Minik Leopar Pars Kedisi deseni, özellikleri ve alışkanlıklarıyla merak uyandıran bir kedi cinsi. Bu vahşi kedi hakkında merak edilenleri sizin için derledik.
Küçük bir evcil kedi mi yoksa tehlikeli bir leopar mı? Pars Kedisi ikisi de değil. O, hem küçük hem vahşi hem de insanlara karşı zararsız. Ancak avlayabileceği bir hayvana karşı da acımasız bir avcı. Asya kıtasının neredeyse tümüne yayılmış bu vahşi kedinin en dikkat çeken özelliği de bir leoparınkinden farksız deseni. Pars Kedisi özellikleri nelerdir? nerelerde yaşar? nasıl beslenir? Bu küçük ama yabani kedi hakkında sorulacak o kadar çok şey var ki… Bu soruların ve akla gelebilecek diğer tüm soruların yanıtları sizlerle.
Pars Kedisi Özellikleri
Leopar desenli küçük kediler, aslında evcil kediler arasında birkaç cinste görülebiliyor. Vahşi kedilerde ise yalnızca büyük kedilerin leopar desenli olabileceği gibi bir yanılgı var. Pars Kedisi yani leopar kedisi, bilimsel adıyla Prionailurus Bengalensis, ortalama bir evcil kediden biraz büyük, vahşi ve leopar desenli. Zaten ona adını veren de bu desenidir. Bu desende karın bölgesi beyaz olsa da vücudun geri kalanı genellikle sarı-kahverengi tonlarında leopar benekleriyle doludur. Bu beneklerin çevresi genellikle daha koyu bir renkle veya siyahla kaplıdır. Bunun dışında yanaklardan boyuna doğru siyah şeritler görülür.
Kuyrukta ise benekler genellikle yerini halkalara bırakır fakat leopar deseninin aynı şekilde devam ettiği kuyruklara rastlamak da mümkündür. Pars Kedisi nispeten geniş bir coğrafyada yaşadığından tüy uzunluğu ve tüy rengi gibi fiziksel özellikler yaşam alanının coğrafi koşullarına göre değişebilir. Soğuk ve karlı iklimlerde tüyler kahverengiye daha yakınken ormanlık alanlarda yaşayanlar daha açık renkli olabilir.
Ağırlığı ve Boyutları
Pars Kedisi, vahşi kediler arasında küçük bir kedidir. Vücut ağırlığı 3-7 kg arasında değişebilir yatay uzunlukları ise, kuyruk hariç, 44-107 cm aralığındadır. Kuyruk uzunluğu vücut uzunluğu aralığını göre daha dar bir aralıkta değişir: 23-44 cm. Bu sebeple kuyruk ve vücut oranını belli standartlarda saptanması kolay değildir. Kuyrukla birlikte yatay uzunluk 150 cm’yi aşabilir.
Yaşam Alanı
Pars Kedisi’nin yaşam alanını belirleyen temel faktör sıcaklıktır. Bu yüzden yaşayabileceği sıcaklık aralığında çok farklı bitki örtüsüne sahip bölgelerde görülebilir. Ilıman ormanlar, tropikal ormanlar, çam ormanları, makilik arazi ve otlaklar bunlardan bazılarıdır. Sıcaklıkla birlikte yağış da önemli bir faktördür.
Genellikle düşük ve ılıman sıcaklıklarda yaşayan Pars Kedisi senede 10 cm’den daha az kar yağışı alan yerlerde yaşar. Kar yağışının az olması şartıyla 3000 metre yüksekliklerde bile görülmüştür. Pars Kedisi 35 C’den daha sıcak bölgelere uyum sağlayamaz bu sebeple bozkır ve kurak bölgelerde yaşayamaz.
Pars Kedisi’nin yaşamak ihtiyaç duyduğu bu doğal şartları sağlayan coğrafi aralık Hindistan, Pakistan, Filipinler, Afganistan, Tayland, Laos, Myanmar, Vietnam, Malezya, Endonezya, Sumatra, Tayvan, Java, Kore, Borneo, Nepal, Bali, Kamboçya ve Çin’in bazı bölgelerini kapsar. Bu oldukça geniş coğrafya neredeyse “Asya’nın tamamı” olarak da anılabilir.
Yaşam Süresi
Pars Kedileri, bilindiği kadarıyla, doğada ortalama 15 yıl yaşamaktadır. Bu süre insanların yanında, uygun şartlarda yetiştirilenlerde 20 yıla kadar çıkabilmekle birlikte daha sonra doğaya bırakılan Pars Kedileri’nin ortalama yaşam süresi 4 yıldır. Doğal yaşam alanlarına uygun olmayan yerlerde ise çok kısa sürede öldükleri bilinmektedir.
Pars Kedisi Davranışı
Pars Kedisi, temelde gece aktif olan, yalnız kedilerdir. Genellikle sulak ormanlarda yaşarlar ve alışılmadık bir şekilde mükemmel yüzücülerdir. Yaşadığı bölgelerin birçoğunun adalardan oluşması da bunu açıklamaktadır. Gececil olmasına rağmen gündüz gezdiği de görülmüştür. Küçük ve yalnız olduğu için gözlemlenmesi zor bir kedidir ve genellikle insan gördüğünde ortalıktan kaybolmayı seçer. Bu yüzden de davranışı hakkında çok net bilgilere ulaşmak imkansızdır.
Av ve Beslenme
Pars Kedisi full+full paket yüklenmiş bir efsanedir 😺 Küçük boyutu ve iklim seçiciliğine rağmen çok çeşitli bitki örtülerinde yaşayabiliyor oluşu beslenme ve av konusunda onu yetenekli bir kedi yapar. Ayrıca yine aynı sebeplerle pek yemek seçmez. Meşhur dizi repliği “Dağda keklik, burada domates” 😺 onun beslenme alışkanlığı için uygun olabilir, her ne kadar et dışında bir şey yemese de. Dağlarda yarasa, denizlerde balık, ormanlarda hareket eden ve küçük her şey…
Birincil avları karasal omurgalılar olsa da sıklıkla yılan, kemirgen, böcek, kuş, tavşan, geyik yavrusu, balık, kümes hayvanları gibi canlılarla da beslenir. Pars Kedisini tehdit eden canlılar ise büyük kediler, yırtıcı kuşlar ve insanlardır. Genellikle gececil olan Pars Kedisi gizlenmek için ağaçları aktif kullanır. Bununla birlikte mükemmel kamuflajıyla kolay lokma değildir. Ancak yine de insanlar tarafından kürkleri ve etleri için avlandığı bilinmektedir.
Üreme
Pars Kedisi’nin çiftleşme sistemi ve ritüellerine dair pek bir şey bilinmese de çiftleşme sonrasında gebelik ve doğumlarına dair veriler şöyledir:
- Gebelik 65-72 gün sürmektedir,
- Bir doğumda 1-4 yavru dünyaya gelir,
- Bir doğumun ortalama yavru sayısı 2,5’tur,
- Yeni doğan yavruların vücut ağırlığı 75-120 gr aralığındadır,
- Yavrular 18 ayda cinsel erginliğe ulaşırlar.
Pars Kedisi Koruma Durumu
Pars Kedisi yaşadığı geniş coğrafyanın çoğu bölgesinde yoğun bir popülasyona sahiptir. Bu sebeple türün devamı için ciddi bir endişe yoktur. Ancak bazı adalarda yaşayan alt türlerin sert nüfus düşüşleri yaşadığı da bilinmektedir. Bunun öncelikli sebebi insanlardır. Yaşam alanlarının daraltılması ve yasa dışı veya bilinçsiz avcılık, türün geleceğini tehdit edebilir. Zira insanlar Pars Kedisini etleri ve kürkleri için avlamakta ya da canlı hayvan ticareti için yakalamaktadır. Bunun yanında insan yerleşimine yakın yerlerde Pars Kedisi, evcil hayvanları avladığı gerekçesiyle de öldürülmektedir.
Pars Kedisini korumak için neler yapılabilir? Pars Kedisi gözlemleme şansınız olsa onun hakkında en çok neyi merak ederdiniz? Pars Kedisi’nin insanlara zarar verebileceğini düşünüyor musunuz? Biz aklımızdaki tüm soruları yanıtladık. Siz de bizim sorularımızı yanıtlamak veya Pars Kedisi hakkında bilgilerinizi paylaşmak isterseniz hemen aşağıdaki yorumlar bölümüne bekleriz 😻