ortamlarda bulunan kediler, aynı zamanda kendisini baskı altında hisseder. Zamanla içlerine kapanırlar.
Kedi tuvaleti ve stres ilişkisi, kedi sahipleri tarafından sıklıkla deneyimlenir. Kedileri stresten uzak tutmak için daha sakin alanlarda yaşamaları sağlanmalıdır. Uzun süre evde yalnız bırakılan kedilerin de stres altına girdiği görülür. Ev içinde yapılan küçük değişiklikler bile kedilerin ortama bağlı stres altına girmesine neden olur. Yalnız kalmayı seven kediler bile sessizlik ve yalnızlık durumlarında stres altına girer.
Apartman Kedileri Neden Tuvaletini Tutar?
Apartman kedileri, eğitilmeye daha uygun bir mizaca sahiptir. Sokak kedileri daha özgür ruhlu olduğundan, bu durum tam tersidir. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak söz konusu apartman kedileri ise, oldukça kolaydır. Zor olan kısım, apartman kedilerinin bağırsak sağlıklarının özenli bir şekilde korunmasını sağlamaktır. Apartman kedileri, fiziksel aktivite anlamında dar bir alana sahiptir. Bu dar alan kedilerin hareket alanlarını da engeller.
Kilo alma ihtimalleri artan kedilerin bağırsak sistemleri de zarar görür. Bu şekilde kedilerin bağırsak sorunları belirgin şekilde ortaya çıkar. Bu durum gün içerisinde tuvalet alışkanlıklarının değişmesine yol açar. Kedilerin günlük olarak geziye çıkarılması ya da ev içi aktiviteler sağlanması, bağırsak aktivitelerinin tekrar normale dönmesini sağlar. Bu şekilde tuvalet alışkanlıkları da düzene girmiş olur.
Merhabalar, kedim maalesef 6. kattan düştü ve 3 ayağı kırıldı. Ameliyat sonrası kedimi eve getirdim. Üzerinden 3 gün geçmesine karşı hala kakasını yapmadı öylece uzanıp duruyor. Zorla çişini yaptırıyoruz lakin bugün 4. güne girmemize rağmen kakasını yapmadı. Zaten yaralı daha fazla zarar görmesinden korkuyorum. Konu hakkında ne yapmam gerektiğini söyleyebilirseniz çok sevinirim teşekkürler.
Merhabalar, çok geçmiş olsun.
Biliyorsunuz kediler kum kabına girdiklerinde kaka pozisyonu aldıkları zaman hafif dizlerini kırarlar ve kaka yaparken bacakları refleks olarak hareket eder. Kedinizin de 3 bacağı kırıldığı için ameliyat olmuş ve yoğun acısı var. Kakasını yapması için bacaklarının kuvvetli ve ağrısız olması gerek. Bu süreçte kaka problemini veterinerinize danışmalısınız. Durum ciddi olduğu için kedinizin acısına acı katmamak için beslenmesi ve ardından daha rahat kaka yapması adına size yardımcı olacaktır.