Kabızlık yavru kedilerde de ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Kabızlığın bir an önce bitmesi ve kedinizin eski haline dönmesi gerekmektedir. İşte çözümü.
Kabızlık karın bölgesinde şişkinliğe neden olur ve dışarı atılmayan kaka çeşitli enfeksiyonlar, bakteriler ve parazitlere neden olur bu yüzden kabızlık sorununun hemen giderilmesi gerekir. Yavru kediler yetişkin kedilere göre daha zayıf bir sindirim sistemine sahip oldukları için kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıklara çok çabuk yakalanabilirler. Özellikle sokaktan sahiplenilen yavru kedilerde bu durum daha sık gerçekleşir. Kaka yapamama sorunu hemen çözülmeli ve yavru kediler eski sağlıklarına geri kavuşmalıdır. İlk olarak yavru kedilerde kaka yapamama neden olur gelin bunlardan bahsedelim.
Yavru Kedilerde Kabızlık Neden Olur?
Yavru kedilerde kabızlığın birçok farklı nedeni olabilmektedir. Bunlardan en belirgin olanlarını aşağıda maddeler halinde sizler için topladık.
- Yanlış mama seçimi: Biz insanlar gibi yavru kedilerin de sevmediği ve alerjisi oldukları besinler vardır. Bu besinlerden olabildiğince uzak durulmalı ve yavru kedinize veterinerinizin önerdiği mamalar verilmelidir. Özellikle yaş mamadan kurumamaya erken geçiş bunların başında yer alır. Kalitesiz mama ve ev yemekleri de kedinizde mide sorunlarına neden olabilmektedir.
- Bayat mama verilmesi: kedinize verdiğiniz mamalar mümkün olduğu kadar taze olsun. 2 gün ve daha uzun süredir kabında duran mamasına ek olarak mama koymak kedinizin iki mamayı da tüketmesine neden olacaktır. Eski mamasının üzerinde ise çeşitli bakteriler ve parazitler oluşabileceği için kedinizin eski mamayı yemesiyle birlikte bu parazit ve bakteriler doğrudan kedinizin midesine inecektir. Buda kedinizde bağırsak ve kabızlık sorununa neden olabilir. Bu yüzden kedinizin mama kabını her gün temizlemeli ve kalan mamaları atmalısınız. Aynı durum su kabı içinde geçerlidir.
- Hijyen: Kedi mama ve su kaplarının olabildiğince evin dış kapısından uzak durması ve yerden birkaç santim yukarıda olması gerekmektedir. Çünkü eve dışarıdan gelen birisi dışardan bakteri ve mikrop getirebilir ve bu da kedinizin mama ve su kabına karışabilmesine neden olur. Aynı zamanda kedinizin ayakkabılarınızdan uzak durmasını sağlamalısınız.
- Yuttukları Tüyleri Çıkaramama: Kediler kendilerini yalarken bolca tüy yutarlar ve bu tüyleri yumaklar halinde kusarak geri çıkartırlar. Bunun için kedi çimleri oldukça faydalıdır. Kedi çimi yemesinin ardından kediniz yuttukları yumakları kusarak dışarı çıkarır. Fakat bazı durumlarda tüylerin büyük bir kısmı mide de kalır ve bağırsaklara inerek tıkanıklığa neden olur. Bu tıkanıklık da kedilerde kabızlığa neden olur. Kedi çimi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yavru kedilerin kaka yapamaması genellikle yukarıda yer alan maddelerden meydana gelmektedir. Bu saydıklarımızın dışında da pek çok farklı nedenden dolayı yavru kedileriniz kakalarını yapamayabilir. Şimdi gelin kabızlık belirtileri neler bunlara bir göz atalım.
Yavru Kedilerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Yavru kediler biz insanlar gibi rahatsızlıklarını dile getiremezler. Bu durumda onların rahatsızlıklarını öğrenmek bize düşer. Sizler için yavru kedilerde kabızlık belirtilerini araştırdık ve maddeler halinde aşağıda paylaştık.
- Yere aşırı derecede eğilerek kakasını yapmaya çalışma ve doğum yapar gibi ıkınma.
- Kaka yapma sıklığının oldukça azalması.
- Verilen mamaları yememesi, iştahsızlık
- Bazı durumlarda kabız olan kedilerin kustuğu görülmektedir. Fakat bu kusma oldukça seyrek olmalıdır. Eğer yavru kediniz çok sık kusuyorsa bir an önce veterinere götürülmelidir.
- Anüste belirginleşen şişkinlik.
Yukarıda yer alan belirtilerin biri veya birkaçı kedinizde mevcutsa kediniz kabızlık sorunu çekiyor olabilir. Bu yüzden kedinizi en kısa sürede bir veterinere götürmelisiniz.
Yavru kedim kakasını yapmıyor başlığında çeşitli web sitelerinde birçok içerik mevcuttur. Fakat birçoğu kulaktan doğma bilgilere dayanır ve bazıları kedinizin sağlığını düzeltmek yerine ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden eğer kedinizin sağlığına gerçekten önem veriyorsanız kedinizi en kısa sürede bir veterinere götürmelisiniz. Veteriner tam teşhisi koyduktan sonra da uygun gördüğü tedaviyi sizinle paylaşarak kedinizi bir an önce eski sağlığına kavuşturabilir. Fakat veterinere götürmeden önce ıslak bir bez ya da mendille kedinizin anüs kısmına masaj yaparak onun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Bu derecede ciddi önem taşıyan sağlık durumları sadece sevimli dostlarımız için değil bizim için de tehlike oluşturabilir. Kendi rahatsızlıklarımızın tedavisini de internetten edindiğimiz bilgilerle değil uzman doktorlara danışarak edinmeliyiz. Eğer herhangi bir nedenden dolayı veterinere gidemeyecek durumda iseniz aşağıdaki yollardan birisini seçerek yavru kedinizin kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz.
1- Tüylerin Çıkartılması
Kediniz kendini temizlerken yuttukları tüyleri belirli aralıklarla kusarak dışarı çıkarmalıdır. Bunun için kedi çimi almalı ve bir saksıda yetiştirmelisiniz. Eğer kediniz kedi çimi yemiyorsa çim yemeyen kediler için özel satılan kedi çikolatalarını alabilirsiniz. Kediniz uzun süredir tüylerini yutuyor ve geri çıkarmıyorsa büyük bir olasılıkla bağırsakları tıkanmıştır ve lavman yapılması gerekir. Lavman yapmak için de eğer daha önceden bir bilginiz yoksa veterinere danışmalısınız.
2- Islak Peçete veya Bez
Eğer kediniz çok küçük yaşta annelerinden ayrılmışsa tuvalet eğitimi tamamlanmamıştır. Bu durumda tuvalet eğitimini sizin vermeniz gerekmektedir. Bunun için elinize ıslak peçete veya ıslak bir bez alarak kedinizin poposunu hafif hafif sürtebilirsiniz. Böylelikle kedinizin çişini yapmaya başladığını göreceksiniz. Çişinin tamamen bittiğini görene kadar bu işleme devam edin. Kakasını yaptırmak için ise popolarının tahriş olmaması için sıvıyağ ile ıslatılmış bir bez veya peçete ile popolarına sürtme işlemi yaparak kakasının yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu iki sağlıklı yöntem de işe yaramıyorsa en kısa sürede veterinere gitmelisiniz.
Bizim yazdıklarımızın dışında kedinizde gördüğünüz kabızlık nedenlerini ve kabızlık belirtilerini yorumlar kısmına yazarak hem bizi hem de diğer kullanıcıları bilgilendirebilirsiniz.
1.5-2 aylık yavru bi kedi buldum yaklaşık 1-2 gun öncr sokakta dün güzel şekilde çişini kakasını yaptı ama yemek yemedine ragmen kakasını cişini yapmıyor?
Merhaba, kedim 3 aylık hiçbir sorunu yoktu. Kediyi veterinere götürdük biraz kargaşa oldu kedi çok stres yaptı ama kedi bugün tuvaletini yapamıyor, halsiz, çok yorgun gibi, çok az kustu. Zehirlendiğinden korkuyorum ama ne yapacağız bilmiyoruz yarın sabah veterinere gideceğiz ama şimdiden bir şey yapabilir miyiz?
Merhabalar, kusura bakmayın yorumunuzu şimdi gördük. İnşallah kediniz iyileşmiştir. Şimdi durumu nasıl?
Kedim 6 gündür büyüğünü yapmıyor hiçbir şişlik yok veterinere götürdüm bir şey yok dedi. Kafayı yiyeceğim yağ içirdim ince peçeteyle orasına yağ sürdüm, yoğurt verdim tuvalete gidiyor orada yatıyor bekliyor gelecek diye. Çiş yapıyor çıkıyor bana yardım edin lütfen…
Merhabalar çok geçmiş olsun. Kediniz kabız olduğu için kakasını yapamıyor olabilir. Kullandığı mamayı değiştirin, günlük ne yiyorsa onları kesin şimdilik. Sadece mamayla beslensin ve bol bol su içirin. Eğer kediniz su içmezse, şırınganın iğne kısmını çıkararak ağzına su verin. Mamasını değiştirdikten sonra 2 gün bekleyin, eğer yine de yapamıyorsa mutlaka başka veterinere götürmelisiniz.