Veteriner seçimi nasıl yapılır? Nelere dikkat etmeliyiz? Klinik hizmeti almak mı yoksa bireysel bir doktordan yardım mı daha mantıklı? Buyurun yazımıza…
Bugün, veteriner seçimimizi etkileyen faktörlerden konuşmak istiyorum. Evimizi açtığımız hangi evcil dostumuz olursa olsun, onların sağlıklı bir hayat sürmeleri adına veteriner seçimi çok önemlidir. Sonuçta bir ömür boyu gidecek olan birliktelikten bahsediyoruz değil mi? Klinik ya da bireysel olarak veterinerinizi nasıl seçmeniz gerektiğini, deneyimlerimi ve araştırmalarımı göz önünde tutarak iki başlıkta incelemek istiyorum. Sunduğum kriterlerin üzerine, kendiniz de eklemeler yapabilir, duruma en uygun çözümü getirebilirsiniz. Kanımca olmazsa olmazları vermeye çalışacağım.
Teknik Etmenler
- Eğitim Düzeyi: Elbette tüm veterinerler, belirli bir eğitimden geçer, yüksek okul bitirirler. Ama doktorunuzun kendine has öz geçmişi ve halâ günceli takip ediyor olması önemlidir. Klasik yöntemlerden faydalanan, son teknolojiyi kullanmayan ya da kullanamayan doktorlar, olası sorunlarda yetersiz kalabilirler.
- Envanterler: Orayı sadece rutin muayene ve aşılar için kullanmayacaksınız. Ani olarak kedinizde bir komplikasyon gelişebilir. Klinikte çeşitli test ve muayeneler yapılabilir, gerektiğinde ameliyata girilebilir olmalıdır. Ultrason, görüntüleme cihazları, tahlillerin gönderilebileceği laboratuvarla anlaşmaların olup olmadığına dikkat ediniz. Her klinik dört dörtlük değildir, bu da kedinizin var olan sorunun anlaşılmasına yardımcı olmaz ve erken teşhisin gecikmesine neden olur. Dr.Pati veteriner kliniği kullanılan tüm eşyalar tam tekmil olduğu için kedinizin sorunu cihazlar sayesinde teşhis edilir ve en uygun tedavi bulunur.
- Aktiflik: Tıpkı hastaneler gibi kliniklerin de 7/24 çalışan acil servisleri vardır. Elbette bahsettiğim, artık bir düzene oturmuş, “elit” olarak tabir edilebilecek kliniklerde mevcuttur.
- Yoğun Bakım Alanları: Sevimli afacanın takip edilmesi, tedavinin seyrinin incelenmesi gerekebilir. Ameliyat esnası ya da sonrası bu tür gereksiniminiz de olabilir. Patinin ne şartlarda orada kalacak olmasının büyük önemi vardır.
- Pet Kuaför ve Diğer Hizmetler: Bir kedi, her şeyi kabul etmeyebilir. Özellikle diş bakımı, tırnak kesimi ve banyo konusunda hemen herkes sorun yaşamış; aşmış ya da sorunuyla yaşamaya alışmıştır. Rutinde hizmet alınan klinikten bu tür beklentilere girmeniz, normaldir.
- Konum: Araç içi yolculuk, maalesef tüm patilerimizin genel problemidir. Kendilerini depresif hisseder; kusma, bayılma ya da benzeri rahatsızlıklar bile yaşayabilirler. Muhitinizden çok da uzakta bir klinik ya da veteriner tercih etmemelisiniz. Tanıdığım çoğu insan, özellikle acil durumlarda anlık yetişebilme adına, muhitinde bir kliniğe karar veriyor.
- Ambulans: Şaka, tabi öte öte gelip kedimizi evinden alsın demiyoruz. Ama anlık olarak bir rahatsızlık söz konusu olduğunda, veterinerinizin acil yardım çağrınıza uygun davranarak evinize gelmesi hayat kurtarıcı olabilir.
- Sağlık Sigortası: Pati sigortası, günümüzde oldukça yaygındır. Pati sigortası yaptırılması halinde şirketlerle anlaşma düzeyleri ve karşıladıkları hizmetleri detaylarıyla araştırarak doğru sonuca varın.
İletişimsel Faktörler
İki başlıkta incelememin asıl sebebi, işte bu kısımdı. Yukarıdakiler, sizlerin anlık olarak tarayarak keşfedeceğiniz durumlardır. Ama aşağıdakileri maalesef deneyerek ya da şansınıza fark edebilirsiniz. Özellikle veteriner seçerken kafanıza takılan her soruyu çekinmeden sorabilmeniz çok önemlidir. Örnek gösterebileceğimiz veteriner gibi her soruya sabırla ve bilgiyle yanıt veren veterineri seçmelisiniz. Bu sayede kedinizin dilinden daha iyi anlayabilir ve her türlü süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz.
- İlgi: Çalıştığınız veterinerin hassas ve ilgili bir yapısı olmalıdır.
- Olumlu Dönütler: Herkes, kullanıcı yorumlarının gücünü bilir. Bu nedenle ziyaretçilerden tam not alan doktorları tercih ediniz.
- Memnuniyet Odağı: İletişim en güçlü faktördür. Paticik ile ilgili aklınıza takılan her konudan sıkça rahatsız etmeniz gerekebilir. Bir kediye ilk kez ev açıyorsanız, bu gerçekten normaldir. Karşınızda da yanıt alabileceğiniz, sabırlı ve ulaşılabilir bir veteriner bulmak en doğal hakkınızdır.
- Hayvan Dostu: Günümüzde mesleğini sevmeyen insanlar, oldukça yoğundur. Para kazanma, meslek edinme telaşesiyle mutsuz olduğu bir bölümde hizmet veren veterinerlere dikkat edin. Klinik kedisi ya da köpeği bulunan, kendi beslediği hayvana hassas davranan doktorlarla çalışmaya çalışın.
- Uygun Fiyat: Eğer lüks bir klinik seçerseniz, uygun ücretler beklentiniz tam olarak karşılanamaz. Ama yine de veterinerinizin gereken durumlarda, paradan daha önce meleğinizin sağlığını düşünmesi en önemlisidir. Tabi başarılı, diğer tüm kriterleri karşılayan mükemmelitede birini bulduysanız, bu olgudan isteğinizle vazgeçebilirsiniz.
- Yardımlaşma: Gerekli hallerde bir başka doktor arkadaşıyla fikir verebilir olması, olası operasyonlarda yanında güçlü bir ekibinin olması sizin açınızdan bir artıdır.
Yukarıdakilere benzer pek çok detay sayabiliriz aslında. Özellikle belirtmeliyim ki her doktorun her hastaya iyi gelmediği gibi, her veteriner de her patiye iyi gelmeyebilir. Kendinizi bir doktora ya da kliniğe net olarak bağlamadan önce, gözlem ve araştırma yapmalı, en doğrusunu seçmelisiniz. Eğer veteriner seçimini atlatmış ve memnun kalmış ziyaretçilerim varsa, bu süreçte diğer takipçilerimize yardımcı olma adına, tavsiye yorumlarını yazabilirler. Sormak istediğiniz her konuyu, bana yorum kısmından iletebileceğinizi bilmelisiniz. Patili günler dilerim.
Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Başarılar dilerim